Ένας υπόγειος λαβύρινθος, πιθανώς να κρύβεται στην Αμφίπολη

εκίνησε την Πέμπτη η γεωφυσική έρευνα στην Αμφίπολή με επικεφαλής τον Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γρηγόρη Τσόκα.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις. πρόκειται για ένα βήμα που θα μας φέρει πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστικών του μεγάλου Τύμβου της Αμφίπολης, ενώ -εκτός απροόπτου- τα αποτελέσματα αναμένονται το αργότερο σε δύο εβδομάδες.

Στόχος της έρευνας είναι να “επικαιροποιήσει” τις παλαιότερες μετρήσεις, τόσο του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και του ΤΕΙ Σερρών, και με πιο σύγχρονες μεθόδους να αποτυπώσει και να επεξεργαστεί στη συνέχεια τα δεδομένα σχετικά με το τι κρύβεται κάτω από τους τόνους χώματος του λόφου.

Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα στοιχεία που επικαλείται το xronometro.com, φαίνεται ότι υπάρχει ένα υπόγειο οικοδόμημα, το οποίο περιλαμβάνει υπόγειες αίθουσες και διαδρόμους δίνοντας την εντύπωση ενός υπόγειου λαβύρινθου.

Η επιστημονική μελέτη αναλαμβάνει δράση για να αποκαλύψει όλα τα κρυμμένα μυστικά και στην συνέχεια με τη γνώση αυτών, να επιχειρήσει η ανασκαπτική σκαπάνη και να προσδιορίσει τα σημεία στα οποία θα πραγματοποιήσει τομές για να φέρει στο φως όλα αυτά τα πιθανολογούμενα ευρήματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την ενεργή εμπλοκή και των «θετικών επιστημών» στο ανασκαφικό έργο της Αμφίπολης, διευρύνεται ακόμη περισσότερο η διεπιστημονική ομάδα που έχει συστήσει το ΥΠΠΟΑ και εμπλουτίζεται και με άλλους επιστημονικούς τομείς που έρχονται να συνεισφέρουν στο έργο της μεγάλης ανακάλυψης του αιώνα. Είναι κατανοητό ότι όλα αυτά ωθούν την συγκεκριμένη ανασκαφή στην πρωτοπορίας της αρχαιολογικής και επιστημονικής έρευνας και αναμένεται το έργο αυτό να προσφέρει γνώσεις που θα χρησιμοποιηθούν και σε άλλες ανασκαφές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσόκα τις προηγούμενες ημέρες προς ΜΜΕ η διασκόπηση, ουσιαστικά  η «ακτινογραφία» του τύμβου θα γίνει εξωτερικά, από τον ταφικό περίβολο αλλά δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και η ανασκαφή στο ταφικό μνημείο για μια εκ των έσω μέτρηση.

Σε αυτή την έρευνα που ξεκίνησε δεν σημαίνει ότι όλα θα εξελιχθούν απρόσκοπτα, καθώς, μπορεί να υπάρξουν εμπόδια που θα δυσκολέψουν το έργο, ένα από αυτά είναι το βάθος που βρίσκονται οι προς εντοπισμό δομές, η πυκνότητα των στρωμάτων ή ακόμη και ο «θόρυβος» που δημιουργείται από φυσικά φαινόμενα, με κίνδυνο να δώσουν λάθος εικόνα. Στόχος του κ. Τσόκα και της ομάδας του είναι να γίνει απεικόνιση της εσωτερικής δομής του γεωλογικού σχηματισμού που αποτελεί το γέμισμα του τύμβου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φυσικό βράχο, κοιλώματα του βράχου,  χώμα και λίθινες κατασκευές.

Η ομάδα θα βεβαιωθεί πρώτα για την ποιότητα των σημάτων που θα συλλέξει, κατά πόσο υπάρχει ή όχι σφάλμα και στο τέλος κάθε ημέρας θα γίνεται μια πρώτη επεξεργασία οπότε και θα έχουνε μία εικόνα σε αδρές γραμμές και με βάση αυτή θα καθορίζουν και τα επόμενα βήματά τους. Στην συνέχεια για το σύνολο των μετρήσεων θα υπάρχει περαιτέρω επεξεργασία στο εργαστήριο του ΑΠΘ για την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Πηγή: xronometro.com

Pin It on Pinterest

Shares
Share This