Αλλιώς γνωστός και ως Κλεόβουλος ο Λίνδιος. Έζησε στη Ρόδο τον 6ο αι. π.χ, στην αρχαία πόλη Λίνδο. Καταγόταν από βασιλική οικογένεια και ήταν γιος του Ευαγόρα. Είχε ρωμαλέα μορφή και ο ίδιος πίστευε πως ήταν απόγονος του Ηρακλή. Ταξίδεψε στην Αίγυπτο, όπου έμαθε φιλοσοφία και έγραψε ποιήματα σε τρεις χιλιάδες έπη. Επίσης θεωρείται σύγχρονος του Σόλωνα. Επίσης έχει φήμη για γρίφους και αινίγματα όπως: “Ένας ο πατέρας, δώδεκα παιδιά, κάθε παιδί τριάντα κόρες με διαφορετική μορφή, άλλες είναι άσπρες, στην όψη και άλλες μαύρες κι ενώ είναι αθάνατες, πεθαίνουν όλες ” (ο χρόνος).
Κυβέρνησε για 40 χρόνια στη Λίνδο με σύνεση, ήταν άρχοντας αγαπητός στο λαό, γι αυτό το λόγο τον εξέλεγαν συνέχεια, είναι ο γνωστός “Τύραννος της Λίνδου“, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρξε τύραννος, φροντίζοντας για την ανάπτυξη του τόπου του.
Θεωρείται γνωστή πνευματική φυσιογνωμία της εποχής και ένας από τους εφτά σοφούς της αρχαιότητας. Πέθανε σε σχετικά μεγάλη ηλικία, περίπου 70 χρονών και προς τιμήν του έγινε επίγραμμα που έλεγε” Άνδρα σοφόν Κλεόβουλον, αποφθίμενον καταπενθεί ήδε πάτρα Λίνδος πόντω αγαλλομένη” = Τον άντρα το σοφό Κλεόβουλο που ποέθανε, τον κλαίει η πατρίδα του η Λίνδος καμαρώνοντας στη θάλασσα. Ο τάφος του Κλεόβουλου, υπάρχει στη Λίνδο.
Σε αυτόν αποδίδονται πολλά αποφθέγματα και γνωμικά, άλλα γνωστότερα και άλλα όχι. Μερικά από αυτά είναι:
- Μέτρον άριστον
- Να σκέβεσαι κάτι το σπουδαίο
- Να μη γίνεσαι ματαιόδοξος και άχαρος
- Τις κόρες να τις κρατάς διδάσκοντας να ναι κορίτσια στην ηλικία και γυναίκες στη φρόνηση.
- Πρέπει να ευεργετείς το φίλο, για να ναι περισσότερο φίλος και τον εχθρό για να τον κάμνεις φίλο.
- Να ασκείς το σώμα καλά.
- Να είσαι φιλομαθής, παρά αμαθής
- Να σαι φίλος της αρετής και ξένος της κακίας
- Να μην επιθυμείς τα αγαθά άλλων
- Να προτιμάς να ακούς παρά να μιλάς.
Και άλλα πολλά!