ΚΚΕ Δωδεκανήσου: Απάνθρωπη ενέργεια η μήνυση του δημάρχου κατά των προσφύγων και των μεταναστών

Με την απάνθρωπη ενέργεια να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στην άτυπη δομή των παλιών σφαγείων, με την κατηγορία μάλιστα ότι έχουν κάνει κατάληψη στο χώρο, ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή αναβαθμίζουν την απαράδεκτη στάση τους απέναντι στο πρόβλημα, για το οποίο σε τελική ανάλυση είναι συνυπεύθυνοι.

Μέχρι χθες γύριζαν την πλάτη, αρνούμενοι να συμβάλουν έστω στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών. Από την άλλη ουδέποτε έστω αμφισβήτησαν την πολιτική εγκλωβισμού. Σήμερα στοχοποιούν τα ίδια τα θύματα, για να πετάξουν από πάνω τους το πρόβλημα.

Δεν έχει βέβαια την ίδια στάση ο δήμαρχος απέναντι στις καραβιές ανθρώπων από κάθε γωνιά της γης που έρχονται κάθε χρόνο στο νησί αναζητώντας μεροκάματο με τον τίτλο του μαθητευόμενου ή του ενοικιαζόμενου, οι οποίοι διαμένουν σε όχι πολύ διαφορετικές συνθήκες στα υπόγεια των ξενοδοχείων. Ούτε απέναντι σε όσους χρόνια έχουν φτιάξει στο νησί το φτωχικό νοικοκυριό τους, δουλεύοντας στα ξενοδοχεία. Αυτοί, για την ώρα τους είναι χρήσιμοι γιατί μαζί με τους Έλληνες εργάτες χτίζουν το τουριστικό θαύμα, προσφέροντας φτηνή εργατική δύναμη.

Πρόκληση όμως αποτελεί και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που παριστάνει ότι δεν ξέρει η «αριστερά» του, τι ποιεί η «δεξιά» του. Ξεχνάει ότι συνδιοικεί με τον δήμαρχο που υποτίθεται ότι εγκαλεί για ακροδεξιά ρητορική!

Κάνει λάθος να πιστεύει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους.

Ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που συνυπέγραψε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με βάση την οποία εγκλωβίζονται πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά. Μια συμφωνία που την εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ και στα πλαίσιά της προχωρά με πυγμή την κατασκευή κλειστών κέντρων – φυλακών στα νησιά.

Ενδιαφέρουσα είναι και η τοποθέτηση του ΜΕΡΑ25 που μετά από μια εκτενή αναφορά διαπιστώσεων που εκτός των άλλων ξεπλένει και τη δημοτική αρχή από τις ευθύνες της, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μάρμαρο θα το πληρώσει ο “τουριστικός προορισμός”. Τέτοιος ανθρωπισμός.

Κοινό στοιχείο όλων των τοποθετήσεων των άλλων κομμάτων είναι η απουσία κάθε αναφοράς στην αιτία που γεννά το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Δηλαδή τις πολεμικές επεμβάσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ που προκαλούν κύματα προσφύγων και μεταναστών και στις οποίες όλο και πιο βαθιά μπλέκεται και η δική μας χώρα.

Κανείς τους επίσης δεν διεκδικεί τον απεγκλωβισμό, δεν ζητά την κατάργηση της συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας, του κανονισμού του Δουβλίνου, της συνθήκης Σένγκεν.

Η προσέγγιση του προβλήματος πρέπει να ξεκινά από την απαίτηση του λαού να σταματήσει η χώρα μας να συμμετέχει, να στηρίζει και να εμπλέκεται στις ενέργειες και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που διαιωνίζουν τον πόλεμο και τις καταστροφές για τους λαούς.

Χρειάζεται να κλείσει άμεσα η άτυπη δομή των Σφαγείων και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, σε προσωρινές δομές με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, μέχρι να φτιαχτούν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και να προωθηθούν στις χώρες προορισμού τους. Να μην υπάρχει κανένα hot spot στα νησιά του Αιγαίου, ούτε κλειστό, ούτε ανοιχτό.

Η κυβέρνηση να απαιτήσει από την ΕΕ και τον ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, και απευθείας μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους.

Ο Δήμαρχος αντί να καταθέσει μήνυση για έξωση όλων όσων διαμένουν στην άτυπη δομή των Σφαγείων, να απαιτήσει εδώ και τώρα από την κυβέρνηση την ασφαλή μεταφορά τους σε οργανωμένη δομή της ηπειρωτικής Ελλάδας.