Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών
Εκατομμύρια ταξιδιώτες επηρεάζονται πλέον από τις αλλαγές που εισήγαγε η Μεγάλη Βρετανία, αφού πλέον για την μετάβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτείται η έκδοση βίζας (ηλεκτρονική θεώρηση εισόδου).
Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά ταξιδιώτες τόσο από την αμερικανική ήπειρο, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Πρόκειται για το πρόγραμμα ΕΤΑ (Electronic Travel Authorisation – Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Ταυτοποίηση) και ήδη από τις 8 Ιανουαρίου 2025, έχει τεθεί σε ισχύ για τους επισκέπτες από Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αυστραλία και άλλα μη ευρωπαϊκά κράτη. Πλέον πολίτες από αυτές τις χώρες, ακόμη κι αν θα πρέπει να βρεθούν σε βρετανικό έδαφος λόγω ανταπόκρισης των πτήσεών τους, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ΕΤΑ.
Για να λάβουν την ETA, οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν ένα ηλεκτρονικό έντυπο και να καταβάλουν ένα τέλος περίπου 12 ευρώ. Οι αιτούντες θα μπορούν να μάθουν αν η άδειά τους έχει εγκριθεί μέσα σε λίγες ώρες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, η απόφαση μπορεί να κάνει να εκδοθεί έως και τρεις εργάσιμες ημέρες. Η άδεια ισχύει για πολλαπλές εισόδους στο Ηνωμένο Βασίλειο για διαμονή έως έξι μήνες και ισχύει για δύο χρόνια ή μέχρι να λήξει το διαβατήριο του ταξιδιώτη – όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα.
Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες από την Ελλάδα
Ωστόσο, η νέα άδεια δεν απευθύνεται μόνο σε μη Ευρωπαίους: από τις 2 Απριλίου 2025, οι υπήκοοι της ΕΕ, όπως και οι Έλληνες, θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν ETA πριν από την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σχετική ανακοίνωση είχε εκδώσει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στις 12 Σεπτεμβρίου 2024 σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές. Όπως ανέφερε, «οι Έλληνες πολίτες, καθώς και οι πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ, θα χρειάζονται ETA (Electronic Travel Authorisation) για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομο χρονικό διάστημα διαμονής από τις 2 Απριλίου 2025. Θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ETA από τις 5 Μαρτίου 2025 λαμβάνοντας υπόψη ένα χρόνο επεξεργασίας τουλάχιστον 3 ημερών».
Αναφορικά με τη γραφειοκρατία σημείωνε: «Θα απαιτείται φωτογραφία του αιτούντος και του διαβατηρίου του, απάντηση σε ορισμένες ερωτήσεις και καταβολή τέλους 10 GBP».
Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται:
α) κάτοχοι βρετανικού/ιρλανδικού διαβατηρίου,
β) μόνιμοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου (συμπεριλαμβανομένων των κατόχων καθεστώτος εγκατάστασης και προ-εγκατάστασης),
γ) άτομα που υποχρεούνται να υποβάλουν τυπική αίτηση θεώρησης εισόδου για σύντομη διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Για ποιον λόγο απαιτείται η ΕΤΑ
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, η επέκταση του συστήματος ETA (μέχρι πρότινος ίσχυε μόνο για τους πολίτες επτά χωρών της Μέσης Ανατολής – Μπαχρέιν, Ιορδανία, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) αποσκοπεί στο να επιλέγονται οι ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν εγκαταλείψουν τη χώρα προέλευσής τους.
Κατά την επιβίβαση σε αεροπλάνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπάλληλοι της πύλης του εκάστοτε αεροδρομίου θα επαληθεύουν την ETA μέσω ψηφιακής εφαρμογής μειώνοντας έτσι τον χρόνο και τη σύγχυση στις συνοριακές διαβάσεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας αναφέρει από την πλευρά του, επίσης, ότι τα βιογραφικά, βιομετρικά και στοιχεία επικοινωνίας που συλλέγονται κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης, θα συμβάλουν επίσης στην αύξηση της ασφάλειας με την καλύτερη παρακολούθηση των κινήσεων των ταξιδιωτών.
