Τα πράγματα με το όνομά τους είπε σε τηλεοπτική εκπομπή του Open, η επικεφαλής των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Ρόδου, Πολύμνια Γαλανού, αποστομώνοντας τον υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο, ο οποίος πάσχιζε να ψελλίσει μια απάντηση. Η συζήτηση έγινε με φόντο την ντροπιαστική κατάσταση στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν διακοπή των χειρουργείων, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.
Αρχικά ο κ. Βαρτζόπουλος παρουσίασε μια εικόνα από άλλον… πλανήτη, επιχειρώντας να διαφημίσει τα απογευματινά χειρουργεία ως μέτρο… προόδου του ΕΣΥ. Δηλαδή το γεγονός ότι το κράτος και επίσημα πλέον αναγνωρίζει ασθενείς δύο ταχυτήτων (αυτούς που έχουν να πληρώσουν και χειρουργούνται πιο γρήγορα και εκείνους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και περιμένουν σε ατελείωτες λίστες αναμονής), το υπουργείο Υγείας το βλέπει ως… εκσυγχρονισμό.
Το θέμα είναι όμως ότι ούτε καν τα απογευματινά χειρουργεία δεν δικαιούται να διαφημίζει η κυβέρνηση, εφόσον δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι και άλλες ειδικότητες για να στηρίξουν τα πρωινά χειρουργεία που είναι δωρεάν. Ο κ. Βαρτζόπουλος ανέφερε ότι τα απογευματινά χειρουργεία λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη, και κάπου εκεί έκανε το μεγάλο λάθος που εκμεταλλεύτηκε η κα Γαλανού στη συζήτηση.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όποτε θέλει να διαφημίσει ένα μέτρο που επιβάλει, θυμάται τα κράτη της Ευρώπης ως παραδείγματα προς μίμηση. Για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ όμως, η κυβέρνηση προτιμά να κρατά τη Δημόσια υγεία σε συνθήκες τριτοκοσμικής μπανανίας. Αυτό ακριβώς αντέτεινε η κα Γαλανού στον υφυπουργό, λέγοντας ότι: «θα περίμενα ένα πιο μετριοπαθή λόγο από την πλευρά του υπουργείου, επιλέγουμε να μιλάμε για την Ευρώπη εκεί που μας συμφέρει να μιλάμε. Στην Ευρώπη δεν είναι κλειστά τα 2/3 των αιθουσών των χειρουργείων γιατί λείπουνε γιατροί» και το ιατρικό προσωπικό είναι εξουθενωμένο καθώς «οφείλουμε ρεπό από 8 εφημερίες άδειες 2021, το 2022 και 2023. Το θέμα έχει κουράσει είναι θέμα προτεραιοτήτων και η Υγεία δεν είναι προτεραιότητα».
Απόλυτο δίκιο από την κ. Γαλανού. Δεν μπορούν στην κυβέρνηση να κάνουν «α λα καρτ» επίκληση στην Ευρώπη. Και δεν μπορείς να πουλάς δήθεν ανάπτυξη, ενώ δεν έχει λυθεί το πρωταρχικό πρόβλημα του ΕΣΥ, που είναι η υποστελέχωση. Εάν κρατούν επίτηδες λειτουργικά μόνο τα απογευματινά χειρουργεία, και υποστελεχωμένα τα πρωινά, είναι ηλίου φαεινότερο ότι υπάρχει σχέδιο να γίνουν όλα τα χειρουργεία επί πληρωμή στο μέλλον.
Και όχι μόνο δεν θα παταχθεί το φακελάκι όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα γίνει με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, άλλα αναμένεται να αυξηθεί μάλιστα, αφού όσοι γιατροί είναι «φακελάκηδες» και χειρουργούν πρωί, θα βρουν «πάτημα» για να «ρεφάρουν» τους συναδέλφους τους που χειρουργούν απόγευμα επί πληρωμή. Αυτό υποστήριξε και η κα Γαλάνη, εκτιμώντας ότι το φακελάκι θα αυξηθεί.
Η επικεφαλής των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Ρόδου πρόσθεσε ότι για να λειτουργήσουν ακόμα και τα διαφημισμένα απογευματινά χειρουργεία πρέπει πρώτα απ’ όλα να στελεχωθούν, με τον κ. Βαρτζόπουλο να της απαντά ότι γίνονται προκηρύξεις θέσεων για αναισθησιολόγους, άλλα οι θέσεις δεν καταλαμβάνονται. Σε εκείνο το σημείο η κα Γαλάνη απάντησε στον υφυπουργό ότι είναι φυσιολογικό να μην υπάρχει ενδιαφέρον για να καλυφθούν οι θέσεις, αφού με είκοσι χρόνια προϋπηρεσίας, ο αναισθησιολόγος στην Ελλάδα αμείβεται με 2.000 ευρώ, ενώ στη Ρουμανία που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, πληρώνονται με 7.000 ευρώ και στην Κύπρο με 12.000 ευρώ.
«Δεν θα γίνουμε Ρουμανία» της απάντησε ο υφυπουργός Υγείας υποτιμώντας μια χώρα που ανταμείβει πολύ πιο αξιοπρεπώς τους γιατρούς της, δίνοντας την ευκαιρία στην Πολύμνια Γαλανού να του απαντήσει: «Εμείς θέλουμε να γίνουμε Ρουμανία».
Στη συνέχεια η αναισθησιολόγος του έκανε μια ερώτηση στον υφυπουργό, που ήταν απολύτως σχετική και με το αντικείμενο των σπουδών του, καθώς είναι ψυχίατρος:
«Ως ψυχίατρος γνωρίζετε την κατάσταση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων στο ΕΣΥ; Οι οποίοι είμαστε μεγάλης ηλικίας. Γνωρίζετε εάν ακολουθούνται οι κανόνες ασφάλειας που έχει υιοθετήσει η Ευρώπη για τα χειρουργεία;», τον ρώτησε η Πολύμνια Γαλανού με τον υφυπουργό Υγείας να απαντά:
-«Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε»
-«Όσον αφορά στις ώρες που πρέπει να δουλεύουμε μέσα στην εβδομάδα», του απάντησε η αναισθησιολόγος
-«Εάν υπάρχει πρόβλημα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας των κανόνων ασφαλείας ή σύνθεσης ασφαλείας των νοσοκομείων πρέπει να το πείτε στο διοικητή του νοσοκομείου και αν δεν γίνεται αυτό να ελεγχθεί όλο το σύστημα», απάντησε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος με την αναισθησιολόγο να του απαντά:
–«Τότε θα πρέπει να κλείσουν όλα τα νοσοκομεία κ. υπουργέ», είπε η κα Γαλανού, με τον κ. Βαρτζόπουλο να μην έχει τι να απαντήσει…