“Καταιγίς 2014” – Απόβαση στην Σαμοθράκη: Όπως λέμε … Ίμβρος! (vid)

Με απόβαση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην Σαμοθράκη, ένα νησί που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με την γειτονική Ίμβρο που έχει περάσει σε ολοκληρωτική τουρκική κατοχή κατά παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης του 1922 που έδινε αυτονομία στο νησί και στους Ελληνες κατοίκους του, θα ολοκληρωθεί η άσκηση “Καταιγίς 2014”.

Η άσκηση της απόβασης θα είναι απόλυτα ρεαλιστική και το σενάριο προβλέπει προπαρασκευαστική δράση ειδικών δυνάμεων του Στρατού και του Ναυτικού και σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμό μετά την εκτέλεση αποστολών αεροπορικής υπεροχής και αφ’ότου αποκτηθεί τοπική αεροπορική υπεροχή.

Τα πλοία, τόσο τα αποβατικά, όσο και τα πολεμικά (τουλάχιστον 10 πολεμικά εμπλέκονται στο σενάριο) θα τα συνοδεύουν υποβρύχια προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανθυποβρυχιακή προστασία τους, ενώ στο όλο σενάριο εμπλέκονται και οι πυροβολαρχίες επακτίου αμύνης της Λήμνου με τα κινητά πυραυλικά συστήματα MM-40 Exocet.

Ενα κρίσιμο σενάριο είναι να επιτευχθεί η λειτουργική ικανότητα των ΜΜ-40 Exocet, με απλά λόγια να αποφευχθεί η καταστροφή τους από την τουρκική Αεροπορία και εν συνεχεία η εκτόξευση των βλημάτων προκειμένου να “κλειδωθεί” ο τουρκικός στόλος στα Δαρδανέλια.

Σήμερα επίκεντρο της άσκησης ήταν τα Δωδεκάνησα, όπου εκτελέστηκαν αποστολές συνεργασίας με την ΠΟλεμική Αεροπορία, καθώς και με το Λιμενικό/ΕΛΛΑΚΤ που πλέον εμπλέκεται πλήρως στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.

Γενικά η άσκηση γίνεται υπό άκρως ρεαλιστικές συνθήκες και η προσοχή όλων είναι τεταμένη. Το επεισόδιο με την είσοδο της τουρκικής φρεγάτας χθες μέχρι το Πεδίο Βολής Καράβια, δείχνει ότι το τουρκικό Ναυτικό και γενικά οι τουρκικές δυνάμεις είναι διατεθειμένες να σπρώξουν τα πράγματα “στα άκρα”.

 

DefenceNet

Pin It on Pinterest