Και στις αεροπορικές μεταφορές, πέρα των ακτοπλοϊκών, επεκτείνεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο από τις 20 Μαΐου

Και στις αεροπορικές μεταφορές, πέρα των ακτοπλοϊκών, επεκτείνεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο από τις 20 Μαΐου.

Γίνεται έτσι ακόμα ένα σημαντικό βήμα από την κυβέρνηση της Αριστεράς για την άμβλυνση των συνεπειών της νησιωτικότητας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση των νησιωτών για τις μετακινήσεις τους από και προς την ηπειρωτική χώρα αλλά και στα γύρω νησιά.

Πλέον το κόστος μετακίνησής των κατοίκων των νησιών, και με τις αεροπορικές εταιρείες, εξισώνεται με το κόστος που ισχύει στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την αντίστοιχη απόσταση, αφού προβλέπεται η επιστροφή στους ταξιδιώτες και στις επιχειρήσεις ποσό αντίστοιχο με το κόστος μετακίνησης με πλοίο σε εσωτερική καμπίνα β΄ θέσης.

Ενδεικτικά,  το ποσό που επιστρέφεται στους νησιώτες μας με τη χρήση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε αερομεταφορές είναι:

ΑΠΟ – ΠΡΟΣ

(και αντίστροφα)

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΜΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

(ποσό επιστροφής)

Λέρος Αθήνα 44,09
Κάλυμνος Αθήνα 41,18
Αστυπάλαια Αθήνα 42,38
Κως Αθήνα 38,78
Κως Θεσσαλονίκη 41,77
Κως Ηράκλειο 37,2
Ρόδος  Κως 22,27
Ρόδος  Αθήνα 36,53
Ρόδος  Θεσσαλονίκη 46,65
Ρόδος  Ηράκλειο 24,43
Ρόδος  Κάσος 27,95
Κάρπαθος Αθήνα 41,66

 

Επίσης, η μέχρι στιγμής πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για την επιδότηση μεταφοράς καυσίμων σε 34 μικρά νησιά, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές στα πρατήρια των συγκεκριμένων νησιών στα επίπεδα των πρατηρίων της Αττικής,  επεκτείνεται στο σύνολο της νησιωτικής χώρας από 1/1/2020.

Τέλος, με το Μεταφορικό Ισοδύναμο δημιουργούνται επιπλέον αναπτυξιακές ευκαιρίες για τον τόπο μας, αφού οι επιχειρήσεις των νησιών εξασφαλίζουν τη μείωση των δαπανών τους για τις μεταφορές από και προς τις έδρες τους, βοηθώντας έτσι ώστε τα τοπικά προϊόντα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να διεκδικήσουν υπό καλύτερες προϋποθέσεις μια θέση στις μεγαλύτερες αγορές.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη μεγάλη θεσμική τομή του Μεταφορικού Ισοδύναμου κάνει πράξη τις εξαγγελίες της, υλοποιώντας ουσιαστικές νησιωτικές πολιτικές.

Αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη ποιος νοιάζεται, αγωνίζεται και νομοθετεί προς όφελος των νησιών της χώρας μας και των κατοίκων τους.

 

Το Γραφείο Τύπου.-