To ‘Jukebox’ του Ροδίτη Κώστα Αγιαννίτη στα έξι καλύτερα GIFs του κόσμου !

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

  Όταν πριν λίγο καιρό γράψαμε εδώ στο LIFO.gr για το οpen call της Saatchi Gallery με αφορμή τον πρώτο παγκόσμιο διαγωνισμό για την νέα μορφή εικαστικής έκφρασης των GIFs, δεν φανταζόμασταν ότι ανάμεσα στους φιναλίστ θα βρισκόταν κι ένας Έλληνας, με μηδαμινή μάλιστα εμπειρία στην δημιουργία κινούμενων εικόνων.

  Ο κινηματογραφιστής από την Ρόδο Κώστας Αγιαννίτης,  και το “Jukebox” του, κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία Lifestyle του διαγωνισμού, ενώ το συγκεκριμένο GIF διακρίθηκε στα έξι καλύτερα που διεκδίκησαν το πρώτο βραβείο, ανάμεσα στις 4.000 συνολικά συμμετοχές. Κριτές στον διαγωνισμό ήταν, ανάμεσα σε άλλους, η φωτογράφος Cindy Sherman, και ο σκηνοθέτης Baz Luhrmann.

Άρτι αφιχθείς από το Λονδίνο, ο Κώστας μας εξηγεί.

Η συμμέτοχη μου στον διαγωνισμό πρόεκυψε μετά από ανάγνωση ενός σχετικού άρθρου τον περασμένο Φλεβάρη στo LIFO.gr, όπου ουσιαστικά ανακοινωνόταν η έναρξη του διαγωνισμού της Saatchi Gallery και της Google+ για το καλύτερο GIF. Είχα ήδη φτιάξει το συγκεκριμένο GIF, οπότε χωρίς δεύτερη σκέψη το έστειλα στην Google. Κάθε συμμετέχοντας μπορούσε να στείλει έως και πέντε διαφορετικές κινούμενες εικόνες, αλλά εγώ έστειλα μόνο μία στην κατηγορία Lifestyle, κι έπειτα το ξέχασα εντελώς!

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι δεν είχα ποτέ καμία προηγούμενη εμπειρία πάνω στα GIFs ή στην cinemagraph τεχνοτροπία που διάλεξα, και το “Jukebox” ήταν η πρώτη και η μοναδική ως τώρα κινούμενη εικόνα που έχω δημιουργήσει. Και αυτή η μία και μοναδική κινούμενη εικόνα επιλέχθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές από ολόκληρο τον κόσμο!

Η εμπειρία μου, γενικά, με αυτού του είδους τις τεχνοτροπίες είναι κυριολεκτικά μηδενική. Είμαι σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας στον χώρο της τηλεόρασης και του ντοκιμαντέρ. Έχω συν-σκηνοθετήσει το φιλμ “Xemeina”, εδώ στην Ρόδο, το οποίο και είχε διακριθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ecofilms.

  Για τo “Jukebox”

Η φωτογραφία  τραβήχτηκε στη Ρόδο, στο “Rock n Roll” bar restaurant που έχει ροκ ν ρολ ύφος. Πρωταγωνίστρια είναι η Carolin Lind, μία φίλη που αγαπά όλο αυτό το στυλ, και το τζουκμποξ είναι μέρος του ντεκόρ. Βλέποντας το γεννήθηκε όλη η ιδέα.   Ήταν μία καθαρά σκηνοθετημένη φωτογράφιση με σκοπό την μετατροπή σε κινούμενη εικόνα, και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια αναζήτησης από μέρους μου νέων τεχνικών φωτογραφίας.Η φωτογραφία, δηλαδή, δεν τραβήχτηκε με στόχο τον διαγωνισμό.

Το GIF είναι συνδυασμός φωτογραφίας και μερικής κίνησης, και ήταν για μένα πρόκληση μιας που προέρχομαι από τον χώρο της κινηματογράφησης.   To GIF προέκυψε από ένα μικρό κομμάτι βίντεο υψηλής ευκρίνειας. H εικόνα επεξεργάστηκε στο Photoshop σαν animation με μάσκες που “αφήνουν” τα frames να τρέχουν από κάτω, επιτρέποντας την κίνηση σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία της φωτογραφίας.  

Η διάκριση και το ταξίδι στο Λονδίνο

 Όταν έμαθα ότι το GIF επιλέχθηκε σε shortlist 54 καλλιτεχνών ένιωσα φυσικά πολύ όμορφα, όμως δεν περνούσε από το μυαλό μου το ενδεχόμενο να είμαι ανάμεσα στους φιναλίστ. Όταν μου ανακοινώθηκε ότι κέρδισα στην κατηγορία lifestyle και ήμουν καλεσμένος στην ιδιωτική προβολή της έκθεσης στο Λονδίνο, ξεκίνησε το όνειρο.

Όταν είχα στείλει την φωτογραφία δεν είχα δει ούτε καν ποιοι επρόκειτο να είναι οι κριτές, οπότε μόλις το έψαξα έπαθα ένα… σοκ.

Όλη η εμπειρία ήταν μοναδική: Συνεντεύξεις σε μέσα από όλο τον κόσμο, πριβέ πάρτι με Βρετανούς καλλιτέχνες και κριτικούς, δείπνο με τους υπευθύνους της Saatchi Gallery και της Google, και φυσικά την επομένη μέρα μία απερίγραπτη ιδιωτική ξενάγηση στα τεραστία γραφεία της Google στο Λονδίνο..    

Τα GIFs των υπολοίπων φιναλίστ, και η νικήτρια του πρώτου βραβείου 

Κατηγορία: Night– Matthew Clarke 

Κατηγορία: Action- Micaël Reynaud

Κατηγορία: Landscape – Stefanie Schneider

Και Και το GIF της Christina Rinaldi που κέρδισε το πρώτο βραβείο (κατηγορία: Urban) 

Πηγή: www.lifo.gr

Pin It on Pinterest