Έκθεση Φωτογραφίας και video-art ΤΑΞΙΔΙ ΦΩΤΟΣ – JOURNEY OF THE LIGHT

Δευτέρα 18 έως Κυριακή 31 Μαΐου 2015
Έκθεση Φωτογραφίας και video-art
ΤΑΞΙΔΙ ΦΩΤΟΣ – JOURNEY OF THE LIGHT
Στέλιος Καλησπέρης – Μαγδαληνή Κούρτη – Παναγιώτης Σκούλουκας
Eγκαίνια: Δευτέρα 18 Μαΐου στις 20:00, με την ομάδα Dirty Dishes σε ένα εικαστικό, μουσικό και γαστρονομικό event.

To Κατάλυμα της Γαλλίας στην οδό Ιπποτών της Mεσαιωνικής Πόλης θα φιλοξενήσει έργα των Στέλιο Καλησπέρη, Μαγδαληνή Κούρτη και Παναγιώτη Σκούλουκα σε μια έκθεση φωτογραφίας και video-art με κοινή έμπνευση και άξονα το φως. Ο κάθε καλλιτέχνης με τη δική του προσέγγιση θα παρουσιάσει τη δική του σχέση με το φως και τα ταξίδια του γύρω μας.
Ο Στέλιος Καλησπέρης είναι ένας νέος φωτογράφος με κύρια ενασχόληση του την φωτογράφηση εκδηλώσεων.. Έχοντας αποκτήσει αρκετή πλέον εμπειρία και προσωπικό ύφος, αξιοποιεί τις γνώσεις που απέκτησε γύρω από την αισθητική, την σύνθεση και το τεχνικό κομμάτι της εικονοληψίας με τις σπουδές του, κατορθώνοντας να περιγράφει μέσα από τον φακό του τις σκηνές που διαδραματίζονται μπροστά του με ιδιαίτερη δυναμική, διαλέγοντας κάθε φορά την κατάλληλη προοπτική και με τη χρήση του φωτός, φυσικού ή τεχνητού, χρωματίζει και δίνει ατμόσφαιρα στις εικόνες του.
Ο Στέλιος Καλησπέρης θα εκθέσει μια συλλογή εικόνων μέσα από την καθημερινότητα αλλά και από ταξίδια και προσωπικά project. Το έργο του καλλιτέχνη γίνεται παρατηρητής των επιφανειών, των φιγούρων και των τοπίων που λούζονται στο φως. Contre jour σημαίνει κόντρα στο φως (into the light) και παράγει ένα εφέ που θα χαρακτηρίζαμε μαλακό, ονειρικό, διαφορετικό. Με τα αντικείμενα να προβάλλουν μόνον ως περιγράμματα ν’ αποστασιοποιούνται από την αρχική μορφή, η αφαίρεση είναι εντυπωσιακή. Αρμονικά τοπία, δημιουργικά πορτραίτα και άψογες αισθητικά και τεχνικά συνθέσεις still life με σκοπό είτε να ηρεμήσουν, να ταξιδέψουν ή να μεταδώσουν την ένταση της στιγμής, καταγράφοντας την άψογη χορογραφία μεταξύ χρώματος φωτός και φωτογράφου.

