Καρκίνος: Θετικά νέα για θεραπεία που τροποποιεί το DNA – Ο κρίσιμος ρόλος των Τ-κυττάρων

Ευχάριστα νέα έρχονται για τη μάχη έναντι του καρκίνου, αφού επιστήμονες ανέπτυξαν θεραπεία που στοχεύει στην τροποποίηση του DNA και κυρίως των Τ-κυττάρων, σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε καινούργια μελέτη που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει το bbc.com, η θεραπεία αναπτύχθηκε από ερευνητές που κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2020. Έτσι, στην πειραματική μελέτη που έχει χαρακτηριστεί ως «άλμα προς τα εμπρός» και «δυναμική» εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας συμμετείχαν 16 ασθενείς για τους οποίους αναπτύχθηκε μια προσωποποιημένη θεραπεία η οποία έβαζε στο στόχαστρο τα αδύναμα σημεία των όγκων που είχαν διαγνωστεί.

Η τεχνική αυτή επικεντρώνεται στα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα κύτταρα, δηλαδή, που «περιπολούν» στο σώμα και «επιθεωρούν» άλλα κύτταρα για προβλήματα. Τα συγκεκριμένα κύτταρα χρησιμοποιούν πρωτεΐνες-υποδοχείς για να ανιχνεύσουν σημάδια μόλυνσης ή κύτταρα που έχουν εξελιχθεί σε καρκινικά.

Δεδομένου, όμως, ότι αρκετές φορές οι καρκίνοι μπορεί να «κρυφτούν» από τα Τ-κύτταρα, η συγκεκριμένη θεραπεία στοχεύει στην ενίσχυση των επιπέδων αναγνωρισιμότητας των καρκινικών κυττάρων, εξ ου και είναι προσωποιημένη για κάθε ασθενή καθώς κάθε καρκινικός όγκος είναι μοναδικός.

Γιατρός εξηγεί σε ασθενή

Σύμφωνα με το BBC η εν λόγω θεραπεία εξελίσσεται ως εξής:

-Οι ερευνητές εξετάζουν το αίμα του ασθενή για σπάνια Τ-κύτταρα που έχουν ήδη υποδοχείς για να ανιχνεύουν καρκίνους

-Στη συνέχεια «καλλιεργούν» αλλά Τ-κύτταρα που δεν μπορούν να εντοπίσουν καρκινικά κύτταρα και τα ανασχεδιάζουν

-Οι αρχικοί υποδοχείς τους που εντόπιζαν μολύνσεις ή άλλα προβλήματα αντικαθίστανται με αυτούς των Τ-κυττάρων που είναι αποδοτικότερα στην ανίχνευση καρκινικών κυττάρων.

-Τελικά τα ανασχεδιασμένα Τ-κύτταρα τοποθετούνται ξανά στον ασθενή για να αναζητήσουν τον όγκο.

«Αποτελεί ένα άλμα προς τα εμπρός»

Ο ανασχεδιασμός του συγκεκριμένου τύπου κυττάρων σε τέτοια που να μπορούν να «κυνηγήσουν» τον καρκίνο απαιτεί σημαντική γενετική αναμόρωση ώστε να αφαιρεθούν οι γενετικές «οδηγίες» για την ανάπτυξη παλαιών υποδοχέων και να αντικατασταθούν από τις νέες. Όλο αυτό έγινε εφικτό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας Crispr που λειτουργεί σαν μοριακό «ψαλίδι» επιτρέποντας στους επιστήμονες να μετατρέψουν με εύκολο τρόπο το DNA.

Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με καρκίνους στο έντερο, το στήθος και τον πνεύμονα που δεν είχαν ανταποκριθεί σε προηγούμενες θεραπείες και αυτό που έδειξε είναι ότι τα ανασχεδιασμένα κύτταρα βρήκαν τον δρόμο τους μέχρι τον όγκο που στόχευαν.

Γιατρός

Όπως ανακοινώθηκε η κατάσταση με τον καρκίνο επιδεινώθηκε για 11 από τους ασθενείς αλλά σταθεροποιήθηκε στους υπόλοιπους πέντε και γι’ αυτό θα απαιτηθούν μεγαλύτερης κλίμακας έρευνα για να καταλήξουν οι ερευνητές στο ποια είναι η κατάλληλη δόση «παρέμβασης» και πόσο αποτελεσματική είναι αυτή.

«Αποτελεί ένα άλμα προς τα εμπρός για την ανάπτυξη προσωποιημένης θεραπείας για τον καρκίνο» δήλωσε ο Άντονι Ρίμπας, ο ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της Society for Immunotherapy of Cancer και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.

Pin It on Pinterest