Καιρός: Οι οκτώ περιοχές που «βράζουν» σήμερα – Βαραίνει την ατμόσφαιρα η αφρικανική σκόνη

Οι υψηλές θερμοκρασίες μαζί με την αφρικανική σκόνη, που έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σήμερα, κάνουν την ατμόσφαιρα εντελώς αποπνικτική.

Σήμερα, Πέμπτη, 13/6 σε αρκετές περιοχές το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 44 βαθμούς Κελσίου. Είναι η τελευταία μέρα με τόσο έντονη ζέστη, καθώς από αύριο ο καιρός αναμένεται να… δροσίσει κάπως.

Επίσης, σύμφωνα με το meteo.gr, σε Κρανίδι, Άγιους Πάντες Χανίων, Πλώρα Ηρακλείου, Τανάγρα, Σπάρτη, Ακρωτήρι Χανίων και Νέα Οδό Θήβας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Οι περιοχές με τις μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα:

Βουκολιές Χανίων: 44,5 βαθμούς Κελσίου
Κρανίδι: 43,9 βαθμούς Κελσίου
Άγιοι Πάντες Χανίων: 43,7 βαθμούς Κελσίου
Πλώρα Ηρακλείου: 43,5 βαθμούς Κελσίου
Τανάγρα: 43,5 βαθμούς Κελσίου
Σπάρτη: 43,4 βαθμούς Κελσίου
Χανιά-Ακρωτήρι: 43,3 βαθμούς Κελσίου
Θήβα-Νέα Οδός: 43,2 βαθμούς Κελσίου

Παρά τον ανυπόφορο καύσωνα που επικρατεί σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, σε κάποιες περιοχές απολαμβάνουν θερμοκρασίας σαφώς πιο… δροσερές. Το meteo.gr, επίσης, έδωσε και τις περιοχές με τις ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα. Στη Βλάστη Κοζάνης καταγράφηκαν 12,6 βαθμοί Κελσίου.

Οι περιοχές με τις ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα:

Βλάστη Κοζάνης: 12,6 βαθμούς Κελσίου
Βωβούσα Ιωαννίνων: 13,1 βαθμούς Κελσίου
Βαρικό Φλώρινας: 13,7 βαθμούς Κελσίου
Σέλι: 13,7 βαθμούς Κελσίου
Οχυρό Νευροκοπίου: 13,9 βαθμούς Κελσίου
Νέος Καύκασος: 14,4 βαθμούς Κελσίου
Μεσόβουνο Κοζάνης: 14,4 βαθμούς Κελσίου
Ασπράγγελοι Ιωαννίνων: 14,6 βαθμούς Κελσίου

Η αφρικανική σκόνη είναι ένας παράγοντας που κάνει την ατμόσφαιρα να είναι αρκετά βαριά. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη. Το επεισόδιο προβλέπεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια της θάλασσας.

To έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το έκτακτο δελτίο καιρού που εκδόθηκε στις 10/6 επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στην ανατολική χώρα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα λόγω δυτικών καταβατικών ανέμων, κυρίως σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Συγκεκριμένα:

  1. Την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Μικρή πτώση παρουσιάζει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

α. Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν όμβροι και κατά τόπους καταιγίδες.
β. Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

  1. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι.

Pin It on Pinterest