Το πρωί του Σαββάτου, 30 Μαΐου, αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου της Ρόδου επισκέφθηκε την Κάρπαθο για να καταγράψει και να συζητήσει με τους ιατρούς και τους τοπικούς φορείς, τα προβλήματα υγείας του νησιού.
Το κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου αποτελείτο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ κ. Χρήστο Μαντά, τον Γεν. Γραμματέα κ. Ηλία Τσέρκη, και τα μέλη του ΔΣ κ.κ. Ελευθερία Μοσχούς, Γιάννη Μυροφόρου, και Αναστάσιο Μαυρίδη.
Αρχικά επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Καρπάθου όπου ο εφημερεύων ιατρός κ. Αντώνης Σκούλλος, ο χειρουργός κ. Αζάμι Μωχάμετ και ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Λαχανάς Ιωάννης παρουσίασαν τα οξυμένα προβλήματα της κύριας δομής Υγείας του νησιού.
Κατόπιν πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Επαρχείο Καρπάθου – Κάσου όπου τους υποδέχτηκε ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ. Ιωάννης Μηνατσής. Εκ μέρους του Δήμου παρέστη ο συνάδελφος καρδιολόγος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Τούμα ενώ από το Κέντρο Υγείας Καρπάθου παρέστησαν ο διευθυντής κ. Αλέκος Καμαράτος και ο παιδίατρος κ. Γιώργος Μίτσελ.
Ο Έπαρχος έθεσε τα προβλήματα Υγείας που απασχολούν την Κάρπαθο και Κάσο (Κέντρο Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία, ΕΚΑΒ, κ.α). Κοινή διαπίστωση ήταν η υποστελέχωση όλων των δομών υγείας και η έλλειψη προσωπικού σε αρκετά περιφερειακά ιατρεία. Αυτή τη περίοδο ειδικά, τα προβλήματα διογκώνονται, αφού η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.
Συγκεκριμένα διαπιστώνονται προβλήματα στα συγκεκριμένα σημεία και υπάρχουν προτάσεις του ΙΣΡ που πρέπει να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση:
ΗΗ Η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καρπάθου είναι οριακή. Οι ανάγκες καλύπτονται μόνο από έναν παθολόγο, έναν γενικό ιατρό, έναν παιδίατρο και έναν χειρουργό. Επίσης υπηρετούν μια βιοπαθολόγος – μικροβιολόγος και ένας ακτινολόγος.
ΕεσφΟι οφειλές των εφημεριών από αρχή του έτους, έχει εξουθενώσει οικονομικά τους ιατρούς.
Οι εφημερίες καλύπτονται από συναδέλφους ιατρούς που πολλές φορές πρέπει να παρέχουν ιατρική κάλυψη σε τομείς που δεν είναι του γνωστικού αντικειμένου τους. Αυτό που στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα λόγω αντιποίησης ειδικότητας στο δημόσιο σύστημα υγείας το χρησιμοποιούν ως την μόνη λύση!
Το ακτιΤοτδδσδω Το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν διαθέτει αντιδραστήρια για τις βιοχημικές εξετάσεις.
Από τις 8 οργανικές θέσεις στην υπηρεσία υπαίθρου του νησιού δεν υπηρετεί κανένας αγροτικός Ιατρός.
Ο διορισμός ενός Γενικού Ιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο Απερίου ακόμα εκκρεμεί .
Στο Πολυδύναμο Ιατρείο Ολύμπου δεν υπηρετεί κανένας ιατρός εδώ και 2,5 χρόνια. Εντός του μηνός θα ψηφιστεί νομοθέτημα όπου θα προβλέπει την κάλυψη του Π.Ι. Ολύμπου από οπλίτη ιατρό που θα έχει δικαίωμα και συνταγογράφησης.
Επίσης για την λειτουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου Ολύμπου είναι αναγκαία η τοποθέτηση ενός τουλάχιστον εργαζόμενου γενικών καθηκόντων, όπου θα είναι υπεύθυνος για την συντήρηση του ιατρείου καθώς και για την χρήση του ασθενοφόρου.
Σε απομονωμένα μέρη πχ Διαφάνι – Όλυμπος πρέπει να εκπαιδευτούν μόνιμοι κάτοικοι στην διαχείριση περιστατικών επείγουσας κατάστασης και ακραίων συνθηκών.
Το Ειδικό Περιφερειακό Ιατρείο του αεροδρομίου Καρπάθου πρέπει να στελεχωθεί άμεσα με ιατρό που θα συμμετέχει και στις εφημερίες του Κ.Υ. Είναι υποχρεωτική η παρουσία ιατρού στο αεροδρόμιο για τη νόμιμη λειτουργία του αεροδρομίου (όπως συμβαίνει στη Ρόδο αλλά και στην Κω).
Για το νέο Νοσοκομείο Καρπάθου ως Ιατρικός Σύλλογος καταθέσαμε την πρόταση πως πρέπει να γίνει συγκεκριμένος σχεδιασμός για να βοηθήσει αναπτυξιακά το νησί. Πρέπει να αξιοποιηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Καρπάθου σε σχέση με τα άλλα νησιά λόγω το Διεθνούς αεροδρομίου της .
Δύο τομείς του Ιατρικού τουρισμού είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν στο νέο Νοσοκομείο, όπου θα ενισχύσει οικονομικά τη λειτουργία του Νοσοκομείου αλλά και συνολικότερα την οικονομία του νησιού.
Οι τομείς αυτοί είναι: η φυσική αποκατάσταση (πχ από εργατικά ατυχήματα, ΑΜΕΑ κ.α.) καθώς χρόνιες ασθένειες όπως οι αιμοκαθαρόμενοι νεφροπαθείς. Για αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε τη δημιουργία κέντρου αποκατάστασης και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και αιμοδοσίας στη νέα Νοσοκομειακή δομή που ήδη έχει ξεκινήσει .
Τονίσθηκε επίσης η ανάγκη ενός σωστού προγραμματισμού και συγκεκριμένου πλαισίου λειτουργίας για την παρουσία εθελοντικών κλιμακίων με την συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και των τοπικών φορέων.
Επίσης στην Κάσο πρέπει να διορισθεί μια Νοσηλεύτρια και ένας αγροτικός Ιατρός, διότι το ιατρείο λειτουργεί μόνο με τις άοκνες υπηρεσίες του μοναδικού παθολόγου που υπηρετεί τα τελευταία χρόνια στο νησί.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χρ. Μαντάς ευχαρίστησε όλους τους ιατρούς (δημόσιων και ιδιωτικών δομών) για τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν για να κρατήσουν όρθιο το Σύστημα Υγείας στην Κάρπαθο. Όλο το Δ.Σ. κατανοεί την κόπωση, σωματική, ψυχική και υλική και τονίσθηκε πως όλοι οι ιατροί πρέπει να παραμείνουν πιστοί του όρκου και της αποστολής τους, ενισχύοντας την Ιπποκρατική ιδέα και στηρίζοντας την τοπική κοινωνία να ξεπεράσει την κρίση.
Τέλος, ο ΙΣΡ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Έπαρχο Καρπάθου-Κάσου για την φιλοξενία και όλους όσους συμμετείχαν στην συνάντηση αυτή. Αυτή ειναι η αρχή μιας συνεργασίας που σκοπό έχει την επίτευξη των στόχων του ΙΣΡ για την επίλυση χρόνιων και σημαντικών προβλημάτων στο τομέα της Υγείας που ταλαιπωρούν τους νησιώτες μας.
Για τον Ι.Σ.Ρ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Χρήστος Απ. Μαντάς Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης