Καλοκαιρινή συναυλία στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης,

Έπειτα από μια λαμπρή συνεργασία τον Δεκέμβριο του 2014, η μέτζο σοπράνο Νικόλ Κονστάντε και ο οργανίστας Χρήστος Παρασκευόπουλος έχουν ετοιμάσει μια νέα σειρά συναυλιών, που περιλαμβάνει ιταλικό μπαρόκ, ρομαντική και παραδοσιακή Νορβηγική και Ελληνική μουσική. Η σειρά των συναυλιών θα παρουσιαστεί κατά κύριο λόγο στη Νορβηγία και την Ελλάδα το 2015 και 2016. Η πρώτη συναυλία της σειράς οργανώνεται στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, στην πόλη της Ρόδου, στις 27 Ιούνη του 2015, ώρα: 20:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι καλλιτέχνες υπόσχονται στο κοινό μια αξέχαστη και δροσερή μουσική βραδιά. Η συναυλία έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και θα υπάρχει πληροφόρηση και έντυπο υλικό από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, της διεθνούς, ανεξάρτητης, ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης στην Ελλάδα και στη Νορβηγία (στα Ελληνικά και Νορβηγικά).

Πρόγραμμα

Στο πρώτο μέρος, παρουσιάζεται το φωνητικό έργο Nisi Dominus (RV608) του Antonio Vivaldi, που θεωρείται η πιο εκτεταμένη και καλλιτεχνικά φιλόδοξη σύνθεση που γράφτηκε από τον Vivaldi για φωνή πάνω σε ψαλμό και έχει διασωθεί. Επίσης, ακούγονται τα οργανικά κομμάτια: Offertoire sur les Grands Jeux από Messe pour les Couvents του Francois Couperin και η Τοκκάτα αρ, 11 σε ντο ελάσσονα από τη συλλογή Apparatus musico organisticus του Georg Muffat.

Το δεύτερο μέρος, ξεκινάει με τις δροσερές μελωδίες των Νορβηγών συνθετών Grieg (1843-1907, γεννήθηκε στο Μπέργκεν, συνθέτης και πιανίστας) και Lindemann (1858-1930, γεννήθηκε στο Όσλο, συνθέτης και οργανίστας στο Όσλο, που τότε λέγονταν Κριστιάνια): το Double fugue (EG 184), διασκευή του ύμνου 184 του Edvard Hagerup Grieg και από το έργο Pianostykker op.29 του Peter Byrnie Lindeman: τα Ved Bækken (Andante) και Utaalmodighet (Allegretto con moto). Στη συνέχεια, παρουσιάζονται παραδοσιακά Νορβηγικά θρησκευτικά τραγούδια, όπως τα Eg veit i himmerik ei borg, Mitt hjerte alltid vanker και Herre, Jesus, gi meg nåde και το πολυποίκιλο πρόγραμμα συνεχίζει με ένα οργανικό ροδίτικο παραδοσιακό και αγαπημένα Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα: Στο’ πα και στο ξαναλέω (Μικρασία), Θαλασσάκι (Νάξος / Κυκλάδες), Μήλο μου κόκκινο (Μακεδονία), το Έχε γεια Παναγιά (Ανατολική Θράκη / Κωνσταντινούπολη), καθώς επίσης και την καντάδα του Αριστείδη Μόσχου, Σ’ αγαπώ, γιατ ‘είσαι ωραία.

Η Νικόλ Κονστάντε και ο Χρήστος Παρασκευόπουλος, έμπειροι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, δημιουργούν μια δροσερή ατμόσφαιρα με ζωηρές στιγμές, πλούσιες σε συναίσθημα, ερμηνεύοντας τις απολαυστικές μελωδίες με γνώση και σεβασμό στην διαφορετικότητα των μουσικών ειδών, στοχεύοντας, παράλληλα με την διαπολιτισμική επικοινωνία, στην ανάδειξη των κοινών στοιχείων που ενώνουν τις δύο κουλτούρες, την Ελληνική και τη Νορβηγική. Είναι άλλωστε γνωστό ότι, η Ελλάδα είναι μια από τις πιο αγαπημένες χώρες διακοπών για τους Νορβηγούς και η Ρόδος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού. Στη δε Νορβηγία, ο αριθμός των Ελλήνων (που ανέρχεται στους 2138, την 1η Ιανουαρίου του 2015) έχει υπεραυξηθεί τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό.

