Κίνητρα για τις «άγονες» περιοχές ζητούν οι γιατροί

Να επανεξεταστούν τα κριτήρια  με τα οποία αναγνωρίζεται μια περιοχή ως άγονη, αλλά και να δοθούν κίνητρα στους γενικούς γιατρούς της χώρας ώστε να υπηρετούν σε άγονες περιοχές, ζητεί η Ελληνική Εταιρία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ).

Με γνώμονα – όπως επισημαίνει η ΕΛΕΓΕΙΑ– την προαγωγή της δημόσιας υγείας  και την ισότητα των πολιτών, πρέπει να επανεξεταστούν τα κριτήρια για το ποιες είναι οι πραγματικά άγονες περιοχές. «Παρόλο που και οι αγροτικοί ιατροί συμβάλλουν σημαντικά στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης, είναι σημαντικό να καλυφθούν οι θέσεις αυτές από ειδικευμένους γενικούς ιατρούς που να μπορούν να εξυπηρετούν το σύνολο των αναγκών υγείας των κατοίκων (δηλαδή όχι μόνο τα οξέα νοσήματα, αλλά και τα χρόνια νοσήματα και την πρόληψη)» αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ, κ. Ανάργυρος Μαριόλης.

«Με το να δοθούν αντίστοιχα κίνητρα σε γενικούς ιατρούς για να υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές προάγεται το πάγιο αίτημα των κατοίκων αυτών των περιοχών για ισότιμη, αξιόπιστη και ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα. Επιπλέον, εξοικονομούνται πόροι, αν συλλογιστεί κάποιος το κόστος των αχρείαστων παραπομπών και διακομιδών (π.χ. των αεροδιακομιδών) που μπορεί να πραγματοποιηθούν λόγω απειρίας ενός αγροτικού ιατρού» σημειώνει.

Το υπουργείο Υγείας έχει θεσπίσει δύο επιδόματα για όσους υπηρετούν σε άγονες περιοχές. Πρόκειται για ποσό 400-500 ευρώ μηνιαίως για τον επικουρικό γιατρό και τον γιατρό υπηρεσίας υπαίθρου, είτε ως χρηματικό επίδομα είτε ως παροχή δωρεάν σίτισης και στέγασης , μέσω των ΟΤΑ, καθώς και για ποσό 400 ευρώ μηνιαίως για 311 γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου με αναδρομική ισχύ από τις 21/2/16.

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest