Η κακή στοματική υγεία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου


Η καλή στοματική υγεία είναι γνωστό ότι συντελεί στην διατήρηση μιας συνολικά καλής υγείας. Τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει αυτή την θεωρία, καθώς Αμερικανοί ερευνητές παρατήρησαν ότι, βακτήρια που εμπλέκονται στην περιοδοντική νόσο επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Υγείας Langone της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την δρα Τζίγουνγκ Αν, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση την στοματική υγεία 122.000 Αμερικανών για δέκα χρόνια. Διαπίστωσαν ότι η παρουσία δύο τύπων βακτηρίων συνδέονται με την περιοδοντική νόσο και αύξαναν επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον οισοφάγο.

Συγκεκριμένα, η παρουσία του βακτηρίου Tannerella forsythia συσχετίστηκε με 21% αύξηση των πιθανοτήτων καρκίνου του οισοφάγου.

Κίνδυνος και για καρδιακή νόσο

Η περιοδοντική νόσος έχει ήδη αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι αυξάνει τον κίνδυνο και για καρδιακή νόσο. Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα και για τον καρκίνο του οισοφάγου καθώς η μελέτη δεν τεκμηριώνει αιτιολογική σχέση.

«Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν η παρουσία των συγκεκριμένων βακτηρίων ή απορρέουσα εξ αυτών περιοδοντική νόσο ευθύνεται πρωτοπαθώς για την εκδήλωση του καρκίνου του οισοφάγου», σχολιάζει ο Δρ Ανθονι Σταρπολι, που κλήθηκε να σχολιάσει τα συμπεράσματα της μελέτης.

Πάντως πιστεύει ότι οι επαγγελματίες υγείας «θα πρέπει να κάνουν ενδελεχή αξιολόγηση της στοματικής κοιλότητας καθώς και του πεπτικού σωλήνα, σε μια προσπάθεια πρόωρης πρόγνωσης του καρκίνου του οισοφάγου».

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ο όγδοος συχνότερος καρκίνος και η έκτη αιτία καρκινικού θανάτου, παγκοσμίως. Επειδή συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης κυμαίνεται μεταξύ 15-25%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μελέτη ανέδειξε και έναν θετικό συσχετισμό μεταξύ των στοματικών βακτηρίων και της στοματικής υγείας. Ορισμένα στοματική βακτήρια φάνηκαν να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου.

health.in.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια