«Από σπάσιμο τύμπανων μέχρι ρήξη πνευμόνων» – Τι μπορεί να πάθει κολυμβητής αν χτυπηθεί από κεραυνό στη θάλασσα

Το τι συμβαίνει όταν ένας κεραυνός πέφτει στη θάλασσα εξηγεί ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 13χρονης στη Χαλκιδική, η οποία κεραυνοβολήθηκε, ενώ βρισκόταν στην παραλία.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κολυδάς εξηγεί το φαινόμενο και τα συνεπακόλουθα, δηλαδή το ποιες είναι οι επιπτώσεις σε λουόμενους που βρίσκονται κοντά.

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

Οι κεραυνοί που πέφτουν στην ξηρά είναι δεκαπλάσιοι από αυτούς που πέφτουν στη θάλασσα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι καταιγίδες με κεραυνούς είναι λίγες και η μεγαλύτερη συχνότητα απαντάται στους κόλπους της Βόρειας Ελλάδος, όπου εκεί και τα καλοκαιρινά μπουρίνια είναι συχνότερα.

Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας, λόγω του ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού η τάση διαχέεται επίπεδα, δημιουργώντας διαφορά τάσης και το ρεύμα περνάει από το σώμα του λουόμενου. Αυτό έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην ξηρά και σε ακτίνα από 50 μέχρι και 100m από το σημείο που έπεσε ο κεραυνός. Η ηλεκτρική τάση ενός κεραυνού είναι 300 εκατομμύρια βολτ. Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους επιπλέουν στο νερό ή κολυμπούν στην επιφάνειά του, καθώς το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Τα ψάρια, τα οποία κολυμπούν βαθύτερα, είναι περισσότερο προστατευμένα από τους ανθρώπους.

Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας, λόγω της πολύ μεγάλης θερμοκρασίας (30.000 C) εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα νερού, δημιουργώντας έκρηξη και το πιεστικό κύμα μεταφέρεται πολλά μέτρα μακριά. Ο κολυμβητής στην καλύτερη περίπτωση θα υποστεί σπάσιμο τύμπανων και στη χειρότερη -και αν βρεθεί πολύ κοντά- ρήξη πνευμόνων, εμβολή αέρος, απώλεια αισθήσεων.

Σε περίπτωση που κάνετε αμέριμνοι το μπάνιο σας και διαπιστώσετε ότι μία σφοδρή καταιγίδα έρχεται προς το μέρος σας, τότε βγείτε γρήγορα στη στεριά και βρείτε ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να περάσει.

Όπως σημειώσαμε παραπάνω, είναι πολύ πιθανότερο ένας κεραυνός να χτυπήσει στη Γη από ότι στη θάλασσα, ωστόσο δεν είναι ποτέ κακό να λαμβάνουμε τα μέτρα μας σε περίπτωση καταιγίδας.

Σημειώνεται ότι οι κίνδυνοι ποικίλλουν ανάλογα και με τις εποχές.

Η ανάρτηση συνοδεύεται και με ένα βίντεο που δείχνει πώς σώζεται ένας ψαράς που τον χτυπάει κεραυνός, επειδή φορά αδιάβροχο.

Pin It on Pinterest