«Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;»- της Παιδοψυχολόγου Σοφίας Παυλίδη, MSc

Όλο και πιο πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν είναι καλό για το παιδί τους να πιστεύει στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όταν τα παιδιά αρχίζουν από μόνα τους να παρατηρούν ότι ο χοντρός «κυριούλης» με την κόκκινη στολή και την άσπρη γενειάδα μοιάζει όλο και πιο πολύ στον μπαμπά. Τι κάνουμε τότε;

Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το αν είναι σωστό ή όχι να λέμε την αλήθεια στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη. Από την μία πλευρά, υπάρχουν γονείς που ισχυρίζονται ότι δεν είναι σωστό να λέμε ψέματα στα παιδιά ενώ τα μαθαίνουμε ότι τα ίδια δεν πρέπει να λένε ψέματα. Επίσης, υπάρχει και η μερίδα των γονέων που ανησυχούν ότι τα παιδιά τους θα απογοητευτούν ή ότι θα θυμώσουν μαζί τους επειδή τα «εξαπάτησαν» με τον μύθο του Άγιου Βασίλη, όταν πια μάθουν την αλήθεια.

Οι έρευνες και η εμπειρία έδειξαν ότι το πιο σωστό είναι να μάθουν την αλήθεια τα παιδιά στην ηλικία που μπορούν να την κατανοήσουν.

Συγκεκριμένα:

  • Τα παιδιά ηλικίας 1-4 ετών δεν μπορούν να κατανοήσουν σε πλήρη διάσταση αφηρημένες έννοιες. Σε αυτές τις ηλικίες τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πλήρως το πραγματικό από το φανταστικό. Ο κόσμος τους περιλαμβάνει νεράιδες, ζωάκια που μιλάνε, δράκους, ήρωες από κινούμενα σχέδια. Συνεπώς, ο Άγιος Βασίλης, οι τάρανδοι και τα ξωτικά γίνονται αντιληπτά ως πραγματικές οντότητες. Σε αυτή την αναπτυξιακή φάση τα παιδιά έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε σύμβολα ή μύθους.
  • Από 4 έως 6 ετών τα παιδιά αρχίζουν να αναρωτιούνται αν ο Άγιος Βασίλης είναι πραγματικό πρόσωπο.
  • Από 6 έως 9 ετών τα παιδιά θέτουν προβληματισμούς όπως «πώς προλαβαίνει ο Άγιος Βασίλης να επισκεφτεί όλα τα σπίτια σε μια νύχτα;», «πώς χωράει από την καμινάδα;» και γενικά προσπαθούν να θέσουν σε λογική βάση τον μύθο του Άγιου Βασίλη αρχίζοντας να έχουν κάποιες βάσιμες αμφιβολίες.

Σε αυτήν την ηλικία συνήθως τα παιδιά ζητάνε να «ξεκαθαρίσουν» τι ισχύει και τι όχι γύρω από τον Άγιο Βασίλη. Τι κάνουμε λοιπόν όταν το παιδί μας ρωτάει αν υπάρχει πραγματικά ο Άγιος Βασίλης;

Δεν  χρειάζεται ούτε να τα προσγειώσουμε απότομα στην αλήθεια «ψαλιδίζοντας» τη φαντασία τους ούτε  και να επιμένουμε να διατηρούμε τον μύθο. Μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις ρωτώντας τους για παράδειγμα «εσύ τι πιστεύεις;» δίνοντας αφορμή να ξεκινήσει κουβεντούλα μαζί τους επί του θέματος.

Εφόσον αποφασίσετε να τους αποκαλύψετε την αλήθεια προσπαθήστε να την εντάξετε σε μια οικογενειακή ιστορία. Εξηγείστε ότι και εσείς πιστεύατε στον Άγιο Βασίλη όταν ήσασταν μικροί, και πως σας άρεσε που ξαναζήσατε με το παιδί σας την μαγεία της προσμονής των δώρων και της εκπλήρωσης των επιθυμιών του. Εξηγείστε τους ότι δεν πρέπει να το πουν στα μικρότερα αδέλφια τους, μέχρι να είναι και εκείνα έτοιμα να μάθουν την αλήθεια. Αυτό θα είναι το μυστικό σας!

Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μοιράζεται κάποιες αλήθειες από τον κόσμο των ενηλίκων κατανοώντας ταυτόχρονα ότι η ιστορία του Άγιου Βασίλη δεν αποτελεί ένα ψέμα αλλά έναν μύθο που μας βοηθάει να ονειρευόμαστε, να σκεφτόμαστε με θετικό τρόπο, να περιμένουμε καλύτερα πράγματα για το μέλλον και να προσπαθούμε για αυτά.

Pin It on Pinterest