Πληροφορίες – επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες, θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Χρήστος Παρασκευόπουλος

Μαίιλ: chrisparaskevopoulos@yahoo.gr

Ιστοσελίδα: http://www.chrisparaskevopoulos.gr

Κινητό: 697 7319755

Νικόλ Κονστάντε  (Nikol Konstante)

Μαίιλ: nikolkonstanteconcerts@gmail.com
Ιστοσελίδα: http://nikolkonstante.webs.com

Κινητό: 6937711153

Ιστοσελίδα: http://concertsnc.webs.com
Φωτογραφίες, φλάιερ και αφίσα, στέλνονται συνημμένα

Σύντομα βιογραφικά

Νικόλ Κονστάντε, μέτζο σοπράνο

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Βιέννη της Αυστρίας και ζει στο Όσλο της Νορβηγίας.
Ξεκίνησε τη σολιστική καριέρα της ήδη πριν το Δίπλωμα Μονωδίας (Ιούνιος 2007, βαθμός «άριστα» παμψηφεί και με βραβείο, Εθνικό Ωδείο Αθηνών, καθηγήτρια: Χαρά Σαβίνο). Από το 2007 έχει δώσει περισσότερες από 60 σόλο συναυλίες, έχει τραγουδήσει στην Ελλάδα, στη Νορβηγία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Αγγλία και στην Ισπανία. Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά, Νορβηγικά, Γαλλικά, Ελληνικά, έχει μελετήσει Ιταλικά και Ισπανικά για ένα χρόνο και μαθαίνει Ιαπωνικά.
Πλούσια θεατρική παιδεία παιδιόθεν (μεγάλωσε σε θεατρική οικογένεια, στην ηλικία των 8 που έπαιξε το ρόλο του παιδιού στο έργο του Γκαίτε «Die Geschwister” στο Max-Reinhardt Seminar της Βιέννης). Παρακολούθησε αμέτρητα θεατρικά σεμινάρια (με θεματικές: Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, το θέατρο της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας, το Γερμανικό θέατρο, το θέατρο του Μπρεχτ, κ.α.) καθώς και συνέδρια / σεμινάρια σχετικά με την τέχνη της αφήγησης και την παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής. Μελέτησε εντατικά για 3 χρόνια με τον σκηνοθέτη Κώστα Ν. Φαρμασώνη (τον πατέρας της), στην σχολή υποκριτικής  “Ανοιχτή Ακρόαση” στην Αθήνα. Έλαβε μαθήματα μπαλέτου και αργότερα σύγχρονου χορού, επίσης έμαθε και εξασκεί: αργεντίνικο τανγκό, λάτιν και ευρωπαϊκούς χορούς, αλλά και ελληνικούς παραδοσιακούς. Δίπλωμα (βαθμός: «Άριστα»): Εσωτερική Αρχιτεκτονική, Διακόσμηση και Σχεδιασμός, Σχολή Καλών Τεχνών και Σχεδίου του Εκπαιδευτικού Τεχνολογικού Ιδρύματος της Αθήνας. Σπούδασε επίσης: Παιδαγωγικά,  Ατομικό και ομαδικό επαγγελματικό Coaching στο Oslo and Akershus University College of Applied Sciences (HiOA) στη Νορβηγία, Επιχειρηματικότητα και νεωτερικότητα στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Agder στη Νορβηγία. Μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Θεατρικές Σπουδές στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και δεύτερο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2015) στην ‘’Εκπαίδευση με την υποστήριξη τεχνολογίας και υπολογιστών’’ (ICT Supported Learning) στο Oslo and Akershus University College of Applied Sciences (HiOA) της Νορβηγίας. Συμμετοχή σε πολλά συνέδρια στην Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία, με ακαδημαϊκά άρθρα που αφορούν την τεχνολογία και την δημιουργικότητα στην εκπαίδευση και την χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής στις αναπτυσσόμενες χώρες και στον δυτικό κόσμό. Τα τελευταία 17 χρόνια δούλεψε σε σχολές και δημοτικά σχολεία στην Αθήνα και στο Όσλο, και ταυτόχρονα ως ελεύθερος επαγγελματίας: δασκάλα μονωδίας, ορθοφωνίας και μουσικής, αγιογράφος/ψηφιδογράφος, ζωγράφος, διακοσμήτρια, γραφίστας, σχεδιαστής ιστοσελίδων και δασκάλα ξένων γλωσσών. Γράφει ποίηση, άρθρα και δίνει διαλέξεις με θέμα την τέχνη, τα εικαστικά και τη μουσική στη Νορβηγία και την Ελλάδα. Εργάζεται από το 2011 ως καθηγήτρια τέχνης και σχεδιασμού (design) στο 3ο (τελευταίο) έτος του Δημοσίου Λυκείου του Ως στη Νορβηγία.

