Είτε επειδή χρειάστηκε να μείνετε περισσότερες ώρες στο γραφείο, ή απλά ξενυχτήσατε μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή, η έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία και τη διάθεση του ατόμου, αλλά και στην ικανότητά του να λαμβάνει αποφάσεις.
Σύμφωνα με μια έρευνα από τις ΗΠΑ, ο κακός ύπνος επηρεάζει την ικανότητα αυτοελέγχου και της λήψης αποφάσεων και ενισχύει την παρορμητικότητα και την απροσεξία. Με τη σειρά τους αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην προσωπική κι επαγγελματική ζωή των ανθρώπων.
«Ο αυτοέλεγχος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που συμμετέχει ενεργά στην καθημερινότητα των ανθρώπων, μέσα από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για οποιοδήποτε ζήτημα» εξηγεί η καθηγήτρια June Pilcher από το πανεπιστήμιο Clemson στη Νότια Καρολίνα. «Όταν παρουσιάζονται αντικρουόμενες επιθυμίες κι ευκαιρίες στους ανθρώπους, ο αυτοέλεγχος είναι αυτός που επιτρέπει σε κάθε άτομο να διατηρεί τον έλεγχο».
«Η έρευνά μας διερευνά πώς συνδέονται οι συνήθειες του ύπνου με την ικανότητα αυτοελέγχου και πώς μπορεί να «συνεργάζονται» για να επηρεάσουν την καθημερινή λειτουργία ενός ατόμου» πρόσθεσε η ίδια, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει, ότι στις μέρες μας ένα 24ωρο μέσα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας συνήθως συνεπάγεται με λιγότερες ώρες ύπνου και σε ακατάλληλες/ακανόνιστες ώρες, με αποτέλεσμα την κακή ποιότητα ύπνου και τη στέρηση αυτού, κάτι που επηρεάζει σημαντικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
«Η άσκηση του αυτοελέγχου επιτρέπει τη λήψη καλύτερων αποφάσεων, όταν παρουσιάζονται αντικρουόμενες επιθυμίες κι ευκαιρίες. Αυτό μπορεί να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην καριέρα και την προσωπική ζωή ενός ανθρώπου» υποστήριξε η Dr Pilcher.
Επιπλέον, η κακή ποιότητα ύπνου –που περιλαμβάνει μη σταθερές ώρες ύπνου και λιγότερες ώρες ύπνου- μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα υγείας. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η πρόσληψη βάρους και η εμφάνιση αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων ασθενειών, όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες κατά το παρελθόν.
Πηγή : newsbeast.gr