Η Μαγδαληνή Κούρτη σπούδασε ζωγραφική στο UAL – Wimbledon College of Arts και συνέχισε με μεταπτυχιακό τίτλο σε ψηφιακές τέχνες στο Metropolitan University , στο Λονδίνο. Από το 1996 συμμετείχε σε φεστιβάλ πειραματικών ταινιών μικρού μήκους και εκθέσεις. Το 2000 επιλέχθηκε video art της από το BBC και προβλήθηκε σε κεντρικά σινεμά του Λονδίνου. Το 2004 βραβεύτηκε στο παγκόσμιο φεστιβάλ ψηφιακής εικόνας στην Αυστραλία. Το 2008 βραβεύτηκε στο Διεθνές φεστιβάλ ταινιών του Θερμαϊκού. Συγκαταλέγεται στους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στο λεύκωμα του Ιστορικού τέχνης Ι. Κολοκοτρώνη, “Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη 1974-2004”. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Ρόδο και είναι μητέρα 3 υπέροχων παιδιών.
Η Μαγδαληνή Κούρτη θα εκφραστεί για άλλη μια φορά μέσα από τη multimedia τέχνη. Με μέσο το video επισημαίνει τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και το φώς, την ολότητα. Η ενασχόλησή της τα τελευταία χρόνια με το διαλογισμό καθώς και τις αφαιρετικές φόρμες μετουσιώθηκαν σε ένα έργο που το διέπει εσωτερικό φώς & γαλήνη. Τα πλάνα της είναι εικόνες καθημερινότητας κάτω από φως φυσικό ή τεχνητό τα οποία είναι σε επίπεδα, με κυρίαρχο τον άνθρωπο, έτσι ώστε φύση και άνθρωπος να είναι ένα.
Ο Παναγιώτης Σκούλουκας είναι τεχνικός φωτογραφικού εργαστηρίου, Photo Editor και ερασιτέχνης φωτογράφος από την Ρόδο, όπου ζει και εργάζεται. Το πάθος του για την φωτογραφία βρήκε πρόσφορο έδαφος όταν ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα μεγάλο φωτογραφικό εργαστήριο της Ρόδου. Μέσα από την δουλειά του απέκτησε αρκετές γνώσεις και εμπειρίες για να εμβαθύνει στην φωτογραφία. Με την πάροδο των χρόνων συνεργάστηκε και γνώρισε αρκετούς καταξιωμένους φωτογράφους οι οποίοι αποτέλεσαν και μεγάλο μέρος της έμπνευσης του τα πρώτα χρόνια ενασχόλησης με την τέχνη. Οι γνώσεις του εμπλουτίστηκαν με σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε τρεις ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Ρόδο και φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε δυο βιβλία διεθνής κυκλοφορίας.
Ο Παναγιώτης Σκούλουκας παρουσιάζει φωτογραφίες-αποτέλεσμα μιας εσωτερικής διεργασίας ανάλυσης εμπειριών και καταστάσεων με βάση τεχνικές δημιουργίας του σουρεαλισμού . Οι ιδέες εκμαιεύονται από το υποσυνείδητο μέσα από την ανάλυση ονείρων, συναισθημάτων, ακούσιων σκέψεων και την αυτόματη γραφή. Το κείμενο που προκύπτει αποκρυπτογραφείται και οπτικοποιείται . Στις εικόνες που προκύπτουν τα πρόσωπα ξεκινάνε μια εσωτερική αναζήτηση η οποία τους φέρνει αντιμέτωπους με τους φόβους τις αγωνίες ή και με τις λύσεις. Επίσης τους χαρακτήρες ακολουθεί σε αυτή την αναζήτηση και μια πολυθρόνα με ένα φωτιστικό τα οποία ενώ φαίνεται να μην ανήκουν στο τοπίο στην ουσία το τοπίο είναι αυτό το οποίο εισβάλει στην πραγματικότητα του προσώπου. Απεικονίζουν την υποκειμενική τους καταγραφή στο υποσυνείδητο με προσωπικούς συμβολισμούς και σαφή επηρεασμό από τον κινηματογράφο. Για την υλοποίηση των εικόνων το φως παίζει κυρίαρχο ρόλο ως εργαλείο δημιουργίας της εικόνας αυτής καθαυτής, της ατμόσφαιρας που επικρατεί σε αυτήν καθώς και τον συμβολισμό που εμπεριέχει.

Δευτέρα 18 έως Κυριακή 31 Μαΐου 2015
Έκθεση Φωτογραφίας και video-art
ΤΑΞΙΔΙ ΦΩΤΟΣ – JOURNEY OF THE LIGHT
Στέλιος Καλησπέρης – Μαγδαληνή Κούρτη – Παναγιώτης Σκούλουκας

Eγκαίνια: Δευτέρα 18 Μαΐου στις 20:00,
με την ομάδα Dirty Dishes σε ένα εικαστικό, μουσικό και γαστρονομικό event.
Εκθεσιακός χώρος : Κατάλυμα της Γαλλίας, οδός Ιπποτών. Mεσαιωνική Πόλη
Ώρες λειτουργίας: 10:00-13:00 & 17:30-21:00
Είσοδος Ελεύθερη

Pin It on Pinterest