Ιταλός ειδικός: Δεν έχει γίνει ακόμα ο κύριος σεισμός

Ο Ιταλός ειδικός, Carlo Doglioni, επικεφαλής του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, προειδοποίησε για την επικινδυνότητα της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο Αιγαίο τα τελευταία δέκα περίπου 24ωρα, τονίζοντας ότι το φαινόμενο περιλαμβάνει τόσο σεισμική δραστηριότητα όσο και ηφαιστειακές διεργασίες.

Μιλώντας στο today.it, ο Doglioni εξήγησε τους πιθανούς κινδύνους και την εξέλιξη της κατάστασης τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, ο ειδικός ανέφερε:

  • Ποια είναι τα αίτια των σεισμικών δονήσεων στην περιοχή της Σαντορίνης;«Ένα σύστημα ρηγμάτων έχει ενεργοποιηθεί στη βορειοανατολική και νοτιοδυτική κατεύθυνση, κοντά στη Σαντορίνη. Πρόκειται για εκτατικά ρήγματα, όπου το Αιγαίο πέλαγος διαστέλλεται κατά 2-3 εκατοστά το χρόνο, δημιουργώντας γεωλογικές δομές που παράγουν σεισμικότητα.»
  • Η σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής;«Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από την περιοχή καταβύθισης, όπου η λιθόσφαιρα υποχωρεί κάτω από την Ελλάδα και τη γύρω περιοχή, προκαλώντας σεισμικότητα και ηφαιστειακές διεργασίες. Αυτό το φαινόμενο απελευθερώνει υγρά και προκαλεί τη σύντηξη πετρωμάτων, δημιουργώντας τα ηφαίστεια. Η Σαντορίνη είναι ένα από τα ηφαίστεια που προέρχονται από αυτήν την διαδικασία, όπως και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο.»
  • Πώς εκτιμάτε την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας;«Η σεισμική ακολουθία που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά ενεργή. Ο αριθμός και το μέγεθος των σεισμών αυξάνονται, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν έχουμε φτάσει στο κύριο σοκ, το οποίο είναι το πιο ισχυρό γεγονός που σηματοδοτεί την αρχή της μείωσης της δραστηριότητας. Ωστόσο, η δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί με ακόμα πιο ισχυρούς σεισμούς.»
  • Πώς εκτιμούν την κατάσταση οι ελληνικές αρχές;«Οι ελληνικές αρχές έχουν αντιδράσει σωστά, καθώς υπήρξαν δονήσεις με μέγεθος μεγαλύτερο από 5, οι λεγόμενοι μέτριοι σεισμοί. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο εμφάνισης ακόμα πιο ισχυρών σεισμών στο μέλλον. Αν έχει συμβεί σεισμική δραστηριότητα σε μια περιοχή στο παρελθόν, μπορεί να συμβεί ξανά.»
  • Υπάρχει κίνδυνος οι σεισμοί να ενεργοποιήσουν υποθαλάσσια ηφαίστεια στην περιοχή, όπως το Κολούμπο;«Τα ηφαίστεια λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από τα ρήγματα που προκαλούν σεισμούς. Ενεργοποιούνται όταν η ενέργεια συσσωρεύεται σε βράχους και προκαλεί ρήξη του φλοιού, απελευθερώνοντας ενέργεια. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα ρήγματα μπορούν να εισχωρήσουν στον θάλαμο μάγματος, προκαλώντας αποσυμπίεση και έκρηξη. Οι σεισμοί μπορεί να επηρεάσουν την πίεση στον θάλαμο μάγματος και να προκαλέσουν ηφαιστειακή δραστηριότητα.»

Ο Doglioni ανέφερε επίσης ότι, λόγω της περιορισμένης παρακολούθησης των υποθαλάσσιων ηφαιστείων, οι προβλέψεις είναι πιο δύσκολες και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

santorini-kulombo.jpg

Pin It on Pinterest