Οι αντιδράσεις για την ψηφιοποίηση
Ωστόσο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την αυξημένη ψηφιοποίηση της διαδικασίας εισόδου στα σύνορα. Οπως αναφέρει το BBC, οι επικριτές του διευρυμένου συστήματος ETA ανησυχούν ότι η επιπλέον διαδικασία και το τέλος θα αποτελέσουν εμπόδιο για τους νεότερους και λιγότερο εύπορους ταξιδιώτες. Άλλοι ανησυχούν ότι, καθώς τα κράτη συνεχίζουν να μετακινούνται προς τις ηλεκτρονικές φόρμες εισόδου, δεν θα λαμβάνουν πλέον σφραγίδες διαβατηρίου, οι οποίες κατέχουν εδώ και καιρό συναισθηματική θέση μεταξύ των ταξιδιωτών. Υπάρχει επίσης μια γενική ανησυχία σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση τεχνολογικής δυσλειτουργίας.
«Είμαι λυπημένη για [την ψηφιοποίηση των ταξιδιών] αλλά και ανήσυχη», δήλωσε η Kita Jean, συχνή ταξιδιώτισσα και μέλος της Nomadness Travel Tribe, μιας διαδικτυακής κοινότητας για έγχρωμους ταξιδιώτες, μιλώντας στο BBC. «Οι σφραγίδες διαβατηρίου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταγράψουμε αναμνήσεις και να ανατρέξουμε, αλλά είναι επίσης καλές για όταν οι διαδικασίες και η τεχνολογία αποτυγχάνουν», λέει.
Πώς γίνεται η διαδικασία
Οι περισσότεροι επισκέπτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο με την απάντηση-απόφαση να έρχεται μέσω e-mail.
Όλοι όσοι ταξιδεύουν πρέπει να υποβάλουν αίτηση, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των παιδιών, αλλά αίτηση μπορεί να γίνει και για άλλα άτομα. Θα πρέπει να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήσεις καταλληλότητας. Δεν χρειάζεται να καταχωρηθούν τα στοιχεία του ταξιδιού.
Αλλαγές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η επέκταση της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα μόνο παράδειγμα από τα πολλά νέα προγράμματα ηλεκτρονικής εισόδου που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο. Ξεκινώντας από την άνοιξη του 2025, η ΕΕ θα απαιτεί μια νέα ταξιδιωτική άδεια για τους αλλοδαπούς από 60 χώρες (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας) που δεν έχουν βίζα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος σε 30 χώρες της ΕΕ.
Παρόμοια με την ΕΤΑ, το νέο αυτό πρόγραμμα, που ονομάζεται Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίων (ETIAS), απαιτεί από τους ταξιδιώτες βραχείας διάρκειας να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, να πληρώσουν ένα μικρό τέλος (7 ευρώ – περίπου 7,40 δολάρια ΗΠΑ) και στη συνέχεια να περιμένουν έως και 96 ώρες για την έγκριση των αιτήσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης έτοιμη να δρομολογήσει μια ξεχωριστή πρωτοβουλία ψηφιακής παρακολούθησης που ονομάζεται σύστημα εισόδου/εξόδου (EES), το οποίο χρησιμοποιεί σαρώσεις προσώπου και δακτυλικών αποτυπωμάτων αντί διαβατηρίων για την ταυτοποίηση υπηκόων τρίτων χωρών.
Σε αντίθεση με το ETIAS, αυτό το νέο μέτρο ασφαλείας (το οποίο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2024, αλλά αναβλήθηκε για κάποια στιγμή το 2025) δεν απαιτεί από τους ταξιδιώτες να υποβάλουν αίτηση για οτιδήποτε πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Αντιθέτως, οι ταξιδιώτες θα καταγράφονται κατά την είσοδό τους σε οποιοδήποτε από τα 29 κράτη της ΕΕ που χρησιμοποιούν το σύστημα.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο ταξιδιωτικών πληροφοριών της ΕΕ, ο στόχος του EES είναι να εκσυγχρονίσει τα συνοριακά περάσματα και να επιταχύνει τις μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις που δημιουργούνται από την ταξιδιωτική ζήτηση στη μετά-Covid εποχή.
Όπως και άλλα ψηφιακά συστήματα εισόδου που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε όλο τον κόσμο -όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία- το νέο σύστημα εισόδου αποσκοπεί επίσης στην καταπολέμηση της περιπτώσεων που ταξιδιώτες επιχειρούν να εξαπατήσουν παρέχοντας ψευδή προσωπικά στοιχεία ή προσπαθούν να μείνουν εντλός της ΕΕ παρανόμως για μεγάλο χρονικό διάστημα.