Με την συνεργασία της Κωνσταντίνας Χατζησάββα, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Μία γευστική, υγιεινή και γλυκιά πρόταση για δεκατιανό των παιδιών τώρα που άνοιξαν τα σχολεία, αλλά και για μεγαλύτερους.
Υλικά για 8 μερίδες
- 2 ποτήρια νερό
- 10κ.σ. λάδι
- 10κ.σ. σούπας ακατέργαστη ζάχαρη fytro
- 7κ.σ. κακάο
- 2κ.σ. ξίδι
- 3φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200γρ. κουβερτούρα
- 200γρ. νιφάδες κουβερτούρας
- 1κ.γλ. σόδα
- 1κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 3/4φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 2 βανίλιες
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
- Χτυπάμε όλα τα υλικά, εκτός από τα καρύδια και τις νιφάδες στο μίξερ.
- Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα στο μίγμα.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα καρύδια και τις νιφάδες.
- Βάζουμε το μίγμα σε φόρμα και το ψήνουμε 45΄ στους 1800 C.
- Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Μία γλυκιά ORAC πρόταση, για μικρούς και μεγάλους, η οποία χαρακτηρίζεται από πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ένα ανθεκτικό νευρικό σύστημα και ενισχυμένο μεταβολισμό, και μία θαυμάσια ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνη Ε και φλαβονοειδή, αλλά και ω-3 λιπαρά οξέα. Ο διατροφικός αυτός συνδυασμός προφυλάσσει αποτελεσματικά από καρδιαγγειακές παθήσεις και από διάφορες μορφές καρκίνου. Το «δίδυμο» κουβερτούρα-καρύδια χαρίζει μία ιδιαίτερα αφροδισιακή γεύση χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ο οποίος συντελεί στο μεταβολισμό του σχηματισμού σεροτονίνης και τεστοστερόνης.