ΙΣΡ : Η Υγεία νοσεί και η ιατρική εργασία συνεχώς απαξιώνεται

Ο εμπαιγμός και η καθημερινή απαξίωση των λειτουργών της υγείας και η συνεχής εξαθλίωση του ιατρικού λειτουργήματος, αποτέλεσμα μιας αντιεπιστημονικής και αντιϊατρικής πολιτικής που ακολουθείται, έχει φέρει σε απόγνωση το σύνολο του ιατρικού κόσμου.
Η αύξηση των δαπανών για την υγεία, παραμένει άπιαστο όνειρο.
Κανένα ενθαρρυντικό στοιχείο για ουσιαστική αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής δεν περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2016, που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση.
Απλήρωτοι θα παραμείνουν για άλλη μία φορά οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ, αφού δεν προβλέπεται να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους λόγω μη έκδοσης της απόφασης σε ΦΕΚ, για την νομιμοποίηση της παράτασης των συμβάσεων, μέχρι 31/12/2015.
Επιπρόσθετα, η υποχρεωτική κατάθεση των τιμολογίων στο 100% της δαπάνης στον Οργανισμό του ΕΟΠΥΥ, που έχει γίνει για τους τελευταίους 8 μήνες του τρέχοντος έτους, θα έχει ως αποτέλεσμα οι συμβεβλημένοι ιατροί να κληθούν να πληρώσουν φόρους για ποσά που δεν έχουν εισπράξει.
Οι εργαστηριακοί ιατροί τα τελευταία 2 χρόνια εξαθλιώθηκαν οικονομικά καθώς υποχρεώθηκαν να επιστρέφουν το 50% των εισπράξεων τους υπό την επωνυμία εύηχων ξένων όρων (claw back, rebate) όταν ακόμα και το τεκμαρτό κέρδος που τους αναγνώριζε η εφορία δεν ξεπερνούσε ποτέ το 25% του τζίρου τους.
Βέβαια η εξαθλίωση δεν έχει τέλος αφού με την απόφαση Φ.Ε.Κ. 2496/Β’/19-11-2015 θεσμοθετήθηκαν κλιμακούμενα ποσοστά εκπτώσεων και για τα έτη 2015 – 2018 για τις διαγνωστικές εξετάσεις – ιατρικές πράξεις .
Ενώ η Πολιτεία αποδεικνύει την ολιγωρία και την ανεπάρκεια της με την μη αποπληρωμή των δεδουλευμένων, αντί να ευχαριστήσει όλους τους ιατρούς που κρατούν όρθιο το σύστημα υγείας παρουσιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις επίορκων γιατρών, στήνοντας ένα γαϊτανάκι παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με στόχο να γίνουν οι Έλληνες γιατροί το εξιλαστήριο θύμα.
Πληροφορούμε την κυβέρνηση και τους συμπολίτες μας, ότι τα περιθώρια ανοχής και αντοχής του ιατρικού κόσμου έχουν εξαντληθεί προ πολλού.
Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους για να αντιμετωπίσουν άμεσα και ρεαλιστικά τα ζητήματα του συστήματος υγείας και ας σταματήσουν επιτέλους τις αναποτελεσματικές ιδεοληπτικές τους προσεγγίσεις.

Για τον ΙΣΡ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Απ. Μαντάς Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

Pin It on Pinterest

Share This