Ποια τα έσοδα και η αξιοποίηση των λιμένων Ρόδου – Επιστολή Στράτου Καρίκη

Κοινοποιούμενη στον κ. Δήμαρχο Ρόδου

Κύριε Πρόεδρε
Στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε κοινά αποδεκτό από όλους μας, η συζήτηση των θεμάτων που αφορούν το Λ.Τ.Ν.Δ. σε προσεχή συνεδρίαση , σημειώνοντας για μία ακόμη φορά ότι ο αποκλεισμός μας από το διοικητικό συμβούλιο μας έχει στερήσει οποιαδήποτε πρόσβαση στα στοιχεία του, αλλά ταυτόχρονα έχει στερήσει και το Ταμείο από τη θετική παρουσία του συνόλου της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου και όπως ξέρετε αυτό έχει γίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια .
Με την ευκαιρία λοιπόν της συζήτησης θεμάτων που αφορούν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, σας θέτω σοβαρά θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας, αλλά κυρίως εμάς τους εκπροσώπους τους στο Δημοτικό Συμβούλιο εν συντομία και παρακαλώ για τις πλήρεις απαντήσεις όλων των αρμοδίων που διαχειρίζονται αυτά τα θέματα αλλά και βέβαια για τις απαιτούμενες άμεσες ενέργειές σας .
Πρώτο θέμα και κυριότερο. Στον τουριστικό λιμένα Μανδρακίου είναι απαραίτητη η άμεση απομάκρυνση των παροπλισμένων πλοίων και των τουριστικών επαγγελματικών πλοίων με μήκος άνω των 30 μέτρων, τα οποία σήμερα ελλιμενίζονται σ’ αυτόν στερώντας επί δεκαετίες κάθε προοπτική ανάπτυξης αυτού του λιμένα με όλες τις παρεπόμενες συνέπειες για το νησί μας αλλά και τα συμφέροντα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου .
Σχετικά σας θέτω υπόψη και την υποχρέωση σας γι αυτό με βάση το Ν. 2881/2001 και το κανονισμό λειτουργίας του, αλλά κυρίως για το καλώς εννοούμενο συμφέρον αυτού του τόπου που για χρόνια καταπατείται .
Και γνωρίζουν όλοι πλέον, ποια είναι αυτά τα συγκεκριμένα πλοία ,που επί δεκάδες χρόνια με την ανοχή κάποιων εμποδίζουν την ανάπτυξη στο Μανδράκι, δημιουργούν με τη λειτουργία τους εκεί πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα αλλά δημιουργούν και καταστάσεις παράβασης του υγιούς ανταγωνισμού στις θαλάσσιες συγκοινωνίες .
Το τουριστικό λιμάνι Μανδρακίου θα μπορούσε με την ορθή λειτουργία του να αποφέρει σημαντικά οφέλη στο Λ.Τ.Ν.Δ. αλλά και να φέρει στο νησί μας σκάφη και επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων ανεξαρτήτως πλέον της λειτουργίας της νέας μαρίνας.
Και βέβαια δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την άσχημη εικόνα και αισθητική της περιοχής συνεπεία όσων προανέφερα .
Σε σχέση με τα έσοδα παρακαλώ όπως κατατεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλυτικά στοιχεία:
1. Από την είσπραξη λιμενικών τελών του Ν.3622/2007 από επιβατηγά πλοία που εκτελούν πλόες εσωτερικού, από επαγγελματικά τουριστικά πλοία του Ν.4256/2014 που εκτελούν ημερήσιες θαλάσσιες εκδρομές προς τα γειτονικά νησιά, και κυρίως τη Σύμη, και από τα πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες από Ρόδο προς Μαρμαρίδα και από Μαρμαρίδα προς Ρόδο.
Τα στοιχεία να αφορούν στην περίοδο 2010-2015 προκειμένου να υπάρξει μεταξύ των μελών του Δ.Σ. σαφής εικόνα της εξελικτικής πορείας των εσόδων του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. με δεδομένη τη θετική πορεία του ροδιακού τουρισμού στο ίδιο διάστημα.

2. Από την είσπραξη των τελών ελλιμενισμού των πλοίων, με ελληνική και ξένη σημαία, που ελλιμενίζονται στον τουριστικό λιμένα Μανδρακίου και στην Ακαντιά.

3. Να απαντηθεί αν οι, κατά καιρούς, δηλώσεις του κ. Προέδρου του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ, που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διάστημα των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές ύψους 1.000.000 ευρώ από τέλη ελλιμενισμού μόνο για τον τουριστικό λιμένα Μανδρακίου, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, και αν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής τους.

4. Να προσκομισθούν, επίσης, οι προϋπολογισμοί και απολογισμοί των ίδιων ετών προκειμένου να είναι δυνατή η σύγκριση των στοιχείων και οι τυχών αποκλίσεις μεταξύ προϋπολογισθέντων εσόδων.
Σας υπενθυμίζω ότι σχετικά με την βεβαίωση και είσπραξη των λιμενικών τελών η προηγούμενη διοίκηση του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. έχει μηνυθεί από τοπική ναυτιλιακή εταιρεία και θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να πληροφορηθεί το Σώμα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση αυτή.

5. Τέλος, θα ήταν χρήσιμο επίσης να ενημερωθεί το Δ.Σ. ποιος είναι ο προγραμματισμός και οι ενέργειες της Διοίκησης του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Καρνάγιου, που παραμένει η μεγάλη ντροπή της πόλης λόγω του καταυλισμού των αθιγγάνων.
Αν σχεδιάζεται να προκηρυχθεί, και πότε διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίησή του, διότι προσωπικά θεωρώ μη γόνιμη και ελέγξιμη την εκμίσθωση τμήματος του Καρνάγιου με τη διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος και μάλιστα για τρία χρόνια και ότι μόνο η συνολική αξιοποίηση και εκμετάλλευσή του θα αναβαθμίσει γενικότερα την περιοχή.

Ελπίζω για την πλήρη και αναλυτική ενημέρωσή μου, όλων των δημοτικών συμβούλων και βέβαια του συνόλου των συμπολιτών μας.

Ρόδος, 14 Δεκεμβρίου 2015
Με εκτίμηση
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Ι. ΚΑΡΙΚΗΣ
Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας
Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου

Pin It on Pinterest

Share This