Κατασκοπεία Ρόδος: Στο σπίτι με… βραχιολάκι θέλουν να μείνουν οι κατηγορούμενοι

 Στο σπίτι τους με βραχιολάκι θέλουν να μείνουν οι φερόμενοι κατάσκοποι του Καστελόριζου. Το αιτήθηκαν στις απολογίες τους, τόσο ο 52χρονος μάγειρας, όσο και ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου, πριν κριθούν προφυλακιστέοι με την σύμφωνη γνώμη της τακτικής Ανακρίτριας και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, και πάρουν τον δρόμο για τις φυλακές Ναυπλίου. Δίνοντας αντικρουόμενες πληροφορίες στην κατά αντιπαράσταση εξέταση τους, οι δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση κατασκοπείας, οδηγήθηκαν τελικά στην φυλακή. “Κανένα από τα στοιχεία που απαιτεί η προσωρινή κράτηση δεν υφίσταντο. Οι κατηγορούμενοι επτά μέρες μετά την προανακριτική ήταν ελεύθεροι, δεν έκαναν καμία προπαρασκευαστική πράξη για να φύγουν από τη χώρα και το χθεσινό αποτέλεσμα μας αφήνει έκπληκτους”, δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο ο δικηγόρος του 52χρονου. Ωστόσο σύμφωνα με δικαστικές πηγές, και οι δύο είναι ύποπτοι φυγής, καθώς υπήρχαν ενδείξεις πως προετοίμαζαν την διαφυγή τους σε άλλη χώρα και πιθανόν στην Τουρκία.

Κατασκοπεία στη Ρόδο

Ζητά τον κατ’ οίκον περιορισμό του με συσκευή γεωεντοπισμού

Ο μάγειρας στο απολογητικό του υπόμνημα ζητά τον κατ’ οίκον περιορισμό του με συσκευή γεωεντοπισμού: “Επειδή έχω γνωστή και μόνιμη διαμονή στην Κομοτηνή του Νομού Ροδόπης. Επειδή δεν υπάρχουν προηγούμενες αμετάκλητες καταδίκες για ομοειδή αδικήματα, ούτε υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ενοχής μου. Επειδή σε περίπτωση που κριθεί ότι δεν επαρκεί η επιβολή περιοριστικών όρων, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία μου στην επ’ ακροατηρίω διαδικασία, τότε θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής του περιοριστικού όρου του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, τα έξοδα του οποίου θα καλύψω εγώ”.

“Ακόμη και ο αριθμός των πλοίων που μετέφερα στον γραμματέα του προξενείου κατά τις δυο τηλεφωνικές μας συνομιλίες, ήταν εμφανής με γυμνό μάτι από τον οποιονδήποτε”, υποστήριξε ο μάγειρας, ο οποίος επέμεινε στην αθωότητα του. Στην αρχική του κατάθεση στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, είχε ομολογήσει ότι εκτός από τις θέσεις των πλοίων και τον αριθμό που έφεραν στην πλώρη τους, είχε μεταφέρει πληροφορίες και για τον αριθμό των στρατιωτών που ταξίδευαν με το πλοίο στο οποίο εργαζόταν. “… του είπα 60 έως 70 (φαντάροι) πρέπει να ήταν μέσα στο καράβι”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς.

Μάλιστα κλείνοντας εκείνη την κατάθεση είχε αναφέρει: “… θέλω να σας πω ότι την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε με ρώτησε αν ξέρω άλλους Έλληνες μουσουλμάνους οι οποίοι δουλεύουν σε άλλα πλοία που πηγαίνουν Καστελόριζο προκειμένου αυτός να έρθει σε επαφή μαζί τους. Εγώ του απάντησα ότι υπάρχουν κι άλλα παιδιά, όμως δε γνώριζα τα στοιχεία τους”.

Αποκαλύψεις για τον υπάλληλο του προξενείου

Αποκάλυψε μάλιστα πως άρχισε να “κόβει” από τον υπάλληλο του προξενείου μετά από συζήτηση που είχε με την γυναίκα του: “… Κατόπιν αυτών μίλησα με τη γυναίκα μου και της ανέφερα όσα είχαν γίνει με τον υπάλληλο του προξενείου και ίδια μου είπε ότι έκανα μεγάλο λάθος και να αποφύγω αυτόν τον άνθρωπο -πράγμα που είχα ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνομαι και εγώ ίδιος”.

Στα ενδεχόμενα ευρήματα από το λάπτοπ “μυστήριο”, το οποίο επιχείρησαν να πάρουν πίσω, τόσο ο 35χρονος, όσο και ο Τούρκος πρόξενος, στρέφονται πλέον οι έρευνες των ελληνικών αρχών. Μαζί με τις επικοινωνίες, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχει ανασύρει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών από τα κινητά και τους υπόλοιπους υπολογιστές του γραμματέα, θα ολοκληρωθεί το πάζλ της δράσης του 35χρονου, για να φανεί εάν κρύβεται από πίσω ένα ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας και στρατολόγησης πληροφοριοδοτών, με φόντο το Καστελόριζο.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest