Διαθέσιμη και στην Ελλάδα νέα θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος

Διαθέσιμο και για τους έλληνες ασθενείς είναι ένα νέο φάρμακο για τον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος, το οποίο πριν από δύο εβδομάδες εντάχθηκε στη θετική λίστα φαρμάκων.

 

Πρόκειται για συνδυασμό των δραστικών ουσιών πακλιταξέλη και γεμσιταβίνη, που έλαβε έγκριση ως θεραπεία συνδυασμού πρώτης γραμμής, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης MPACT που κατέδειξε μείωση κατά 28% του κινδύνου θνησιμότητας σε σχέση με την προηγούμενη θεραπεία.

Η ένταξη του χημειοθεραπευτικού συνδυασμού στη θετική λίστα φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, δίνει τη δυνατότητα στους έλληνες πάσχοντες να υποβληθούν στην αγωγή με την πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού τους ταμείο, στα αναγνωρισμένα ογκολογικά κέντρα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου ετήσιου συνεδρίου για τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος (ASCO GI), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στο San Francisco της California, παρουσιάστηκε η μελέτη MPACT, μία από τις μεγαλύτερες πολυκεντρικές παγκόσμιες μελέτες, σε πάνω από 800 ασθενείς, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι με τη χρήση της ουσίας nanoparticle albumin bound paclitaxel σε συνδυασμό με τη γεμσιταμπίνη, αυξήθηκε κατά 59% η επιβίωση των ασθενών στον 1 χρόνο και διπλασιάστηκε η επιβίωση των ασθενών που επιβίωσαν στα 2 χρόνια.

Ο καρκίνος του Παγκρέατος είναι ο 10ος πιο συχνός καρκίνος και ο 8ος σαν αιτία θανάτου παγκοσμίως και αυτό γιατί, πολύ συχνά διαγιγνώσκεται όταν είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Για τους ασθενείς με προχωρημένο στάδιο Καρκίνου Παγκρέατος, η πρόγνωση είναι πολύ κακή και τα ποσοστά επιβίωσης πολύ χαμηλά.

Οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργείο (όταν είναι εφικτό), χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, ενώ είναι ελάχιστες οι εγκεκριμένες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος σε Ευρώπη και Αμερική.

Η νέα συνδυαστική θεραπεία nab-πακλιταξέλης – γεμσιταβίνης έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, κατόπιν της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της μελέτης MPACT, μιας από τις μεγαλύτερες πολυκεντρικές μελέτες, στην οποία έλαβαν μέρος 850 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος από 151 κέντρα 11 χωρών, στη Β. Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο χημειοθεραπευτικός συνδυασμός nab-πακλιταξέλης και γεμσιταβίνης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 28% σε σχέση με τη γεμσιταβίνη ως μονοθεραπεία. Επιπρόσθετα, η MPACT κατέδειξε ότι αυξήθηκε κατά 60% το ποσοστό των ασθενών που επιβίωσαν τον πρώτο χρόνο, ενώ το ποσοστό για δύο χρόνια επιβίωσης, διπλασιάστηκε.

Η ουσία nab-πακλιταξέλη ανήκει σε μια νέα γενιά αντι-νεοπλασματικών φαρμάκων που αξιοποιούν μια νέα τεχνολογία νανοσωματιδίων (nabTM) η οποία σχεδιάστηκε για να μεταφέρει κυτταροτοξικούς παράγοντες στον όγκο αξιοποιώντας τις φυσικές ιδιότητες της αλβουμίνης, πρωτεΐνης που υπάρχει ήδη στον οργανισμό.

Η ουσία έλαβε άδεια κυκλοφορίας ως μονοθεραπεία για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού σε ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία πρώτης γραμμής και στους οποίους δεν ενδείκνυται η θεραπεία με ανθρακυκλίνη, το 2005 στις ΗΠΑ από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το 2008 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα κυκλοφορεί σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πηγή : ygeianews.gr

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποίησαν στη Ρόδο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το EuropeDirect Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Pin It on Pinterest