Ιστορική στιγμή για τη Ρόδο η άφιξη του Μεγάλου Μαγίστρου μετά απο 502 χρόνια – Υποδοχή απο τον Δήμαρχο Ρόδου (εικόνες & video)

Ιστορική η στιγμή της υποδοχής του Μεγάλου Μαγίστρου Fra’ John Dunlap του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ , της Ρόδου και της Μάλτας.

Ο Δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης υποδέχθηκε με τιμές σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο τον Μεγάλο Μάγιστρο και την συνοδεία του. Στην αίθουσα εθιμοτυπίας αντάλλαξαν δώρα ενώ ο Δήμαρχος εξέφρασε την χαρά και την τιμή που είναι για το νησί της Ρόδου, η επίσκεψη ενός μεγάλου Μαγίστρου μετά απο πάνω απο 500 χρόνια, επισημαίνοντας πως είναι μια ιστορική στιγμή που θα διανθίσει περισσότερο τις σχέσεις της Ρόδου με το τάγμα των Ιπποτών.

Αμέσως μετά ο Μεγάλος Μάγιστρος κατευθύνθηκε στην Περιφέρεια όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο.

Στις 12:30 θα εγκαινιάσει την έκθεση «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας» στο Παλάτι του Μαγίστρου και θα ακολουθήσει γεύμα προς τιμή του.

Ποιος είναι ο John Dunlap

Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Νοσοκομειακό (Οσπιτάλιο) Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας (Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας, ΚΣΤΜ) είναι κυρίαρχη οντότητα, μερικώς αναγνωρισμένη ως μέλος-παρατηρητής στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το Τάγμα αριθμεί στις μέρες μας 12.500 μέλη και 80.000 μονίμους εθελοντές, μαζί με 13.000 σε ιατρικό προσωπικό.

Το Τάγμα υπόκειται στη διεθνή νομοθεσία. Προέρχεται από τους Ιωαννίτες Ιππότες, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1050 στην Ιερουσαλήμ ως νοσοκομείο των Αμαλφιτών, με σκοπό να φροντίζει τους φτωχούς και ασθενείς προσκυνητές των Αγίων Τόπων. Έπειτα από την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ το 1099 στη διάρκεια της Πρώτης Σταυροφορίας, το νοσοκομείο μεταβλήθηκε σε θρησκευτικό τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Όταν οι χριστιανοί έχασαν την Ιερουσαλήμ, το Τάγμα λειτουργούσε από τη Ρόδο (1310-1523) και στη συνέχεια από τη Μάλτα (1530-1798), στην οποία ήταν κυρίαρχο.

Η ύπαρξη του κράτους αυτού τερματίσθηκε από τον Ναπολέοντα, όμως το τάγμα παρέμεινε και επέζησε ως σήμερα με την τότε μορφή του.
Το Τάγμα της Μάλτας έχει διπλωματικές σχέσεις με 103 κράτη, πολλά από τα οποία δεν έχουν ως κυρίαρχη θρησκεία τη ρωμαιοκαθολική, όπως επίσης και από άλλες 5 χώρες, καθώς επίσης και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Κυβερνήτης του Τάγματος βάσει Συντάγματος είναι ο Μέγας Μάγιστρος, του οποίου η θητεία είναι ισόβια.Από τις 13 Ιουνίου 2022 Μέγας Μάγιστρος (Grand Master) είναι ο John Dunlap, δικηγόρος στο επάγγελμα και νομικός σύμβουλος του Μόνιμου Παρατηρητή της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη. Ο John Dunlap έγινε δεκτός ως Ιππότης της Μαγίστριας Χάριτος του Τάγματος της Μάλτας το 1996. Δήλωσε προσωρινούς όρκους ως Ιππότης της Δικαιοσύνης το 2004 και στις 7 Ιουνίου 2008 διακήρυξε αιώνιους όρκους ως Ιππότης της Δικαιοσύνης στην Εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στο Γκρίνουιτς Βίλατζ. Τον Μάιο του 2014 ο John Dunlap εξελέγη για πενταετή θητεία ως μέλος του Κυρίαρχου Συμβουλίου. Στις 13 Ιουνίου 2022 ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε τον John Dunlap αναπληρωτή του Μεγάλου Μαγίστρου του Τάγματος. Εξελέγη επίσημα επικεφαλής του τάγματος στις 3 Μαΐου 2023, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα.

Η εκλογή του John Dunlap κατέστη δυνατή με τις αναθεωρήσεις του 2022 στο σύνταγμα του Τάγματος που διέταξε ο Πάπας Φραγκίσκος, οι οποίες αφαίρεσαν την παραδοσιακή απαίτηση να μπορεί ο Μέγας Διδάσκαλος να αποδεικνύει ευγενή καταγωγή.

Διαβάστε επίσης: SX502GM – Οι Ραδιοερασιτέχνες Δωδεκανήσου τιμούν την επίσκεψη του Μεγάλου Μαγίστρου στο νησί της Ρόδου

Pin It on Pinterest