Οι ΗΠΑ δικαιώνουν μέσω SU-24 την Ελλάδα για τα σχέδια πτήσης στο Αιγαίο που οι Τούρκοι δεν καταθέτουν!

Οι ΗΠΑ προσπαθώντας να στηρίξουν τον Ερντογάν για την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 ,”καταρρίπτουν” όλη την τουρκική “επιχειρηματολογία” των Τούρκων για τις παράνομες πτήσεις τους στο Αιγαίο!

Αν έχουν αποδοθεί σωστά οι δηλώσεις δύο υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματούχων στο Reuters, τότε από σήμερα οι κύριοι Ερντογάν και Νταβούτογλου πρέπει να δώσουν εντολή στην αεροπορία τους να κάνει αυτό τπου συστηματικά αρνείται από το 1974: να καταθέτει σχέδια πτήσης για ΟΛΑ τα μαχητικά της που παράνομα μπαίνουν στο Αιγαίο! Αυτό ζητά με βάση τη νομιμότητα η Ελλάδα και η Τουρκία το αρνείται κάνοντας παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και στη συνέχεια παραβιάσεις!

Σύμφωνα λοιπόν με όσα δηλώνουν οι αμερικανοί:

Η Ρωσία δεν είχε δώσει στον στρατό των ΗΠΑ το σχέδιο πτήσης του βομβαρδιστικού της πριν το καταρρίψει καταδιωκτικό της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας την Τρίτη παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δύο Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Όλα αυτά την ώρα που Ρωσία και Τουρκία κάθε άλλο παρά προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση, αφού ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει στην Ρωσία “να μην παίζει με τη φωτιά” και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν αρνείται κάθε επαφή μαζί του αν δεν ζητήσει συγγνώμη!
Μπαλάκι οι ευθύνες

Ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται ως έναν βαθμό μετά την κατάρριψη του Σουχόι Su-24, κι άφησε να εννοηθεί ότι οι Αμερικανοί ενδέχεται να είχαν δώσει λεπτομερή ρωσικά επιχειρησιακά στην τουρκική ΠΑ εκ των προτέρων.
Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στη Μόσχα προχθές, Πέμπτη, ο Πούτιν είχε τονίσει πως «πληροφορήσαμε τους Αμερικανούς εταίρους μας» για το πότε και το πού θα επιχειρούσαν τα ρωσικά μαχητικά. Ήταν «ακριβώς» τότε που ένα καταδιωκτικό της τουρκικής ΠΑ κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος, πρόσθεσε.
«Εγείρεται το ερώτημα: Γιατί δώσαμε αυτές τις πληροφορίες στους Αμερικανούς;», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει επίσημα ως τώρα τα σχόλια του Πούτιν. Στο παρελθόν είχε αναγνωρίσει πως η Ρωσία δίνει βασικές ειδοποιήσεις στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχετικά με ορισμένες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα πριν από την εκτόξευση πυραύλων Κρουζ την 17η Νοεμβρίου.
Αυτού του είδους η ενημέρωση έχει στόχο την πρόληψη μιας σύγκρουσης από ατύχημα ανάμεσα στους άλλοτε ψυχροπολεμικούς αντιπάλους που διεξάγουν παράλληλες εκστρατείες αεροπορικών πληγμάτων εντός της επικράτειας της Συρίας.
Τι λένε οι ΗΠΑ
Οι δύο Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ωστόσο ότι η Μόσχα δεν είχε διαβιβάσει στο Πεντάγωνο αναλυτικά δεδομένα για τις ρωσικές επιχειρήσεις, όπως άφησε να εννοηθεί ο Πούτιν. Το εύρος της επικοινωνίας ανάμεσα στους στρατούς των ΗΠΑ και της Ρωσίας πριν από το επεισόδιο και μετά από αυτό δεν είναι γνωστό.
Η κατάρριψη σηματοδότησε ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε ένα κράτος-μέλος του NATO και τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια και αύξησε ακόμη περισσότερο τη βαρύτητα του συριακού πολέμου, που διαρκεί σχεδόν πέντε χρόνια.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει την ανατροπή του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστήριξε ότι η τουρκική ΠΑ δεν επεδίωκε την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αλλά ανέλαβε δράση όταν αυτό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε το επεισόδιο προϊόν μιας «αυτόματης αντίδρασης» των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, βάσει των κανόνων εμπλοκής τους.
Η Μόσχα επιμένει ότι το βομβαρδιστικό της δεν βγήκε ποτέ από τον συριακό εναέριο χώρο.
Το επεισόδιο επιδείνωσε, εάν δεν διέγραψε, την προοπτική όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, σχετικά με την οποία είχαν αναπτερωθεί οι ελπίδες μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Τουρκία.

 

Πηγή : onalert.gr

Pin It on Pinterest