«Κιβωτός του Κόσμου»: Ως ύποπτοι για τρία κακουργήματα καλούνται ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα

Ως ύποπτοι τέλεσης τριών κακουργηματικών πράξεων καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα για την υπόθεση που αφορά τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου».

Οι αξιόποινες πράξεις για τις οποίες ελέγχονται είναι απιστία σε βάρος της Οργάνωσης, υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απιστία αφορά αναιτιολόγητες δαπάνες άνω των 190.000 ευρώ ποσό που σχετίζεται με την αγορά από το ζεύγος ακίνητου στην Πωγωνιανή, τις επισκευές που έγιναν σε αυτό και την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης.

Η υπεξαίρεση ανέρχεται στα 467.000 ευρώ, και αφορά τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Οργάνωσης που χρησιμοποιούσε ο πατέρας Αντώνιος, καθώς και τα χρήματα, τα κοσμήματα και τις χρυσές λίρες που εντοπίστηκαν σε θυρίδες.

Ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης που εποπτεύει την προκαταρκτική έρευνα έδωσε την παραγγελία για τη λήψη εξηγήσεων στην Οικονομική Αστυνομία.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακριτική έρευνα για το σκέλος εκείνο που αφορά την διερευνώμενη σεξουαλική κακοποίηση δυο νεαρών αγοριών τροφίμων της «Κιβωτού του Κόσμου», ηλικίας 19 και 15 ετών. Για την υπόθεση ο πατέρας Αντώνιος αντιμετωπίζει το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή (κακούργημα) και το επόμενο διάστημα θα κληθεί σε απολογία από τον ανακριτή. Ήδη, μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο ανακριτής έχει καλέσει για κατάθεση μάρτυρες, οι οποία είχαν καταθέσει και στη προανάκριση. Εν συνεχεία, μετά την εξέταση των μαρτύρων κλήση προς απολογία αναμένεται να λάβει και ο ιεράς.

Πάντως, ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» με υπόμνημα που είχε καταθέσει στον εισαγγελέα όταν είχε κληθεί και πάλι ως ύποπτος για εξηγήσεις σχετικά με αυτή την υπόθεση, είχε αρνηθεί κάθε καταγγελία σε βάρος του, κάνοντας λόγο για «κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, με τη σύμπραξη καλοθελητών, που εποφθαλμιούν το έργο της Κιβωτού».

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελική έρευνα για τις ασέλγειες σε βάρος ανηλίκων, η οποία και κατέληξε σε κακουργηματική δίωξη σε βάρος του πατρός Αντωνίου, είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο. Στο πλαίσιο αυτής, δυο νέοι ηλικίας 19 και 15 ετών κατήγγειλαν τον ιερέα για σεξουαλική κακοποίηση τους.

Συγκεκριμένα, στην κατάθεσή του, την οποία είχε αποκαλύψει το «Θέμα», ο 19χρονος πρώην σήμερα τρόφιμος της ΜΚΟ, περιέγραφε μεταξύ άλλων για τον πατέρα Αντώνιο: «Σε κάθε ευκαιρία, με χάιδευε στην πλάτη και έβαζε το χέρι του μέσα από το εσώρουχο μου …Μια φορά του είπα ότι, με πονάει η μέση και με έτριψε λίγο και ξαφνικά μου κατέβασε όλο το παντελόνι. Από κάποιο σημείο μετά, να πω εδώ ότι, όχι μόνο με χούφτωνε, όταν έβαζε το χέρι μέσα στο εσώρουχο μου». Ακολούθησε η κατάθεση – «φωτιά» ενός ακόμη νέου ηλικίας 15 ετών, ο οποίος επίσης κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίησή του από τον ιερά.

H δίκη

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ίδιας δικογραφίας ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί και κατά επτά συνεργατών του πατρός Αντωνίου για σωματικές κακοποιήσεις παιδιών εντός των δομών της ΜΚΟ. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι είναι, κατά περίπτωση, αυτά της βαριάς σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, της απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή, της απειλής σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή, της έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή και της συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή. Ως ηθικός των παραπάνω πράξεων, οι οποίες είναι όλες σε βαθμό πλημμελήματος, διώκεται ο πατέρας Αντώνιος. Μάλιστα, οι δικαστικές αρχές για τις παραπάνω πλημμεληματικές κατηγορίες διαχώρισαν τη δικογραφία από το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια (που βρίσκεται στην ανάκριση) λόγω κινδύνου παραγραφής των αδικημάτων, καθώς αυτά φέρονται να έχουν τελεστεί από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022. Έτσι, ως προς αυτό το σκέλος της η υπόθεση θα εκδικασθεί από Τριμελές Πλημμελειοδικείο με κατηγορούμενους τον ιερέα και τους επτά συνεργάτες του, πρώην εργαζόμενους σήμερα σε δομές της Οργάνωσης.

Pin It on Pinterest