Καρκίνος του μαστού: Η διατροφή που αυξάνει το χρόνο επιβίωσης

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που έχουν υιοθετήσει μια διατροφή με λίγα λιπαρά είναι πιθανότερο να επιβιώσουν για μια δεκαετία μετά τη διάγνωση, συγκριτικές με όσες τρώνε πιο παχυντικά τρόφιμα.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.

Επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου City of Hope Hospital στο Ντουάρτε της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δρ Ροουαν Σλεμποφσκι, μελέτησε στοιχεία από τη μελέτη WHI που αφορούσαν σχεδόν 49.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που βρίσκονταν υπό ιατρική παρακολούθηση σε 40 κλινικές στις ΗΠΑ.

Οι γυναίκες με τυχαία επιλογή είτε ακολούθησαν τη συνήθη διατροφή τους, είτε κλήθηκαν να φάνε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, με λιγότερο από το 20% της ενέργειας να προέρχεται από λιπαρά.

Κατά τη διάρκεια των 8,5 ετών της μελέτης, 1.764 γυναίκες εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού. Η πορεία της υγείας τους ετέθη υπό ιατρική παρακολούθηση για κατά μέσο όρο 11,5 χρόνια.

Η επιβίωση των γυναικών που ακολουθούσαν το διατροφικό σχήμα λίγων λιπαρών ήταν 22% υψηλότερη συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν συνεχίσει να κάνουν τη συνήθη διατροφή τους.

Σε ότι αφορά τον θάνατο εξαιτίας του καρκίνου του μαστού, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκ των 516 γυναικών που απεβίωσαν από οποιαδήποτε αιτία, 68 στην ομάδα της ομάδα των λίγων λιπαρών απεβίωσαν από καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με 120 στην ομάδα ελέγχου.

Επίσης, οι γυναίκες που έτρωγαν λιγότερα λιπαρά ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από άλλα αίτια και συγκεκριμένα καρδιακά νοσήματα. Ενώ 64 γυναίκες που έτρωγαν πολλά λιπαρά απεβίωσαν εξαιτίας καρδιακού νοσήματος στην διάρκεια της μελέτης, το αντίστοιχο νούμερο στην ομάδα των ολίγων λιπαρών ήταν 27.

«Το βασικό μήνυμα της μελέτης είναι ότι μια διατροφή με λίγα λιπαρά, μπορεί να έχει τεράστια οφέλη υγείας», τονίζει ο Δρ Σλεμποφσκι.

Πηγή: in.gr

Pin It on Pinterest