Καταιγίδα αντιδράσεων κατά της εγκατάστασης ΑΠΕ σε όλη τη χώρα

Διαστάσεις χιονοστοιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις δήμων, Περιφερειών και τοπικών φορέων στην εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και η ακύρωση των αποφάσεων τοποθέτησής τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας που κάνει δεκτές τις προσφυγές.

Με το σκεπτικό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, περιοχών που ήδη έχουν πληγεί, κυρίως από πυρκαγιές και της υποβάθμισης της αξίας των περιοχών, αλλά και του επιπέδου ζωής των κατοίκων, οι δήμοι, εντός των ορίων των οποίων είχαν «επιλεγεί» να φιλοξενήσουν μονάδες ΑΠΕ προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και διοργανώνουν κινητοποιήσεις.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Πάρος όπου η Δημοτική  Επιτροπή  Αγώνα  Πάρου  ΕΝΑΝΤΙΑ  ΣΤΙΣ  ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ διοργάνωσε πεζοπορία διαμαρτυρίας μαζί με συλλόγους και τη συμμετοχή πλήθους κατοίκων.

Στο ίδιο πνεύμα και ο δήμος Τήνου που κλιμάκωσε τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίες για τις ανεμογεννήτριες, κάνοντας λόγο για καταστροφή του τηνιακού τοπίου και του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του νησιού.

Ο δήμαρχος Γιάννης Σιώτος έχει τονίσει ότι σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Τηνιακός λαός είναι ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών λέγοντας ότι «είναι ένα λάθος υλικό σε μια ωραία συνταγή» αναφερόμενος στο γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει την συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση του νησιού.

Μάλιστα πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το ζήτημα στο νησί.

Την ίδια ώρα, δικαιωμένος από την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου εντός των ορίων του είναι ο δήμος Εμμανουήλ Παππά που είχε προσφύγει κατά της εγκατάστασης της μονάδας , συνολικής έκτασης 4.100 στρεμμάτων στο Μενοίκιο Όρος.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή παύει να ισχύει και η αναγκαστική απαλοτρίωση που έκανε το Δημόσιο υπέρ της εταιρείας που θα κατασκεύαζε το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Παράλληλα, η απόφαση του ΣτΕ συνιστά πρόκριμα για αντίστοιχες προσφυγές και άλλων δήμων στο ανώτατο δικαστήριο.

Και στο Κιλκίς, όμως, καθολική είναι η εναντίωση στο αιολικό πάρκο των Κρουσίων.

Απέναντι στο θέμα, ομόφωνα αρνητική ήταν η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς με βάσιμα επιχειρήματα έκανε λόγο για την πρόκληση σοβαρών περιβαλλοντικών αλλοιώσεων στο ανάγλυφο της περιοχής.

Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο της φαραωνικής κατασκευής του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε δασική έκταση 18.000 στρεμμάτων, όπως περιγράφεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ενδιαφερόμενης εταιρίας Helleniq Renewables και υποστήριξε ότι, αυτού του είδους η ανάπτυξη δεν εκφράζει τη Δημοτική Αρχή, ίσα – ίσα είναι κοινή απαίτηση οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της περιοχής (χλωρίδα, πανίδα, δασικά οικοσυστήματα, Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσίων) να αξιοποιηθούν και να τύχουν ειδικής μεταχείρισης από την Πολιτεία.

Και στο Μέτσοβο, στην ανάκληση της απόφασης του Περιφερειάρχη Ηπείρου, για την εγκατάσταση ανεμογεννήτριας στην θέση «Τσούμα» οδήγησαν οι έντονες αντιδράσεις από πλευράς δήμου και Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Τόσο ο δήμος Μετσόβου, που κατέθεσε το αίτημα, όσο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων που ανταποκρίθηκε σε αυτό, δεν εγκρίνουν την εγκατάσταση της μονάδας ΑΠΕ στην περιοχή, μετά την διαπίστωση ότι λειτουργεί κτηνοτροφική μονάδα.

Στην σχετική ανακοίνωσή της η Περιφέρεια επισημαίνει ότι: «Είχα θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας του Νόμου για την απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων για μη κρατικό έργο και είχα πει ότι αν έρθει μια γνωμοδότηση, που θα αλλάζει τα δεδομένα, είμαι υποχρεωμένος να κάνω άρση της αδειοδότησης.

Οι υπηρεσίες της  Περιφέρειας Ηπείρου με τα έως χθες στοιχεία και μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δεν είχαν κανένα περιθώριο,  για να μην υπογράψουμε την άδεια.

Τώρα θα δούμε τα νέα στοιχεία και εφόσον προσθέτουν νέες εξελίξεις θα πράξουμε ανάλογα».

Αν και η στρατηγική για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, γνωστότερη και ως απολιγνιτοποίηση έτυχε αποδοχής, παρά τις επιμέρους ενστάσεις, με  ομόφωνη απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση  του Χωροταξικού Πλαισίου της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κατά την διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, αποφάσισαν ομόφωνα την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ, ζητώντας να αλλάξει η νομοθετική ρύθμιση για το χωροταξικό καθώς επίσης την εκ νέου  διαβούλευση για την εκπόνηση του  ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία.

Με βάση τα δεδικασμένα και τα αιτήματα των τοπικών Αρχών που έγιναν δεκτά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας  προχώρησε σε δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των Αιολικών Σταθμών στη Θράκη.

Έκανε δεκτή την προσφυγή της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης και του WWF Ελλάς και ακύρωσε την αδειοδότηση (ΑΕΠΟ) τριών Αιολικών που βρίσκονται στη Ροδόπη, εντός και σε άμεση γειτνίαση με την περιοχή NATURA – Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Κοιλάδα Φιλιούρη».

Παράλληλα, με ανάλογα αιτήματα και επιχειρήματα, Αίτηση ακύρωσης κατέθεσε και ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία απέρριψε την ειδική διοικητική προσφυγή του Δήμου κατά της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην περιοχή «Βερβέλι».

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή, τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν διαθέτει νόμιμα δικαιώματα εκμετάλλευσης των δημοτικών εκτάσεων. Η δημοτική αρχή υποστηρίζει πως η υλοποίηση του έργου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία, ενώ η διαχείριση της γης ανήκει αποκλειστικά στον Δήμο.

Οι υποθέσεις βρίσκονται πλέον στα χέρια του ΣτΕ, το οποίο θα κρίνει τη νομιμότητα της αδειοδότησης και των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν σε κάθε περίπτωση.

Πηγή: e-ota.gr

Pin It on Pinterest