Το Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στις 15 Σεπτεμβρίου και υποδέχθηκε τρεις καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες για μία δίμηνη καλλιτεχνική διαμονή
—————————————————————————————–
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εγκαινιάζει την πρώτη καλλιτεχνική διαμονή έρευνας για τη σύγχρονη κεραμική. Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια της πιλοτικής διαμονής της Lise Chevalier το 2019 και απορρέει από την κοινή επιθυμία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενδυνάμωσης των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων στη Ρόδο μέσα από τη δημιουργία μίας πλατφόρμας ανταλλαγών που ενθαρρύνει τη συνάντηση των τοπικών παραδοσιακών τεχνικών με τις διαφορετικές τάσεις της σύγχρονης δημιουργίας.
Αυτή τη χρονιά, τρεις καλλιτέχνες διαφορετικών εθνικοτήτων και πρακτικών, φιλοξενούνται από τις 15 Σεπτεμβρίου στο Κατάλυμα της Γαλλίας, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, όπως αυτό διαμορφώθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου θα εξερευνήσουν το ροδιακό τοπίο και θα διδαχθούν από την μακρόχρονη παράδοση στην κεραμική με σκοπό να δώσουν μορφή στη σύγχρονη έρευνά τους.
Οι καλλιτέχνες είναι:
> Γαλλία: Ο Corenthin Thilloy γεννήθηκε στη Gironde και σπούδασε σχεδιασμό αντικειμένων στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Limoges από την οποία αποφοίτησε το 2018. Η δουλειά του στην κεραμική επικεντρώνεται στις «λαϊκές» δοξασίες και έθιμα – μέσα από παρωχημένα αντικείμενα που αποτελούν πλέον μουσειακά αντικείμενα – σε μία προσπάθεια επαναφοράς της μαγείας στις προσωπικές και συλλογικές μας πρακτικές. Είναι επίσης γελαδάρης.
> Ελλάδα: Η Ελεονώρα Σαλταμανίκα εστιάζει τις έρευνές της στο αντικείμενο της κεραμικής, δίνοντας έμφαση στις παραδοσιακές τεχνικές και στη δημιουργία μορφών επηρεασμένων από τις τεχνικές των κατασκευών και της διακόσμησης. Μέσα από την πρακτική της αποτυπώνει τη δυναμική που της προσφέρει η ελληνική παράδοση, καθώς και οπτικά και απτικά στοιχεία που λαμβάνει μέσα από την επαφή με τη φύση. Είναι απόφοιτος του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Αθήνας.
> Βέλγιο: Η Nathalie Campion είναι εικαστική καλλιτέχνης, κεραμίστρια, γεννημένη στο Βέλγιο. Πριν εγκατασταθεί στο Παρίσι, και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει την καριέρα της στην ανθοκομία και τις τέχνες, σπούδασε αστική γεωργία και κεραμική. Η Nathalie εστιάζει μόνιμα στην έκφραση της δύναμης και της ευθραυστότητας του φυσικού κόσμου. Μέρος των δημιουργιών της περιλαμβάνουν σαφείς αναφορές σε ογκώδεις κορμούς δέντρων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγενή ανθρώπινη ευθραυστότητα. Πρόσφατα ανέπτυξε ένα πρότζεκτ στο εργαστήριο Pierre Culot στο Βέλγιο και παρουσίασε μία ατομική έκθεση στο OV Project Room στις Βρυξέλλες.
Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής, που βασίστηκε στην ιδέα της κυρίας Αλίκης Μοσχή-Gauguet, επίτιμης Προξένου της Γαλλίας στη Ρόδο, που διοργανώνει και συντονίζει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, επικεντρώνεται στην ανταλλαγή και τη μαθητεία μέσα από τακτικές συναντήσεις εργασίας με τον ροδίτη κεραμίστα και δάσκαλο, Κωνσταντίνο Νεοφύτου, κάτοχο της πατροπαράδοτης τεχνογνωσίας, που εργάστηκε επί σειρά ετών στο εργοστάσιο κεραμικών «ΙΚΑΡΟΣ» – το μεγαλύτερο του νησιού μέχρι το 1988, χρονιά που σταμάτησε η λειτουργία του. Αυτή την μοναδική κληρονομιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι καλλιτέχνες, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τη σύγχρονη δημιουργία τους, χωρίς την υποχρέωση άμεσης παραγωγής ή έκθεσης έργων, αλλά με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, απαραίτητου για την έρευνα.
Οι καλλιτέχνες θα εργαστούν στο ιδανικό περιβάλλον του Καταλύματος της Γαλλίας, όπως αυτό διαμορφώθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η οποία ανέλαβε την αναπαλαίωση, τον εξοπλισμό του χώρου και την προμήθεια των απαραίτητων υλικών για τη δημιουργία, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ερευνών και μελετών του Εργοστασίου παραγωγής πορσελάνης των Σεβρών (Manufacture de Sèvres).
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος έλαβε επίσης τη στήριξη του προγράμματος La Fabrique de Résidences του Γαλλικού Ινστιτούτου του Παρισιού, και τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας για την υποδοχή των καλλιτεχνών στη Ρόδο.
Υπενθυμίζεται ότι για την διοργάνωση από κοινού πολιτιστικών δράσεων, για την προώθηση του πολιτισμού και της χειροτεχνίας ως κινητήρα περιφερειακής ανάπτυξης στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, ΜνημόνιοΑλληλοκατανόησης – Memorandum of Understanding (MoU) – υπεγράφη στις 30 Ιουλίου 2020 στη Γαλλική Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αθήνα, μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Υπηρεσίας Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.
Το Μνημόνιο Αλληλοκατανόησης συνυπέγραψαν ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Patrick Comoy, παρουσία της κας Αλίκης Μοσχή-Gauguet, Επίτιμης Προξένου της Γαλλίας στη Ρόδο.