Καμιά φροντίδα στη Λέρο για τους τραυματίες ναυαγούς της Ρόδου

«Εφτασαν στη Λέρο, με τις γάζες ακόμα να έχουν αίματα», σχολίαζαν ντόπιοι που έτυχε να συναντηθούν μαζί τους ● Με παρέμβαση του προσωπικού της δομής, οι οποίοι σοκαρίστηκαν από τις διηγήσεις των επιζώντων, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Σε άθλια ψυχολογική κατάσταση και με πολλά ιατρικά προβλήματα είναι οι πρόσφυγες που επέζησαν από το πρόσφατο ναυάγιο στη Ρόδο, όταν το σκάφος τους διεμβολίστηκε, σύμφωνα με τις ενδείξεις, από σκάφος του Λιμενικού, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις Αρχές να τους μεταφέρουν άρον-άρον το Σάββατο στη δομή της Λέρου, χωρίς καμία ειδική μέριμνα και προβλεπόμενη φροντίδα.

Στη Λέρο μεταφέρθηκε το σύνολο των τραυματιών – πλην της γυναίκας που συνεχίζει να νοσηλεύεται στη Ρόδο περιμένοντας να διακομιστεί στην Αθήνα. Πρόκειται για ανθρώπους που έχασαν συγγενείς στο ναυάγιο ή είδαν τους συνεπιβάτες τους άλλους να βρίσκουν φρικτό θάνατο και άλλους να τραυματίζονται από τις προπέλες των δύο σκαφών, όταν έπεσαν στη θάλασσα λόγω της σύγκρουσης.

Ανάμεσα στους επιζώντες που μεταφέρθηκαν στη Λέρο βρίσκεται και ένας άνδρας που έχασε το πόδι του από την προπέλα, ο πατέρας ενός τετράχρονου κοριτσιού που αποκεφαλίστηκε με τον ίδιο τρόπο, ο σύζυγος μιας νεαρής εγκύου που πέθανε, άνθρωποι που είδαν μέλη των συγγενών τους να επιπλέουν στα νερά του Αιγαίου και συζύγους να χάνονται στον βυθό.

«Εφτασαν στο νησί, με τις γάζες ακόμα να έχουν αίματα», σχολίαζαν από τη Λέρο άνθρωποι που έτυχε να συναντηθούν με τους ναυαγούς. Υπάλληλοι που εργάζονται στη δομή της Λέρου δεν μπορούσαν να κρύψουν το σοκ τους από τις διηγήσεις των επιζώντων. Ωστόσο, λόγω των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, οι υπάλληλοι δεν ήταν σε θέση να παρέχουν την ιατρική φροντίδα που απαιτείται ώστε να απαλύνουν τον σωματικό και ψυχολογικό πόνο των θυμάτων.

Σε χειρότερη κατάσταση βρέθηκαν τέσσερις τραυματίες -μεταξύ τους και ο ακρωτηριασμένος- οι οποίοι τελικά μετά από παρέμβαση του προσωπικού της δομής οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο Λέρου.

Εδωσαν κατάθεση;
Αγνωστο παραμένει αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν κατάθεση είτε στον εισαγγελέα είτε στο Λιμεναρχείο Ρόδου για τις συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό ναυάγιο. Το ναυάγιο προήλθε μετά από σύγκρουση του ταχύπλοου σκάφους των διακινητών με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού που τους καταδίωκε, χωρίς ακόμη να είναι σαφής η κατεύθυνση του ταχύπλοου. Αν δηλαδή το σκάφος των διακινητών κατά τη στιγμή της σύγκρουσης είχε πλώρη προς τις ακτές της Ρόδου ή προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το νησί με στόχο τη διαφυγή του προς την Τουρκία.

Ερώτημα κρίσιμο για τις ενέργειες του Λιμενικού, αφού ειδικά στην πρώτη περίπτωση θα μπορούσε να περιμένει την προσέγγιση του υπερφορτωμένου ταχύπλοου στην ακτή και εκεί να επέμβει, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους επιβάτες του σκάφους.

Πηγή: efsyn

Pin It on Pinterest