Καλοκαιρινά εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες στη Ρόδο

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. πραγματοποιεί καλοκαιρινά Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής για παιδιά και ενήλικες με εισηγήτρια την κ. Ειρήνη Λαρδούτσου στις εγκαταστάσεις του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. (Αντ. Λάσκου 10Α). Συγκεκριμένα:

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015, ώρα 10.30 – 12.30

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για μαθητές Δημοτικού

  1. Παιχνίδια γνωριμίας

Πεζός λόγος

  1. Η συνάντηση με έναν ήρωα ( η μοναξιά του Γίγαντα: τα παιδιά ταξιδεύουν στο χρόνο και συναντούν τον Κολοσσό όσο ακόμη στεκόταν όρθιος)
  2. Αφηγηματικές τεχνικές (περιγραφή του ήρωα, διάλογος με τον ήρωα, εσωτερικός μονόλογος του ήρωα από το βυθό της θάλασσας)

Ποίηση

  1. Παιχνίδια με την ποίηση. Ασκήσεις πάνω στην Ιαπωνική ποίηση χάικου με θέμα τον Ιβίσκο

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015, ώρα 19.30 – 21.30

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για ενήλικες

  1. 5 λεπτη εισήγηση για το περιεχόμενο, τους στόχους και τους άξονες της Δημιουργικής Γραφής
  2. Παιχνίδια γνωριμίας και αυτοπροσδιορισμού

         Δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, χαλαρότητας, έκφρασης

         Πρώτες γραπτές διατυπώσεις

  1. Κουβέντα πάνω στο ζήτημα: πως ξεκινά η γραφή.
  2. Ασκήσεις πάνω στην οπτική γωνία
  3. Κατασκευάζοντας έναν  ήρωα
  4. Εισαγωγή του ήρωα σε περιστατικό (μικρή πλοκή)

Τα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής για παιδιά και ενήλικες είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του Κέντρου 2241032510, 2241032520 (ώρες γραφείου)

Βιογραφικό σημείωμα εισηγήτριας

Η Ειρήνη Λαρδούτσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο, στην οποία και έζησε μέχρι τη λήξη των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο τμήμα της Προσχολικής Αγωγής στο οποίο αρίστευσε. Κατά τα μαθητικά της χρόνια έκανε σπουδές κλασσικού μπαλέτου για 13έτη (σχολή χορού Έλλης Παρασκευά), ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε στην Παιδική Θεατρική Σκηνή της ΧΕΝ και στη συνέχεια στην αντίστοιχη  του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ρόδου.

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα για 7 χρόνια (Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί και Εκπαιδευτήρια) στη Ρόδο και στην Αθήνα. Από το 2001 είναι διορισμένη στο Δημόσιο, ως Νηπιαγωγός μετά από εξετάσεις του ΑΣΕΠ.

Το 2010 αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό Τμήμα Δημιουργικής Γραφής στο Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας διατριβή και συγγραφικό έργο στο σονέτο, ενώ φοιτά σε Μεταπτυχιακό τμήμα του ΕΑΠ, στην Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας σχολικού εγχειριδίου για τη Δημιουργική Γραφή στο Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, (Εγχειρίδιο Δημιουργικής Γραφής, Οδηγίες Πλεύσεως (http://www.schools.ac.cy/klimakio/Themata/logotechnia/didaktika_encheiridia.html), ενώ συμμετέχει στο βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου «Η Δημιουργική Γραφή στο Σχολείο»,  που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο του 2015 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, με πρόταση για εφαρμογή της Δημιουργικής Γραφής στο Νηπιαγωγείο.

Έχει εφαρμόσει σε πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων, ασκήσεις Δημιουργικής Γραφής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε Γενικά, Καλλιτεχνικά, Πειραματικά και Διαπολιτισμικά Σχολεία, ενώ έχει διδάξει Δημιουργική Γραφή σε τμήματα ενήλικων, στα πλαίσια προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο αντικείμενο της Δημιουργικής Γραφής, σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης  για μαθητές Δημοτικού.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με θεματικές την Παιδαγωγική Επιστήμη, τη Δημιουργική Γραφή και την Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Έχει δημοσιεύσει σε παιδαγωγικά και λογοτεχνικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε ποικίλες δράσεις λογοτεχνικού περιεχομένου.

Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών 14 και 11 ετών.

Επιστρέφει συχνά στο νησί της και οπωσδήποτε κάθε καλοκαίρι, για να γεμίσει τις “μπαταρίες” της, με φως και θάλασσα.