Καρκίνος Πνεύμονα: Το γλυκόξινο φρούτο που αναχαιτίζει την ογκογένεση

Ακόμα μια φυσική λύση ως μηχανισμό αναχαίτισης της ογκογένεσης και προστασίας από τον καρκίνο του πνεύμονα προτείνει νεότερη μελέτη, αναδεικνύοντας τις ιδιότητες του χυμού ενός γλυκόξινου φρούτου.

Είναι γεγονός ότι τα ενεργά συστατικά διάφορων φρούτων ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως του καρκίνου, όπως έχουν αποκαλύψει πλήθος κλινικών μελετών. Μια νεότερη ιαπωνική μελέτη αποκαλύπτει ακόμη έναν τέτοιο πολύτιμο καρπό.

Το ακτινίδιο αργούτα (Actinidia arguta) ή Sarunashi ανήκει στην οικογένεια των ακτινιδίων. Διαφέρει όμως εμφανισιακά από τα γνωστά σε όλους μας ακτινίδια, διότι δεν καλύπτεται από τις τριχωτές ίνες στο εξωτερικό του. Καλλιεργείται κυρίως στην Ιαπωνία, την Κορέα, τη Βόρεια Κίνα και στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Χρησιμοποιώντας ένα πειραματικό μοντέλο ποντικιών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Okayama, με επικεφαλής τον δρ Sakae Arimoto-Kobayashi, αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Okayama, απέδειξαν ότι ο χυμός αυτού του είδους ακτινίδιου και το συστατικό του, η ουσία isoquercetin (isoQ), συμβάλλουν στην πρόληψη και μείωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Το συγκεκριμένο φρούτο θεωρείται μια από τις πλουσιότερες πηγές πολυφαινολών και βιταμίνης C. Προηγουμένως, οι ερευνητές είχαν αποδείξει την ανασταλτική επίδραση του χυμού του sarunashi στη μεταλλαξογένεση, όταν δηλαδή οι γενετικές πληροφορίες ενός οργανισμού αλλάζουν με τη δημιουργία μετάλλαξης, τη φλεγμονή και την ανάπτυξη όγκων στο δέρμα ποντικιών. Μετά τον εντοπισμό των συστατικών, κατέληξαν στις πολυφαινόλες ως κινητήριο δύναμη, και ειδικότερα, την πολυφαινολική ένωση isoQ ως συστατικό με αντικαρκινογόνο δυναμική.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές προέτρεψαν την ανάπτυξη των όγκων χρησιμοποιώντας τη νιτροζαμινική κετόνη που προέρχεται από τη νικοτίνη (NNK), μια γνωστή καρκινογόνο ένωση που υπάρχει στα προϊόντα καπνού. Έπειτα, μέσω των πειραμάτων διερεύνησαν τις επιδράσεις του χυμού ακτινιδίου και του isoQ στην καρκινογένεση των πνευμόνων σε ποντίκια.

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά: Ο αριθμός των οζιδίων όγκου ανά πνεύμονα ποντικού στην ομάδα που έλαβε ενέσεις NNK και από του στόματος δόσεις χυμού του ακτινίδιου arguta ήταν σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι στην ομάδα που έλαβε μόνο ενέσεις NNK. Επιπλέον, η από του στόματος χορήγηση του isoQ μείωσε εξίσου τον αριθμό των όζων στους πνεύμονες των ποντικών.

Στη συνέχεια, η ομάδα διερεύνησε τον πιθανό μηχανισμό δράσης. Οι ενώσεις NNK και MNNG θεωρούνται παράγοντες που προκαλούν μεταλλάξεις του DNA. Ως εκ τούτου, η ομάδα σχεδίασε μια σειρά πειραμάτων για να μελετήσει την επίδραση του χυμού και του isoQ στη μεταλλαξογένεση, με τη μεσολάβηση NNK και MNNG, χρησιμοποιώντας το βακτηριακό στέλεχος Salmonella typhimurium TA1535, που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανίχνευση μεταλλάξεων του DNA.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μεταλλαξογένεση των NNK και MNNG που ανιχνεύθηκε με τη χρήση του βακτηριακού στελέχους μειώθηκε λόγω του χυμού του ακτινιδίου. Ωστόσο, όταν πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες δοκιμές με τη χρήση ενός άλλου στελέχους που στερείται βασικών ενζύμων υπεύθυνων για την επιδιόρθωση του DNA, του S. typhimurium YG7108, ο χυμός δεν μπόρεσε να μειώσει τις μεταλλαξιογόνες επιδράσεις των NNK και MNNG. Με βάση αυτή την κρίσιμη παρατήρηση, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός φαίνεται να διαμεσολαβεί την αντιμεταλλαξογόνο δράση του, επιταχύνοντας την επιδιόρθωση του DNA.

Τέλος, με πειράματα σε κύτταρα, η ομάδα κατέδειξε ότι ο χυμός του ακτινιδίου κατέστειλε τη δράση της «Akt», μιας πρωτεΐνης-κλειδί που εμπλέκεται στη σηματοδότηση του καρκίνου.

Συνοπτικά, η μελέτη αποδεικνύει ότι η καρκινογένεση των πνευμόνων σε ποντίκια καταστέλλεται μετά την από του στόματος λήψη του χυμού του ακτινιδίου αργούτα.

ygeiamou.gr

Pin It on Pinterest