Άξονας Μόσχας-Τελ Αβίβ: Το Ισραήλ πήρε “καθαρή” θέση υπέρ της Ρωσίας για την κατάρριψη του Su-24

“Ρωσικό μαχητικό εισερχόμενο από την Συρία εισήλθε πρόσφατα κατά λάθος στον ισραηλινό εναέριο χώρο πριν τελικώς γυρίσει πίσω”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ίδιου του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιααλόν ο οποίος πρόσθεσε χαρακτηριστικά “εμείς για ένα λάθος δεν καταρρίπτουμε μαχητικά φιλικών χωρών” περνώντας έτσι ένα τριπλό μήνυμα:
Καταδικάζει την Τουρκία για την προ ολίγων ημερών κατάρριψη-ενέδρα του ρωσικού Su-24 που στοίχισε την ζωή ενός Ρώσου πιλότου αλλά και ενός Ρώσου πεζοναύτη που συμμετείχε στην ομάδα διάσωσης των πιλότων και αφήνει έκθετες και τις ΗΠΑ που στήριξαν (λεκτικά αλλά όχι επί του πρακτέου) την Τουρκία.
Επιτρέπει στα ρωσικά μαχητικά να επιχειρούν όσο και όπως θέλουν και απαιτούν οι επιχειρησιακές ανάγκες στην νότια Συρία και στην πόλη Ντεράα.
Και δηλώνεις με άεσο τρόπο την ύπαρξη του άξονα Ρωσία-Ισραήλ.
«Ρωσικό αεροσκάφος από τη Συρία εισήλθε στον εναέριο χώρο μας σε βάθος ενός μιλίου (1,6 χλμ.), αλλά όλα ρυθμίστηκαν αμέσως και το ρωσικό αεροπλάνο επέστρεψε προς τη Συρία», δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ.
«Πρόκειται προφανώς για λάθος του πιλότου που πετούσε κοντά στο Γκολάν», είπε ο Γιααλόν.
Το Ισραήλ προσάρτησε ως έδαφός του, μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν (βορειοανατολικά της ισραηλινής επικράτειας) το 1981, μετά την κατάληψή τους στον πόλεμο του Ιουνίου του 1967.
Το Ισραήλ και η Συρία παραμένουν επίσημα σε κατάσταση πολέμου εδώ και 48 χρόνια.
«Υπάρχει μια γραμμή επικοινωνίας και συντονισμού για την αποφυγή παρεξηγήσεων στη Συρία μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας, καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη δεν έχουν πρόθεση να μας επιτεθούν, γι ‘αυτό δεν πρέπει η αντίδρασή μας να είναι αυτόματη και να τα καταρρίπτουμε μόλις γίνει ένα λάθος», πρόσθεσε.
Ο Γιααλόν υπενθύμισε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα, το Σεπτέμβριο, να συγκροτήσουν έναν μηχανισμό συντονισμού στρατιωτικής δράσης των χωρών τους προκειμένου να αποφευχθούν “ατυχήματα” και επιπλοκές στη Συρία.
Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 12 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από το 2013, κυρίως για να πλήξει μεταφορές όπλων που προορίζονταν για τη σιιτική οργάνωση της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Τον Σεπτέμβριο 2014 το Ισραήλ κατέρριψε συριακό πολεμικό αεροπλάνο ρωσικής κατασκευής, ένα Sukhoi 24, που είχε παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο στα υψίπεδα του Γκολάν κάτι που δείχνει ότι επιλεκτικά δεν θέλει να έρθει σε προστριβή με την Ρωσική Ομοσπονδία, με την οποία άλλωστε έχει έρθει σε συμφωνία να μπορούν τα ισραηλινά μαχητικά να χτυπούν στόχους επί του συριακού εδάφους ότα το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι υπάρχει κάποια μεταφορά προηγμένου οπλισμού στην σιιτική Χεζμπολάχ.
Η δήλωση του Ισραηλινού ΥΠΑΜ δεν έγινε τυχαία, καθώς ήθελε να εκθέσει και να απομονώσει ακόμα περισσότερο την Τουρκία αλλά και να καταδέιξει το γεγονός ότι οι Τούρκοι κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό, γιατί η ρωσική Αεροπορία κατέστρεφε όλους τους τουρκικούς εφοδιασμούς προς τους Τουρκμένους ισλαμιστές και το ISIS.

Pin It on Pinterest

Share This