Πειραματικό φάρμακο καταπολεμά όλες τις μορφές ηπατίτιδας C

Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση του πρώτου φαρμάκου που καταπολεμά όλες τις μορφές της ηπατίτιδας C βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα, καθώς ένας πειραματικός συνδυασμός φαρμάκων επέδειξε υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας σε τέσσερις κλινικές μελέτες τελικού σταδίου.
Σύμφωνα με το Reuters, οι μελέτες αξιολόγησαν τον άπαξ ημερησίως λαμβανόμενο από το στόμα σταθερό συνδυασμό του εγκεκριμένου φαρμάκου της Gilead Sciences sofosbuvir, με έναν πειραματικό αναστολέα του NS5A, το velpatasvir.
Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί την δεύτερη, από του στόματος, συνδυασμένη θεραπεία της εταιρείας για την ηπατίτιδα C. Η πρώτη είναι το φάρμακο που συνδυάζει το sofosbuvir με έναν άλλο αναστολέα του NS5A, το ledipasvir, αλλά στοχεύει την πιο συχνή μορφή ηπατίτιδας C, τον γονότυπο 1.
Ο κύριος στόχος κάθε κλινικής μελέτης, στην οποία δοκιμάστηκε ο πειραματικός συνδυασμός, ήταν να επιτευχθεί ίαση 12 εβδομάδες έπειτα από την ολοκλήρωση της αγωγής. Το ποσοστό ιάσεως στους 1.053 ασθενείς που συμμετείχαν σε τρεις από τις μελέτες και λάμβαναν επί 12 εβδομάδες τον συνδυασμό, ήταν 98%.
Τα στοιχεία της τέταρτης μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πιο αδύναμους ασθενείς, που έπασχαν από πιο προχωρημένη νόσο, έδειξαν υψηλότερα ποσοστά ιάσεως, όταν οι ασθενείς λάμβαναν επίσης ribavirin – ένα παλαιότερο αντιικό φάρμακο.
Ο συνδυασμός μειώνει την ανάγκη για τεστ γονοτύπου και πιθανώς τη σύγχυση για το ποια θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική σε ποιους ασθενείς, δήλωσε ο senior αναλυτής βιοτεχνολογίας Matthew Roden, από την εταιρεία UBS AG.
Ο αναλυτής John Sonnier από την εταιρεία William Blair, εκτίμησε ότι ο συνδυασμός sofosbuvir/velpatasvir μαζί με ένα άλλο πειραματικό φάρμακο της Gilead, το GS-9857, θα μπορούσε να μειώσει τη διάρκεια της θεραπείας στις έξι εβδομάδες, διατηρώντας τον παν-γονοτυπικό χαρακτήρα της.
«Μία μεμονωμένη, παν-γονοτυπική προσέγγιση μπορεί να είναι εξαιρετικά ελκυστική για περιοχές εκτός ΗΠΑ, στις οποίες τα τεστ γονοτύπων γίνονται λιγότερο συστηματικά (ή δεν είναι εφικτά)», τόνισε ο κ. Casimov.
Ο συνδυασμός sofosbuvir/velpatasvir προμηνύεται ιδανικός για να εισέλθει η Gilead σε αγορές εκτός ΗΠΑ, όπου είναι πιο κοινοί οι υπόλοιποι γονότυποι της ηπατίτιδας C (πλην του γονότυπου 1), πρόσθεσε ο κ. Sonnier.
Η εταιρεία, που εδρεύει στο Foster City της Καλιφόρνια, προγραμματίζει να υποβάλει αίτημα για άδεια κυκλοφορίας του συνδυασμού κατά το τέταρτο τετράμηνο του έτους.
Πηγή: onmed.gr

Pin It on Pinterest