Καθηγήτρια παν. Οξφόρδης: «Θα έχουμε έτοιμο το εμβόλιο του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο – Μας δυσκολεύει η καραντίνα»

Ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο για το ευρύ κοινό μέχρι τον Σεπτέμβριο, δήλωσε καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η Σάρα Γκίλμπερτ καθηγήτρια εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οδηγεί μια ομάδα ερευνητών στην ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα προστατεύει τον κόσμο από τον Covid-19.

Σε συνέντευξη της στους Times, η καθηγήτρια δήλωσε ότι αυτή και η ομάδα της έχουν ήδη δημιουργήσει ένα πιθανό εμβόλιο που πρόκειται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι 80% βέβαιη για την επιτυχία της, «βασιζόμενη σε άλλα πράγματα που έχουμε κάνει με αυτό το είδος εμβολίου».

Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν πως το εμβόλιο μάλλον θα είναι έτοιμο σε 18 μήνες για να αναπτυχθεί και να διανεμηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο,  η Γκίλμπερτ πιστεύει ότι, επιτρέποντας σε εθελοντές από μέρη που δεν έχουν επιβάλει καραντίνα να μολυνθούν φυσικά το συντομότερο δυνατό, θα επιταχύνει τη διαδικασία κλινικών δοκιμών.

«Εάν ένα από αυτά (τα μέρη) αποδειχθεί ότι έχει υψηλό ποσοστό μετάδοσης του ιού, τότε θα έχουμε τα αποτελέσματα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου πολύ γρήγορα, έτσι είναι μια στρατηγική για τη μείωση του χρόνου», είπε.

Ο καθηγητής πρόσθεσε: «Οι καραντίνες το καθιστούν πιο δύσκολο, αλλά δεν θέλουμε ούτε την ασυλία της αγέλης».

«Θέλουμε να είναι ευαίσθητοι και εκτεθειμένοι στις δοκιμές για να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα».

Για να διανεμηθεί το εμβόλιο το φθινόπωρο, ο η Γκίλμπερτ λέει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει την παραγωγή πριν να αποδειχθεί σίγουρα ότι λειτουργεί.

Είπε στην εφημερίδα: «Δεν θέλουμε να φτάσουμε αργότερα φέτος και να ανακαλύψουμε ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο αλλά δεν έχουμε κανένα εμβόλιο για χρήση».