Θερμότερος και με μειωμένες βροχοπτώσεις ο Νοέμβρης – Εκτίμηση για θερμότερο Δεκέμβρη στη Ρόδο

Ο Νοέμβριος στην Ρόδο κύλησε μη φυσιολογικά σε σχέση με τα κλιματολογικά δεδομένα. Γενικά ο Νοέμβριος χαρακτηρίστηκε θερμότερος, κατά 3 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές που παρατηρούνται τον συγκεκριμένο μήνα. Επίσης παρατηρήθηκαν σε αυτόν τον μήνα παρατεταμένες ημέρες με συνθήκες υψηλών πιέσεων (καλοκαιρία). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τις μειωμένες βροχοπτώσεις που κατέστησαν αυτόν τον μήνα στους πιο άνομβρους στην ιστορία του νησιού. Ας μην ξεχνάμε ότι φυσιολογικά ο Νοέμβρης είναι ένας μήνας που περιλαμβάνει πολύ υετό στο νησί της Ρόδου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της εμφάνισης μελτεμιών (οι λεγόμενες ετησίες) αυτόν τον μήνα.
Σε γενικές γραμμές, όπως γίνεται κατανοητό και από τα παραπάνω, ο Νοέμβριος είχε…καλοκαιρινή ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Η συμπεριφορά αυτού του μήνα μάλιστα παρέπεμπε σε μήνα Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι κλιματολογικές διαταράξεις στο νησί της Ρόδου παρατηρούνται από τον Αύγουστο όπου είχαμε πρώιμες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Ρόδου και ακολούθησε ο Σεπτέμβριος με ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας (που κανονικά σημειώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες του Ιουνίου- Ιουλίου).
Σε μία πρώτη ματιά από τις πρώτες 6 ημέρες, και αυτός ο μήνας, ο Δεκέμβριος, δεν έχει μπεί με διαθέσεις να φέρει τον χειμώνα. Ο Δεκεμβρίος κυλά θερμότερος σε σχέση με τις κλιματολογικές τιμές κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτόν τον μήνα, μόλις χθές, καταγράφηκε ετήσιο ρεκόρ υψηλής βαρομετρικής πίεσης (ένταση καλοκαιρίας) που συνήθως αυτή καταγράφεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Η καλοκαιρία, με τις υψηλές πιέσεις, φαίνεται να διατηρείται τουλάχιστον μέχρι τις 15 του μήνα… Σε μία εκτίμηση μάλλον ο Δεκέμβριος θα μας θυμίσει…Οκτώβρη!!!

Βλέποντας όλα αυτά πολλά ερωτηματικά μας ταλανίζουν, όπως για το πότε τελικά θα χειμωνιάσει; Πως θα κυλήσει αυτός ο χειμώνας; Θα καταφέρουν να εναρμονιστούν οι καιρικές συνθήκες με την εποχή τις ημέρες των εορτών;
Σιγά- σιγά όλο και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιεί ότι η Κλιματική Αλλαγή είναι κοντίτερα από ποτέ και αρχίζει να κινητοποιήται. Μήπως άραγε είναι αργά; Μήπως έπρεπε να έχουμε πάρει στα σοβαρά νωρίτερα τις προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων;

Επιμέλεια καιρού Σεραφείμ Χριστοδούλου

Pin It on Pinterest

Share This