Είναι ένας πύραυλος που μπορεί να φέρει τόσο πυρηνικό όσο και συμβατικό φορτίο για αποστολές έναντι στρατηγικών στόχων εντός της ιρανικής επικράτειας
Όπως είναι ευρέως γνωστό το Ισραήλ προετοιμάζεται για κάποιους είδους επίθεση εκδίκησης κατά του Ιράν για την πρωτοφανή αεροπορική επιδρομή του Σαββάτου. Αναλυτές και ειδικοί προσπαθούν να ζυγίσουν όλα τα πιθανά σενάρια, όπως και τα οπλικά συστήματα που ίσως χρησιμοποιήσει ο ισραηλινός στρατός για να επιτεθεί στον εχθρό του.
Εντός αυτού του πλαισίου, αμερικανικό αμυντικό μέσο επικεντρώνεται στον ισραηλινό πύραυλο Jericho, ένα βαλλιστικό υπερόπλο που μπορεί να φέρει συμβατικό και όχι πυρηνικό οπλισμό.
Jericho: Ο Εφιάλτης του Ιράν
Ο Jericho είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος μέχρι πρότινος πιστεύαμε πως εάν χρησιμοποιηθεί στην μάχη θα φέρει πυρηνική κεφαλή. Τώρα όμως και δεδομένης της τωρινής κατάστασης, η Ιερουσαλήμ εκτιμάται πως θα θέλει να προκαλέσει ένα στρατηγικό πλήγμα στο Ιράν χωρίς όμως να εμπλέξει πυρηνικά όπλα. Έτσι ένας βαλλιστικός πύραυλος οπλισμένος με συμβατική κεφαλή είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που έχει στην διάθεσή του σήμερα το εβραϊκό κράτος.
Αν και δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν το Ισραήλ διαθέτει συμβατικές εκδόσεις του πυραύλου Jericho, στο παρελθόν υπήρχαν αναφορές που το υποστήριζαν. Γενικά τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων της χώρας είναι ιδιαίτερα απόρρητα και γνωρίζουμε πολύ λίγες πληροφορίες για αυτά. Οι Ισραηλινοί δεν έχουν παραδεχτεί ποτέ δημόσια πως έχουν πυρηνικά όπλα.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως ο πρώτος Jericho αναπτύχθηκε την δεκαετία του ‘1960, ενώ ο Jericho 2 σχεδιάστηκε μεταξύ δεκαετίας ‘1970 και ‘1980. Ο Jericho 2 είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος ενδιάμεσου βεληνεκούς δύο σταδίων, πράγμα που σημαίνει πως επιδεικνύει εμβέλεια πυρός μεταξύ 3.000 και 5.500 χιλιομέτρων. Μόνο οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από τους βαλλιστικούς πυραύλους ενδιάμεσου βεληνεκούς.
Έπειτα οι Ισραηλινοί ανέπτυξαν τον Jericho 3, ο οποίος είναι διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος με εμβέλεια μεγαλύτερη των 5.500 χιλιομέτρων. Πρόσφατα εμφανίστηκαν αναφορές που περιγράφουν πως η Ιερουσαλήμ εργάζεται σε μία νέα έκδοση ονόματι είτε Jericho 3A είτε Jericho 4.
Το Κέντρο για Στρατηγικές και Διεθνείς Μελέτες (CSIS) είχε δηλώσει στο παρελθόν πως κατά πάσα πιθανότητα οι Ισραηλινοί διαθέτουν σήμερα στο οπλοστάσιό τους μία έκδοση του πυραύλου Jericho 3 με συμβατική κεφαλή, γεγονός που την καθιστά το όπλο-φαβορί για μία πιθανή επίθεση κατά του Ιράν.
Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι είδους υποδομή του Ιράν θα μπορούσαν να στοχεύσουν οι Ισραηλινοί, ένας τόσο ισχυρός βαλλιστικός πύραυλος χρησιμοποιείται έναντι στρατηγικών στόχων, όπως διοικητηρίων ή ακόμη και πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Πηγή: pentapostagma