ΗΠΑ: Βουλευτές φέρνουν νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για κυρώσεις στην Τουρκία λόγω S-400

Τρία μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εισήγαγαν (άλλο ένα) νομοσχέδιο το οποίο θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω των S-400.

Σε σχετική ανακοίνωση των τριών μελών του Κογκρέσου επισημαίνεται το εξής:

«Σήμερα, οι εκπρόσωποι Άνταμ Κίνζινγκερ, Αμπιγκέιλ Σπανμπέργκερ και Μάικλ ΜακΚολ εισήγαγαν νομοσχέδιο, που θα επέβαλε κυρώσεις στην κυβέρνηση της Τουρκίας για την απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος των S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ακόμα, προστίθεται πως το νομοσχέδιο, που ονομάστηκε Νόμος για την Αντιμετώπιση της Ρωσικής Εξαγωγής Όπλων, χαρακτηρίζει την αγορά της Τουρκίας ως σημαντική συναλλαγή σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων των ΗΠΑ μέσω των Κυρώσεων (CAATSA).

Ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Ντζαμπαρόφ, δήλωσε ότι οι παραδόσεις ρωσικών συστημάτων των S-400 στην Τουρκία δεν θα σταματήσουν παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, ο Ντζαμπαρόφ τόνισε το εξής:

«Δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής στις συμφωνίες, παρά τις αποφάσεις του Κογκρέσου. Η σύμβαση εφαρμόζεται ήδη».

Οι ΗΠΑ πρότειναν να αγοράσουν τους S-400 από την Τουρκία σε μια προσπάθεια να σπάσουν το αδιέξοδο για τα όπλα, τα οποία η Ουάσινγκτον λέει ότι είναι ασύμβατα με τα πρότυπα ασφαλείας του ΝΑΤΟ και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις των νέων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35.

Η Άγκυρα, ωστόσο, έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να ενεργοποιήσει τα πυραυλικά συστήματα, που παραδόθηκαν από τη Ρωσία το περασμένο καλοκαίρι, παρά τις απειλές κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν, τον περασμένο μήνα, καταρχήν για τη δεύτερη αποστολή των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γραμματείας της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.