Κομισιόν: Ο καπνός υπεύθυνος για περίπου 700.000 θανάτους ετησίως στην ΕΕ

Ο καπνός είναι υπεύθυνος για περίπου 700.000 θανάτους στην ΕΕ κάθε χρόνο, αλλά ορισμένες αντικαπνιστικές εκστρατείες βοηθούν τους πολίτες της ΕΕ να σταματήσουν το κάπνισμα, λέει ο Επίτροπος Υγείας Vytenis Andriukaitis.

Από την έναρξή της το 2011, η χρηματοδοτούμενη από την Επιτροπή εκστρατεία, «Οι πρώην καπνιστές είναι ασταμάτητοι», καθώς και το iCoach, ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο πληροφόρησης, έχουν βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. 36% των χρηστών iCoach ισχυρίζονται ότι έχουν εγκαταλείψει τη συνήθειά τους εντός τριών μηνών, το οποίο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση πάνω από € 262 εκ.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες για την Ημέρα του πρώην καπνιστή (30 Οκτωβρίου), ο επίτροπος Υγείας τόνισε ότι θα θέλει να καλέσει τα κράτη μέλη και τις ΜΚΟ για την υγεία να εργαστούν πάνω σε ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης για τη δημιουργία περισσότερων ενημερωτικών εκστρατειών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσέγγισης της πρόληψης των ασθενειών.

«Ως καρδιοχειρουργός, έχω δει από πρώτο χέρι τις τρομερές συνέπειες της χρήσης του καπνού. Έχασα και δύο από τους αδελφούς μου με ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον πόνο που πέρασα», είπε ο Επίτροπος Υγείας.

«Μια αυστηρή πολιτική ελέγχου
του καπνού, που θα υποστηρίζεται από πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, όπως ‘’Οι πρώην καπνιστές είναι ασταμάτητοι’’, είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στην ΕΕ. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα επίτευγμα που πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, ένα επίτευγμα που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας.. Σήμερα γιορτάζουμε που χιλιάδες πρώην καπνιστές λάμπουν φωτεινοί σε όλη την Ευρώπη, τους συγχαίρω όλους – είναι μια έμπνευση σε όσους εξακολουθούν να αγωνίζονται για να σταματήσουν το κάπνισμα», συνέχισε.

Ο Andriukaitis ανέφερε επίσης
ότι η εφαρμογή της οδηγίας για τον καπνό της ΕΕ που επικαιροποιήθηκε το 2014 βρίσκεται σε καλή τροχιά στα περισσότερα κράτη μέλη, αλλά η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος με τέσσερις χώρες «πώς η εφαρμογή της θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική».

Η νέα οδηγία για τον καπνό έχει ως στόχο να κάνει το κάπνισμα λιγότερο ελκυστικό για τους νέους, για παράδειγμα, απαγορεύοντας τις γεύσεις στα τσιγάρα και τα στριφτά, και θα έχει προειδοποιητικές εικόνες στο 65% του πακέτου τσιγάρων. Τα κράτη μέλη έχουν περιθώριο μέχρι το 2016 να εφαρμόσουν την οδηγία.

Πηγή: skai.gr

Pin It on Pinterest

Share This