Το καρπούζι, είναι αναμφίβολα ο δροσερός «βασιλιάς» του καλοκαιριού. Με περιεκτικότητα 92% σε νερό και γεμάτο απαραίτητους ηλεκτρολύτες, το καρπούζι είναι το τέλειο σνακ για την παραλία. Όμως είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που δεν θα πιστεύετε πόσα οφέλη έχει για τον οργανισμό.
Light και θρεπτικό. Με περιεκτικότητα 92% σε νερό είναι αρκετά θρεπτικό. Μία μερίδα περιέχει ποσότητα βιταμίνης C που καλύπτει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης, ακόμα περισσότερη βιταμίνη Α (30%), καθώς και μη αμελητέες ποσότητες σιδήρου (4%), φυτικών ινών (4%), υδατανθράκων (7%) και καλίου (8%). Με λίγα λόγια το καρπούζι όχι μόνο έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα φρούτα, αλλά περιέχει και λιγότερα σάκχαρα.
Από μελέτες που έγιναν βρέθηκε ότι ο χυμός του καρπουζιού περιέχει ζάχαρα από 5% έως 8%. Ενα κιλό καρπούζι περιέχει 100-200 μόνο θερμίδες.
Καρδιά. Πλούσια πηγή σε λυκοπένιο που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και να συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Καρκίνος. Ως εξαιρετική πηγή της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε αρκετές μελέτες.
Πηγή : marketnews.gr