ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους 118 οι νεκροί από την γρίπη – 7 έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα

H εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέρει ότι αυτή την εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους από την γρίπη H1N1, 7 άνθρωποι, ανεβάζοντας, έτσι, τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 118. 

Στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνεται ακόμη ότι οι ασθενείς που εμφάνισαν επιπλοκές και χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουν αγγίξει τους 340.

Όπως διαπιστώνει η έκθεσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την εβδομάδα (04–10 Μαρτίου 2019) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακόμη, στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για την ίδια περίοδο για ιούς γρίπης συνολικά 203 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 52 (25,6%) εξ΄αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 45 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 17 (37,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 28 (62,2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm09.

Από το 2018 (40/2018) έως και την προηγούμενη εβδομάδα που εξετάζεται στην εν λόγω έκθεση (04–10 Μαρτίου 2019) καταγράφηκαν 353 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 340 με νοσηλεία σε Μονάδες Ενταντικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.)
Από αυτά τα κρούσματα, εμβολιασμένα ήταν τα 53 (16%). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 118 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 105 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 13 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Τέλος, στην εν λόγω έκθεση υπογραμμίζεται και η σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες προτεραιότητας για εμβολιασμό, σύμφωνα με τις συστάσεις της.

Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας: 

• Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

• Παιδιά >6 μηνών και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εμφάνισης επιπλοκών (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, νευρομυϊκά νοσήματα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη, κλπ)

• Έγκυες γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωϊδες και θηλάζουσες

• Παχύσαρκα άτομα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2)

• Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών· επίσης όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

• Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών – π.χ. αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων σχολών – κλπ)

• Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι εργαζόμενοι)

• Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, κλπ που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά

Pin It on Pinterest