Κακοκαιρία Genesis: Συναγερμός και μήνυμα από το 112 για τα έντονα φαινόμενα – Ποιες περιοχές μπορεί να έχουν flash floods πλημμύρες

Συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό για την κακοκαιρία Genesis, για την οποία η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με βάση την πρόγνωση των μετεωρολογικών μοντέλων και την ανάλυση από την ΕΜΥ προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα σε σχέση με την πιθανή εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων κατά το διάστημα Πέμπτη 9/6 Δευτέρα 13/6:

  1. Η ατμοσφαιρική διαταραχή φαίνεται να είναι σημαντική και «εμμένουσα» για μεγάλο τμήμα του Ελλαδικού χώρου.
  2. Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής 10 Ιουλίου.
  3. Πλημμύρες γρήγορης απόκρισης (Flash floods) μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς της Δ. Στερεάς (περιλαμβανομένου μέρους του Ιονίου), ΒΔ Πελοποννήσου και Θεσσαλίας μέχρι Πιερία και Σποράδες, με σχετικά ήπιο ανάγλυφο και μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία.
  4. Σημαντικές Πλημμύρες με υπερχείλιση ποταμών και μεγάλων υδατορεμάτων είναι πολύ πιθανόν να συμβούν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της αναμενόμενης μεγάλης διάρκειας των ραγδαίων βροχών, του ήπιου αναγλύφου των παραρεμάτιων περιοχών και των μικρών κλίσεων του υδρογραφικού δικτύου.
    Συμπερασματικά, τα φαινόμενα θα είναι έντονα για τη χωρική ζώνη από το Ιόνιο και τη Δυτ. Στερεά μέχρι τη Θράκη μέσω Θεσσαλίας. Μεγαλύτερος κίνδυνος σημαντικών πλημμυρών η Θεσσαλία την Παρασκευή 10/ 6.

Σημειώνεται πως έχει γίνει προσωπική επικοινωνία από τον ΓΓΠΠ με κάθε περιφερειάρχη και τους έχουν κοινοποιηθεί οι παραπάνω πληροφορίες, ενώ θα σταλεί και μήνυμα από το 112 σε όλες τις περιοχές.

Η έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία από το υπουργείο τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου

Τα πρώτα μηνύματα από το 112

Τα πρώτα μηνύματα από το 112 έχουν σταλεί ήδη στους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στις περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία.

Μεταξύ αυτών των περιοχών είναι και η Θεσσαλονίκη με το μήνυμα να γράφει:

Pin It on Pinterest

Share This