Στις συναυλίες της, που συχνά έχουν θεατρικό χαρακτήρα, χαρακτηρίζεται από την άριστη επαφή της με το κοινό και την ιδιαίτερη ερμηνευτική της δύναμη. Με ρεπερτόριο από την μπαρόκ μουσική, την όπερα, το Lied έως τα musicals, το μουσικό θέατρο, τη jazz, αλλά και την παραδοσιακή μουσική,  η μέτζο σοπράνο Nikol Konstante, πλούσια σε συναισθήματα, αποσκοπεί σε κάθε συναυλία στην ουσιαστική επικοινωνία με τον ακροατή μέσω της “ενσυναισθητικής’’ εμπειρίας της μουσικής.

Ηχογραφήσεις : www.youtube.com/user/NikolKonstante

Χρήστος Παρασκευόπουλος, εκκλησιαστικό όργανο

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι μουσικές του σπουδές ξεκίνησαν με τη γνωστή καθηγήτρια πιάνου Ευαγγελία Χασαπλαδάκη.

Είναι απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών από την τάξη Πιάνου της Καίτης Τρούλη το 1994 και από την τάξη Ανωτέρων Θεωρητικών του Σπύρου Κλάψη το 1997 με πτυχίο Αντίστιξης. Επίσης είναι κάτοχος του πανεπιστημιακού τίτλου LRSM στο εκκλησιαστικό όργανο από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μαθητεύοντας με τον οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Nicolas Kynaston.

Όντας ένας από τους λίγους Έλληνες οργανίστες, οργανώνει συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου από το 1991 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. και από το 1997 συνεργάζεται ως οργανίστας με τη Γερμανική Εκκλησία του Χριστού Αθηνών πραγματοποιώντας συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου στις οποίες εκτός από τον ίδιο λαμβάνουν μέρος και άλλοι συντελεστές όπως καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, της Όπερας Δωματίου Αθηνών, του τμήματος Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας του Δήμου Αθηνών, των Η2Opera και άλλων καλλιτεχνικών φορέων και οργανισμών.

Έχει εμφανιστεί σε διάφορες αίθουσες και ναούς της Ελλάδας όπως οι: Α’ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, Γερμανική Εκκλησία, Αγγλικανική Εκκλησία, Άγιος Παύλος Πειραιώς, Ιερά Καρδία Αθηνών, Μετάσταση Θεοτόκου Χανίων, Άγιος Φραγκίσκος Ρόδου, Παναγία της Νίκης Ρόδου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Στοά του Βιβλίου, Αίθουσα Φιλολογικού Συνδέσμου «Παρνασσός».

Έχει συμμετάσχει στα δύο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το Nicolas Kynaston. Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Άγιο Φραγκίσκο της Ρόδου, ενώ από το 2012 είναι εκτός από Οργανίστας και υπεύθυνος για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Γερμανικής Εκκλησίας του Χριστού Αθηνών. Επισκέπτεται τη Ρόδο τακτικά για να παίξει εκκλησιαστικό όργανο, να οργανώσει τη χορωδία αλλά και για να επιθεωρήσει τα δύο εκκλησιαστικά όργανα των ναών.

Έχει επίσης εμφανιστεί στο Λονδίνο στην εκκλησία All Souls Langham Place στα πλαίσια του Φεστιβάλ “International Organ Series”, στο Ισραήλ στην εκκλησία San Salvatore στην Ιερουσαλήμ, στα πλαίσια του διεθνούς Φεστιβάλ «October Organ Series» και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου στη Ρόδο με ατομικά ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου.

Το 2008 ίδρυσε και διευθύνει τη Χορωδία “Musica Sacra”, όπου παρουσιάζονται έργα θρησκευτικής μουσικής με έμφαση στις περιόδους της Αναγέννησης και του Μπαρόκ και είναι η μοναδική χορωδία αυτού του ενδιαφέροντος σε όλη την Ελλάδα.

Έχει πραγματοποιήσει δισκογραφία με δύο CD, ένα με έργα για εκκλησιαστικό όργανο με τίτλο: «Θεός το φρούριον ημών» και «Χριστουγεννιάτικη Μελωδία». Και προετοιμάζεται και για τρίτη δισκογραφική εργασία

Εκτός από τις εμφανίσεις σε συναυλίες, διδάσκει εκκλησιαστικό όργανο σε ιδιαίτερα μαθήματα και στα Ωδεία «Φίλιππος Νάκας» και «Νικόλαος Μάντζαρος» και Θεωρητικά στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Νέας Σμύρνης «Ο Άγιος Ανδρέας».

Pin It on Pinterest