Κατερρίφθη αμερικανικό UAV στην Υπερδνειστερία – Κατασκόπευε ασκήσεις Ρώσων στρατιωτών

Αμερικανικό UAV (μη επανδρωμένο αναγνωριστικό εναέριο όχημα) καταρρίφθηκε στην Υπερδνειστερία τη στιγμή που εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν ξεκινήσει στην περιοχή ασκήσεις προσομοίωσης για την αντιμετώπιση επίθεσης από τρομοκράτες ή από τακτικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Interfax το μη επανδρωμένο αεροσκάφος απογειώθηκε από περιοχή της Ουκρανίας ή στα σύνορα αυτής για να φωτογραφήσει και να κάνει λήψη βίντεο στην περιοχή της Υερδνειστερίας.

Το αμερικανικό UAV, πιθανότατα Global Hawk, καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά βλήματα ή από βολές αντιαεροπορικών πυροβόλων όπλων ενώ πετούσε πάνω από την περιοχή της Τιρασπόλ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι υπηρεσίας ασφαλείας της Υπερδνειστερίας κατάφεραν να αποσπάσουν το βίντεο από το UAV.

«Με βάση τα πρώτα στοιχεία φαίνεται πώς το UAV εστάλη από τις τεχνικές υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας που υπόκεινται στο Γενικό Επιτελείο του Υπουργείου Άμυνας ή στους υποστηρικτές του, του «Δεξιού Τομέα», προκειμένου να διεξάγουν επιχειρήσεις αναγνώρισης του εδάφους της Υπερδνειστερίας», αναφέρει το Interfax.

Επί της ουσίας εστάλη για να κατασκοπεύσει τις μεγάλες ασκήσεις που ξεκίνησαν Ρώσοι στρατιώτες που εδρεύουν στη βάση της Υπερδνειστερίας. «Ξεκινήσαμε ασκήσεις προσομοίωσης κατά τρομοκρατών και άμυνας», είπε ο συνταγματάρχης Όλεγκ Κοστσέτκοφ, εκπρόσωπος της Ρωσικής Στρατιωτικής Διοίκησης.

Οι Δυτικοί φοβούνται πώς η Υπερδνειστερία θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας αμέσως μετά τη Κριμαία. Πρόκειται για μία περιοχή η οποία έχει αναγνωριστεί από τη Ρωσία ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά όχι από τις χώρες της Δύσης.

Την ανησυχία αυτή εξέφρασε πρόσφατα και ο διοικητής των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, στρατηγός Philip Breedlove, λέγοντας πως «η Υπερδνειστερία ίσως γίνει ο επόμενος στόχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας».

Δυστυχώς για τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. τα UAV δεν αρκούν για να σταματήσουν τη Ρωσία στην περιοχή.  

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest