Τα παιδιά από το Κέντρο Ελπίδα επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Ρόδου

Με ιδιαίτερη θέρμη και αγάπη υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος τα παιδιά του Κέντρου «Ελπίδα» και την πρόεδρο του Σταυρούλα Κάπουλα, που τον επισκέφθηκαν σήμερα στο Δημαρχείο, με αφορμή την καθιέρωση της 3ης Δεκεμβρίου  ως Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

«Η σημερινή μέρα ξεχωρίζει από όλες τις άλλες. Είναι ημέρα ευαισθητοποίησης στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Η διαφορετικότητα των ατόμων με αναπηρία ή υστέρηση δεν μπορεί να δημιουργεί αποκλεισμούς. Είναι στο χέρι μας να ενσωματώσουμε αυτά τα άτομα στην κοινωνία, να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια τους,  δείχνοντας με κάθε τρόπο την αγάπη και τη φροντίδα που τους αξίζει» υπογράμμισε ο δήμαρχος, συγχαίροντας τους γονιούς και τους εκπαιδευτικούς του Κέντρου «Ελπίδα» για το σημαντικό έργο που επιτελούν.

Ανταποκρινόμενος δε στο αίτημα της προέδρου για δημιουργία ξενώνα, ώστε τα παιδιά του Κέντρου Ελπίδα να έχουν μονίμως και επί 24ώρου βάσεως την φροντίδα που χρειάζονται, ο κ. Χατζηδιάκος, επεσήμανε ότι: «έχουν ήδη επιλεγεί ορισμένες θέσεις και κτίρια του δήμου για να εγκατασταθούν τα παιδιά του Κέντρου «Ελπίδα». Απομένει  η ένταξη του έργου του ξενώνα σε ευρωπαϊκά προγράμματα ή και σε συνεργασία με  την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το ακίνητο για να δημιουργηθεί ο ξενώνας, στον οποίο τα παιδιά θα βρουν την αγάπη και την περίθαλψη που έχουν ανάγκη, υπάρχει» διαβεβαίωσε ο δήμαρχος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δήμαρχο,  οι θέσεις που προτείνονται και οι οποίες θα συζητηθούν διεξοδικά στο ΔΣ ώστε να επιλεγεί οριστικά, με τη σύμφωνη γνώμη του Κέντρου «Ελπίδα» που θα δημιουργηθεί ο ξενώνας,  είναι:  στο Τσαϊρι, στα Στεγνά, στην περιοχή της λαϊκής στον Άγιο Δημήτριο,  και  τέλος, σε ένα παλιό νεοκλασσικό κτίριο απέναντι από το Ορφανοτροφείο Θηλέων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο Δήμαρχος απευθύνει το κάτωθι μήνυμα:

 

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα:

ευαισθητοποίησης στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία, διεκδίκησης για την ισότιμη ένταξη τους σε όλο το εύρος δράσεων της κοινωνίας, διασφάλισης της αξιοπρέπειας, του σεβασμού και της διαφορετικότητας, καθώς και καταπολέμησης των διακρίσεων, των αποκλεισμών και των προκαταλήψεων.

Μια μέρα βέβαια δεν είναι αρκετή για να μιλήσουμε για τα άτομα με αναπηρίες. Η αγάπη μας, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη δεν θα πρέπει να περιορίζονται μονάχα στα πλαίσια της σημερινής ημέρας. Αντιθέτως, θα πρέπει όλοι μας καθημερινά και έμπρακτα να στοχεύουμε στην πραγματική ισότητα, παρέχοντας στα άτομα με αναπηρίες ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

Άλλωστε, το πραγματικό μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτων ικανοτήτων, δυνατοτήτων και προσόντων μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Στόχος μας λοιπόν δεν είναι να κάνουμε τη ζωή των ατόμων με αναπηρία ευκολότερη, αλλά ίση με τη δική μας.

Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε όλοι ίσοι.