Οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή φέρνουν τη γειτονική Κύπρο στο επίκεντρο κυρίως λογω γεωγραφικής θέσηςPlay Video
Καθώς το Ισραήλ και το Ιράν προετοιμάζονται για μια πιθανή άμεση σύγκρουση, η γειτονική Κύπρος ξαφνικά βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων κυρίως λόγω γεωγραφικής θέσης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για τη διευκόλυνση της εκκένωσης πολιτών από τον Λίβανο, σε περίπτωση που ξεσπάσει ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής ομάδας Χεζμπολάχ τις επόμενες ημέρες.
Ταυτόχρονα, πολλές ξένες κυβερνήσεις έχουν ενθαρρύνει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και το Ισραήλ, καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για μια μεγάλη έξαρση, η οποία απειλεί να μεταδοθεί σε μια μαζική σύγκρουση. Τους τελευταίους δέκα μήνες, το Ισραήλ και η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς με έδρα τη Γάζα πολεμούν έναν πόλεμο στον οποίο έχει επίσης τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ και άλλων ιρανών αντιπροσώπων, όπως οι αντάρτες Χούτι από την Υεμένη και ομάδες σιιτικών πολιτοφυλακών στη Συρία και το Ιράκ.
Η Κύπρος, ένα μικρό νησί που βρίσκεται ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο. Θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό σταθμό για πολλούς προορισμούς στη Μέση Ανατολή και θα μπορούσε να μετατραπεί σε σημείο διαφυγής σε περίπτωση εκκένωσης για τις γύρω χώρες.
«Η Κύπρος παρασύρεται στην περιφερειακή σύγκρουση», δήλωσε στη Media Line ο Μάικλ Χαράρι, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κύπρο και συνεργάτης πολιτικής στο Mitvim, το Ισραηλινό Ινστιτούτο Περιφερειακών Εξωτερικών Πολιτικών.
«Σε κάποιο βαθμό, αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει την τελευταία δεκαετία η Κύπρος που βρίσκεται πολύ κοντά. Στο Ισραήλ, η Κύπρος δίνει στρατηγικό βάθος, κάτι που ο ιρανικός άξονας θεωρεί αγενές», πρόσθεσε ο Χαράρι.
Ο Σεΐχης Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, απείλησε την Κύπρο πρόσφατα για αυτόν ακριβώς το λόγο. Ο Νασράλα είπε ότι θα θεωρούσε το νησί της Μεσογείου ως εμπόλεμη χώρα, εάν επέτρεπε στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά του ως μέρος της στρατιωτικής του εκστρατείας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Η Κύπρος φιλοξενεί δύο βρετανικές στρατιωτικές βάσεις και θεωρείται κυρίαρχο βρετανικό έδαφος. Σύμφωνα με πρώην ανώτερο Κύπριο διπλωμάτη που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο The Media Line, οι Κύπριοι δεν ανησυχούν για μια επίθεση της Χεζμπολάχ σε μεγάλες πόλεις όπως η Λάρνακα και η Λευκωσία, αλλά πιστεύουν ότι μια τέτοια επίθεση θα στόχευε τις βρετανικές βάσεις.
«Η Κυπριακή κυβέρνηση δεν βοηθά με κανέναν τρόπο καμία από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Είναι ουδέτεροι», είπε ο πρώην ανώτερος διπλωμάτης. «Η Κύπρος είναι ένας ουδέτερος χώρος. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι εδώ με την πολιτική μας για τις ανοιχτές πόρτες, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα πρέπει να φέρουν τα προβλήματά τους εδώ, να λύσουν τις διαφορές τους εδώ ή να εμπλέξουν την Κύπρο στα προβλήματά τους».
Οι βρετανικές δυνάμεις αποτελούν μέρος ενός συνασπισμού που στοχεύει να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν. Ένας παρόμοιος συνασπισμός ήταν επιτυχής την περασμένη άνοιξη, όταν το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα προς το Ισραήλ, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν.
Η Κύπρος και το Ισραήλ μοιράζονται μια θερμή σχέση, η οποία περιλαμβάνει διμερείς στρατιωτικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν εκπαίδευση ισραηλινών ειδικών δυνάμεων σε κυπριακό έδαφος και συνεργασία για την ασφάλεια και την ενέργεια. Η Κύπρος είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός για τους Ισραηλινούς.
«Αυτό δεν έγινε εις βάρος των άλλων φίλων μας στην περιοχή», είπε ο ανώτερος διπλωμάτης. «Πιστεύουμε ότι το Ισραήλ πρέπει να ενσωματωθεί στην περιοχή και η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει γεφυρωτικό ρόλο σε αυτό γιατί έχουμε εξίσου καλές σχέσεις με όλους. Στο μυαλό μας, η ανάπτυξη αυτής της σχέσης με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσουμε άλλες σχέσεις».
Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν αυξήσει την ενεργειακή τους συνεργασία μετά τις σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις οικονομικές τους ζώνες.
Πηγή: pentapostagma