Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης προειδοποίησε πως η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται μπορεί να διαρκέσει για μήνες. Τόνισε πως είναι λάθος να υπάρχει αισιοδοξία βασισμένη σε στοιχεία λίγων ημερών, καθώς απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να διαπιστωθεί αν η δραστηριότητα μειώνεται.
«Βλέπετε πόσο επιπόλαιοι ήταν μερικοί σεισμολόγοι που λέγανε ότι “πάμε καλύτερα και είμαστε αισιόδοξοι”», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία της ακολουθίας και ότι απαιτείται υπομονή και προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα.
Τα τρία σενάρια που εξετάζονται
Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας:
Το πιο αισιόδοξο, στο οποίο η σμηνοσειρά θα εξασθενήσει χωρίς περαιτέρω εξελίξεις.
Ένα ενδεχόμενο όπου η σμηνοσειρά θα οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό. Ένα σενάριο που περιλαμβάνει το ηφαίστειο της Σαντορίνης, καθώς δεν αποκλείεται μια μικρή έκρηξη, παρόμοια με όσες έχουν καταγραφεί τον τελευταίο αιώνα. «Εάν ήμουν στη Σαντορίνη, πάντως, περισσότερο θα ανησυχούσα για έναν μεγαλύτερο σεισμό και το τι θα γίνει αν το σπίτι μου δεν είναι καλά φτιαγμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Τι δείχνουν οι μετακινήσεις στο ηφαίστειο της Σαντορίνης
Ο κ. Συνολάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της γεωλογικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, σημειώνοντας πως από το καλοκαίρι έχουν καταγραφεί μικρές μετακινήσεις του εδάφους. «Το GPS δείχνει πως υπάρχει μια μετακίνηση που έφτασε τα 3 εκατοστά, κάτι που υποδηλώνει αφύπνιση του ηφαιστείου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ακολουθήσει μεγάλη έκρηξη.
Η εξάπλωση των επικέντρων θα είναι ανησυχητική
Ένα από τα βασικά ζητήματα που προβληματίζουν τους επιστήμονες είναι η πιθανότητα τα επίκεντρα των σεισμών να αρχίσουν να εξαπλώνονται γεωγραφικά. «Αν συμβεί αυτό, σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη», εξήγησε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως η περιοχή είναι γεμάτη ρήγματα, το ένα πάνω στο άλλο.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, χωρίς να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο.