Κακό στον τουρισμό της Ρόδου κάνουν οι εκλογές εν μέσω τουριστικής σαιζόν

Με ένα μήνα Μάιο να είναι σε τεράστια πτώση στην αγοραστική δύναμη των τουριστών , οι βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού θα επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό στα νησιά μας .

Ιδιαίτερα προβληματικός είναι ο μήνας Μάιος για τη Ρόδο και άλλα νησιά καθώς οι επιχειρηματίες καταγράφουν τεράστια πτώση στον τζίρο τους που αγγίζει το 60% και είναι ο χειρότερος Μάης εδώ και πολλά χρόνια .

Πολλοί πιστεύουν πως ο μήνας Μάιος επηρεάστηκε απο τις ευρωεκλογές,  όπου οι Ευρωπαίοι τις παίρνουν αρκετά σοβαρά , ενώ οι ανοικτές ανταγωνιστικές αγορές της Αιγύπτου και της Τουρκίας αποτελούν τροχοπέδη για τα νησιά. Στις αρχές του Μαΐου παρουσιάστηκε μια αύξηση στις κρατήσεις ξένων τουριστών αλλά αυτό δεν αποτυπώθηκε και σε έσοδα στην υπόλοιπη αγορά .

Οι τοπικές εκλογές για την αυτοδιοίκηση επηρέασαν αρνητικά και τους λιγοστούς Έλληνες τουρίστες του Μαΐου οι οποίοι δεν απομακρύνθηκαν απο τον τόπο τους .

Βουλευτικές εκλογές 

Η ανακοίνωση βουλευτικών εκλογών απο τον Πρωθυπουργό της χώρας στο μέσο της τουριστικής σαιζόν αποτελεί έναν ακόμα πονοκέφαλο για τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Σημαντικά αναμένεται να πληγεί πρωτίστως ο εσωτερικός τουρισμός , που θεωρείται και οικονομικά εύρωστος καθώς οι Έλληνες τουρίστες ξοδεύουν χρήματα . Πολλοί θα παραμείνουν στον τόπο τους για τα εκλογικά τους καθήκοντα αλλά δημιουργείται και ένα κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες για την επόμενη ημέρα των εκλογών .

Με το ίδιο σκεπτικό ένας αριθμός ξένων τουριστών αποφεύγει να ταξιδέψει σε χώρες που έχουν εκλογική αναμέτρηση με αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο τουριστικός κλάδος που στηρίζει σημαντικά την εθνική οικονομία . Ο φόβος αφορά κυρίως ένα 20%  που κάνουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής .

Πολυδιάστατο το πρόβλημα των εκλογών 

Πέρα των άμεσων επιπτώσεων υπάρχει και το πρόβλημα του κρατικού μηχανισμού . Δυστυχώς σε μια χώρα όπως η Ελλάδα εκλογές σημαίνουν πάγωμα της κρατικής μηχανής πριν αλλά και μετά την ανάδειξη νέας κυβέρνησης .

Κρίσιμα Υπουργεία , οργανισμοί άλλα και η ολόκληρη οικονομία παγώνουν κυριολεκτικά απο την ανασφάλεια που δημιουργούν οι εκλογές. Ένας φαύλος κύκλος οικονομικών συγκυρίων θα πλήξει και τον τουρισμό άμεσα ή έμμεσα .

Με την ολοκλήρωση των εκλογών έρχονται αλλαγές στην νέα κυβέρνηση , νέοι υπουργοί , γενικοί γραμματείς , διευθυντές οργανισμών  που θα χρειαστούν κάποιους μήνες να ενημερωθούν αλλά και να ξεκινήσουν να παράγουν έργο .

Όλες αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν αρνητικά όλη την οικονομία και φυσικά τον τουρισμό .

Π.Π

Pin It on Pinterest

Share This