Κάλυμνος η πανέμορφη αυτή πριγκίπισσα των Δωδεκανήσων

Η Κάλυμνος, η πανέμορφη αυτή πριγκίπισσα των Δωδεκανήσων, είναι ο απόλυτος ταξιδιωτικός προορισμός!

Μυστικά σπήλαια, υποθαλάσσια πάρκα, εκπληκτικές παραλίες, ορεινές διαδρομές, δυνατότητες για δυνατές συγκινήσεις αναρρίχησης, αλλά και μια βαθιά ιστορία που μαγεύει κάνουν την Κάλυμνο hot spot στο Αιγαίο. Φυσικά πρωταγωνιστεί στον εναλλακτικό τουρισμό, μιας και έχει κρατήσει όλη της την παραδοσιακή φυσιογνωμία. Παράδεισος πολιτισμού και γευστικών προτάσεων, ένας κόσμος απέραντα φιλόξενος και μια γωνιά του Αιγαίου που έχει χίλια και ένα θαύματα να προσφέρει, η Κάλυμνος μας περιμένει!


Μια πανάρχαια επικράτεια και μια θαλασσοκρατορία
Η Κάλυμνος κατοικείται από την νεολιθική, αν όχι από την παλαιολιθική περίοδο. Ο πρώτος λαός που κατοίκησε εδώ είναι οι περίφημοι Κάρες, ενώ ο Όμηρος ονομάζει τους κατοίκους με το όνομα Καλύνδες. Αξιόλογα ιερά, όπως αυτό του Απόλλωνα που θα θαυμάσει ο επισκέπτης, αλλά και το μεγάλο ασκληπιείο, αποδεικνύουν την ακμή του νησιού σε όλη την αρχαιότητα. Στο σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο πέρα από την γνωστή και εμβληματική Κυρά της Καλύμνου ο ταξιδιώτης θα δει σημαντικά ευρήματα από την αρχαία Πόθια, στην θέση του σημερινού λιμανιού, νομίσματα, εξαιρετικά κεραμικά και πάμπολλα γλυπτά. Το γεγονός ότι η Κάλυμνος υπήρξε πάντα γενέτειρα μεγάλων θαλασσινών, με αποτέλεσμα να θεωρείται θαλασσοκράτειρα, αποτυπώνεται στο πολύ σημαντικό Ναυτικό Μουσείο της Καλύμνου, με συγκινητική της ιστορία των αλιέων σπόγγων, βέβαια, αλλά καις το ιδιωτικό Μουσείο των αδελφών Βαλσαμίδη, το Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων, όπου αποτυπώνεται όλη η αγάπη για την θάλασσα και τους θησαυρούς της. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίσει ο ταξιδιώτης και το Καλύμνικο Σπίτι, ένα εξαιρετικό λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται λίγο πριν τους Βοθυνούς. Κάθε χωριό της Καλύμνου, η Πόθια, ο Βαθύς, η Χώρα, το Άργος, οι Μυρτιές, με την μοναδική τους προσωπικότητα και την παραδοσιακή τους αρχοντιά, έχει και μια αναπάντεχη ιστορία να διηγηθεί. Αν υπολογίσουμε και τις κοντινές νησίδες που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί, όπως η Τέλενδος και η Ψέριμμος, μιλάμε για μια ασύγκριτη παλέτα!


Μοναδικές δραστηριότητες
Το τραχύ έδαφος της ορεινής Καλύμνου την έχει αναδείξει σε νούμερο ένα προορισμό για αναρρίχηση. Υπάρχουν πάνω από 60 πεδία με διαδρομές αναρρίχησης, κυρίως διαδρομών που ονομάζονται «μιας σχοινιάς», δυσκολίας από 4 έως 9, που είναι εύκολα προσβάσιμα από τα εκπληκτικής ωραιότητας μονοπάτια. Οι περισσότερες διαδρομές της «μιας σχοινιάς» κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 μέτρων, αλλά υπάρχουν και των 50 με 100 μέτρων. Αυτή την στιγμή το νησί έχει πάνω από 2000 οργανωμένες διαδρομές. Το Kalymnos Rock Climbing Festival του Μαΐου έχει γίνει πια απαραίτητος θεσμός και λατρεμένο ραντεβού για τους αναρριχητές από όλον τον κόσμο. Η αναρρίχηση στους σταλακτίτες, αλλά και η γνωριμία με τα πολλά σπήλαια συνέβαλαν στο να χαρακτηριστεί η Κάλυμνος από τα περιοδικά Vertical, Klettern, Climbing, Desnivel, ως μία από τις πιο όμορφες προτάσεις « του κόσμου των αναρριχητών ».


Όρμοι και κρυφά στολίδια
Το παράλιο ανάγλυφο αλλά και ο βυθός της Καλύμνου είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που έχει αναδειχτεί και σε παράδεισο για καταδύσεις. Όσο για τα σπήλαια του νησιού, είναι απαράμιλλης ομορφιάς. Η Κάλυμνος έχει περισσότερα από 50 αξιόλογα σπήλαια, μεγάλης ωραιότητας. Πρόκειται για πανάρχαιους τόπους κατοικίας και λατρείας, που με τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες τους μαγεύουν τους ταξιδιώτες. Το σπήλαιο του Διός, το υπέροχο σπήλαιο των Επτά Παρθένων, και αυτό των Σκαλίων, δεν πρέπει να τα χάσετε με τίποτα!

Πηγή : newsit