Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιεί η ΠΝΟ

Αντιδρά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τα τουριστικά πλοία

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που αφορά τα τουριστικά πλοία οδηγεί στην «ευθεία εξαφάνιση του ίδιου του ναυτικού επαγγέλματος», τονίζει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Το νομοσχέδιο, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, παραδίδει τις ελληνικές θάλασσες, στα σκάφη με οποιαδήποτε σημαία, έστω και τρίτης χώρας, ανεξάρτητα εάν είναι ιδιωτικά ή εμπορικά.

Σε αντίθεση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, σημειώνει, όπου με τις υπάρχουσες διατάξεις σκάφη με σημαίες τρίτων χωρών ή ιδιωτικά δεν μπορούσαν να ναυλωθούν για κρουαζιέρες, «τα σκάφη αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας ή ιδιότητας μπορούν να κάνουν ναύλους στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς να απαιτείται η λήψη άδειας απόπλου ή η δήλωση κατάπλου σε οποιοδήποτε λιμάνι της Ελλάδος».

Διερωτάται, μάλιστα, αν με αυτό τον τρόπο και με αυτή τη ρύθμιση θα κυριαρχήσει η ελληνική σημαία στο Αιγαίο.

Παράλληλα, η ΠΝΟ εκφράζει την αντίθεσή της και σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου βάσει των οποίων καταργούνται πλήρως οι υποχρεωτικές οργανικές συνθέσεις του πληρώματος για τα συγκεκριμένα πλοία, καθώς και η υποχρεωτική ασφάλιση των απασχολουμένων σε αυτά στο ΝΑΤ, εισάγεται ο θεσμός του κυβερνήτη με το «μπλοκάκι» και επιτρέπεται «χωρίς κανένα ουσιαστικό περιορισμό και έλεγχο η διακίνηση των σκαφών αυτών στις ελληνικές θάλασσες».

Επίσης, διαφωνεί με το άρθρο 25 του νομοσχεδίου «περί ρύθμισης και διασφάλισης της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας», με το οποίο γίνεται μια νέα προσπάθεια για την πλήρη κατάργηση του δικαιώματος απεργίας και νόμιμης αντίδρασης των ναυτεργατών σε κάθε μέτρο εναντίον τους.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, όπως σημειώνει, παρέχεται η δυνατότητα δρομολόγησης «όχι απλώς ενός μόνον “πλοίου ασφαλείας”, αλλά ολοκλήρου προγράμματος εκτάκτων δρομολογίων, κατά παράβαση των σχετικών προστατευτικών του Συντάγματος και των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας διατάξεων περί του δικαιώματος απεργίας των ναυτεργατών».

Η ΠΝΟ προειδοποιεί ότι «δεν θα επιτρέψει και δεν θα αποδεχτεί σε καμία περίπτωση απεργοσπαστικούς μηχανισμούς από όπου και αν προέρχονται και με όποια “φιλοσοφία” και αν εγκαθιδρύονται».

πηγή: newsbeast.gr

Pin It on Pinterest